Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

Kabes första helintegrerade modell med Mercedes fick det praktfulla namnet Crown.

Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

Publicerad

Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

Kabe och Mercedes. Det bästa av två världar. Den svenska husvagns- och husbilstillverkarens unika värme- och vinteregenskaper finns nu kombinerade med de köregenskaper av toppkvalitet som Mercedes står för.

Tillsammans bildar de en förstklassig helhetsupplevelse som är svårslagen. Vi ska på inga som helst villkor förakta Fiat Ducato. Tvärtom, någonstans runt två tredjedelar av alla husbilar som säljs i Sveriges byggs på detta chassi och det är ett kvitto som understryker både styrka och god kvalitet.

Samtidigt kan vi inte frångå att Mercedes spelar i en annan liga. Den tyska tillverkaren har marknadens lyxigaste och mest påkostade husbilsbas där ingenting har lämnats åt slumpen.

Komforten är påtaglig i husbilens hjärta – sittgruppen. Dessutom finns det gott om plats.

Det finns nio olika modeller av Crown och de är fördelade på tre olika storlekar.

Och det handlar inte enbart om högkvalitativ komfort. Här sätts säkerhet i fokus och navigering med dess teknik i MBUX-multimediasystemet tillhör branschens absoluta framkant. Inom just detta kapitel noterar vi bland annat röststyrning med hjälp av Artificiell Intelligens, 3D-grafik och trafikinformation i realtid.

Bakom ratten på den framhjulsdrivna Crown får vi utan tvivel personbilskänsla. Nyckellöst startsystem och filhållningsassistans är två av anledningarna. Lite Gretaeffekt hänger också med på köpet då den minst sagt ljuvliga automatlådan (9G-tronic) tydligen är specialanpassad för husbilens specifika krav gällande minskad dieselförbrukning och koldioxidutsläpp.

Inredningen är densamma som i serien Royal med bland annat infällda luckor.

Köket är en av många avdelningar där Kabe håller absolut världsklass. Här finns allt och lite till.

Crown finns i nio olika tappningar, fördelat på modellerna i760, i810 och i860.

De två förstnämnda finns med fransk säng (LXL), höga långbäddar (LGB) samt med låga långbäddar och fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak (LT). i810 finns även med queenbed (LQB), något som också finns i i860 (plus en med höga långbäddar).

Största modellen är tandemaxlad. Mellanstorleken går att få med antingen enkel- eller tandemaxel. Alla dessa husbilar byggs på chassi från Alko och är förberedda för montering av hydrauliska stödben (HY 4), mekaniska stödben (ClickFix), dragkrok och lasthållare. Alko har dessutom samarbetat med Mercedes för att förbättra fjädringsegenskaperna ytterligare.

Långbäddar gäller i i810 LT. Men det finns även Crown-modeller som har fransk bädd respektive dubbelsäng.

Så långt delar av godsakerna med själva bilen. Boendekomforten då? Det bör först och främst klargöras att Crown har likadan inredning och utrustning som serien Royal.

Med andra ord kan du som kund välja om du vill ha en Royal med drivlina från Fiat eller Mercedes. Önskar du det där lilla extra, ja då blir valet det sistnämnda och modellen skiftar då namn till Crown. Skillnaden i pris är lite drygt 150 000 kronor.

i810 LT har den populära planlösningen med fordonsbrett hygienutrymme längst bak.

I klassisk Kabeanda tummas det varken på komfort eller på komponenternas prestanda. Det förekommer en hel radda av funktioner som har finess (bland annat soffans slide-out-funktion och en vridbar platta i gasolkofferten) och det finns en mängd konstruktioner som lyfter campingäventyret till en annan dimension inte bara sommartid, utan även under vinterhalvåret.

Vi tänker närmast på Kabes signum som är isolering, ventilation, väggar, fönster och värmesystem. Allt är tillverkat i minsta detalj för att klara de extrema klimatskillnaderna som råder i Norden. Och som bekant – allt det där är standard i en Kabe.

 • Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-05 08:54

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

 • Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

  Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-03 07:36

 • Rapido M96: M som i Mercedes

  Rapido M96: M som i Mercedes

  Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-15 08:07

 • Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

  Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-13 07:51

 • Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Kabe Imperial Hacienda 880: Rena julafton på hjul

  Vi börjar med att googla synonymer för Hacienda. Precis som vi misstänkte dyker alternativen storgods, lantegendom, plantage och ranch upp. Med andra ord är Kabes husvagnsserie exakt vad den heter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-08 07:38

 • Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

  Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-05-07 07:20

 • Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Weinsberg Caraone 540 EUH: Liten men fullvuxen

  Går det att förvandla boendeytan i en mellanstor husvagn så att den blir lika rymlig som i en fullvuxen modell? Svaret är ja. Med en taksäng är det upplagt för sex stycken sovplatser och massvis med utrymme – som i Weinsbergs nya och högintressanta CaraOne 540 EUH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-15 08:03

 • Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Polar 650 TR TDS VK Customized: Välutrustad vintervagn

  Inför modellåret 2020 presenterade husvagnstillverkaren Polar elva nya modeller. Vi har kikat närmare på en av dem – 650 TR TDS VK – här i dess svartvita utförande som Customized.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-04-10 08:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842