McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face

Publicerad: 2020-03-12   Uppdaterad: 2023-04-18

McLouis har under lång tid charmat de svenska husbilsresenärerna med en mängd prisvärda modeller. Till kommande säsong kommer troligtvis nya – Nevis 870 G – bli nästa bästsäljare, det är den italienska tillverkarens första husbil med face-to-face.

Frontkök i husvagnar och face-to-face i husbilar. Dessa två boendelösningar blev de stora snackisarna och säljargumenten under fjolåret. Och det har vi full förståelse för.

Båda planlösningsdetaljerna innebär nämligen öppna ytor och känsla av rymd – något som kräver sin man att trolla fram på små ytor som i campingfordon.

Det första som får oss att haja till och lyfta ett ögonbryn är emellertid inte sittgruppens platsbesparande face-to-face-utförande. Nej, det är de snirkliga detaljerna som designavdelningen fått till vid entrén, på väggarna, på taksängens underrede och sist men inte minst på sänggaveln.

McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face
Boendeytan i samvaroavdelningen blir minst sagt förträfflig med sittgruppsvarianten face-to-face.

Visst, det handlar bara om en fröjd för ögat och inte något som gör husbilen mer användarvänlig. Samtidigt skadar det väl aldrig med lite skönhet. Ibland är det de små detaljer som gör det där lilla extra. 

McLouis var inledningsvis ett varumärke som hamnade någonstans mitt emellan instegshusbilarna och mittensegmentet. Numera tillhör de enbart det sistnämnda, och det med en liten gloria ovanför sig.

Sedan ett par år tillbaka har nämligen den svenska importören, Autohallen, bakat in ett all inclusive-paket som heter duga i alla fordon. Här finns solcell (inkluderat regulator), markis, cykelställ, tv/dvd, elektrisk golvvärme, Seitz-fönster och turbovent för att nämna ett axplock.

McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face
Se det eleganta, italienska designspråket på sänggaveln.
McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face
Vinkeldelen av köksbänken är som synes vänd åt motsatt håll jämfört med vad vi är vana att se.

Det är som man brukar säga i branschen – bara att hoppa in, vrida på nyckeln och påbörja campingäventyret.

Själva bilen bjuder över huvud taget inte på några överraskningar. Varken i negativ eller positiv aspekt. 7,5-metersfordon med chassi och drivlina från Fiat Ducato växer som bekant nästan på träd. Vi gläds dock åt att säkerhetskomponenterna Hill Holder, ESP, ASR, Traction+ och hastighetsbegränsare finns. Bra där!

Det räcker nästan med att titta på sittgruppsbilden för att få förståelse vad face-to-face i kombination med en närmast rak köksbänk kan frambringa gällande öppen yta. Den delade bordsskivan i samvaroavdelningen hjälper även den till en hel del.

Vi flyttar bakåt ett snäpp och tar där nästa glädjeskutt. Här har den estetiska avdelningen gnuggat geniknölarna och skapat en duschkabin som inte liknar något annat på husbilsmarknaden i denna prisklass.

McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face
Trivsam toalettavdelning där allt som önskas finns. Lyxig känsla i duschkabinen med fuskkakel.

Givetvis är det fusk, men likheten med äkta kakel är påtaglig. På tal om lyxkänsla – innerbelysningen är något utöver det vanliga. Det får hela fordonet att kännas som om det saknas en etta framför nian på prislappen.

Höga långbäddar gillar många, och det är förståeligt. Inte bara för sängarnas skull (kan även bäddas som en fordonsbred dubbelsäng), utan även för garageutrymmet.

McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face
Diverse packutrymmen finns det gott om…även under det femte sätet vid entrén.

Då denna husbil är uppgraderad med ett heavychassi (4 400 kilos totalvikt) innebär det att golfutrustningen, lyxgasolgrillen och gud vet vad kan hänga med på resan. Luckorna till packutrymmet är 95 x 75 centimeter och på insidan noterar vi belysning, värmeutblås och lastöglor som håller persedlarna på plats. 

Det bör poängteras att överskåpen är nya för året – och betydligt rymligare än tidigare. Vi brukar ibland ge ett minus i kanten för garderobsförvaring under sängarna. Här slipper man dock knäa eftersom sängarna är uppfällbara. Således går garderob/linneförråd att nå från både skåpluckor och ovanifrån.

McLouis Nevis 870G: Första med face-to-face
Rulla till toppen