Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

Publicerad: 2020-03-31   Uppdaterad: 2023-04-18

Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

Kabe och Mercedes. Det bästa av två världar. Den svenska husvagns- och husbilstillverkarens unika värme- och vinteregenskaper finns nu kombinerade med de köregenskaper av toppkvalitet som Mercedes står för.

Tillsammans bildar de en förstklassig helhetsupplevelse som är svårslagen. Vi ska på inga som helst villkor förakta Fiat Ducato. Tvärtom, någonstans runt två tredjedelar av alla husbilar som säljs i Sveriges byggs på detta chassi och det är ett kvitto som understryker både styrka och god kvalitet.

Samtidigt kan vi inte frångå att Mercedes spelar i en annan liga. Den tyska tillverkaren har marknadens lyxigaste och mest påkostade husbilsbas där ingenting har lämnats åt slumpen.

Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse
Komforten är påtaglig i husbilens hjärta – sittgruppen. Dessutom finns det gott om plats.
Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse
Det finns nio olika modeller av Crown och de är fördelade på tre olika storlekar.

Och det handlar inte enbart om högkvalitativ komfort. Här sätts säkerhet i fokus och navigering med dess teknik i MBUX-multimediasystemet tillhör branschens absoluta framkant. Inom just detta kapitel noterar vi bland annat röststyrning med hjälp av Artificiell Intelligens, 3D-grafik och trafikinformation i realtid.

Bakom ratten på den framhjulsdrivna Crown får vi utan tvivel personbilskänsla. Nyckellöst startsystem och filhållningsassistans är två av anledningarna. Lite Gretaeffekt hänger också med på köpet då den minst sagt ljuvliga automatlådan (9G-tronic) tydligen är specialanpassad för husbilens specifika krav gällande minskad dieselförbrukning och koldioxidutsläpp.

Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse
Inredningen är densamma som i serien Royal med bland annat infällda luckor.
Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse
Köket är en av många avdelningar där Kabe håller absolut världsklass. Här finns allt och lite till.

Crown finns i nio olika tappningar, fördelat på modellerna i760, i810 och i860.

De två förstnämnda finns med fransk säng (LXL), höga långbäddar (LGB) samt med låga långbäddar och fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak (LT). i810 finns även med queenbed (LQB), något som också finns i i860 (plus en med höga långbäddar).

Största modellen är tandemaxlad. Mellanstorleken går att få med antingen enkel- eller tandemaxel. Alla dessa husbilar byggs på chassi från Alko och är förberedda för montering av hydrauliska stödben (HY 4), mekaniska stödben (ClickFix), dragkrok och lasthållare. Alko har dessutom samarbetat med Mercedes för att förbättra fjädringsegenskaperna ytterligare.

Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse
Långbäddar gäller i i810 LT. Men det finns även Crown-modeller som har fransk bädd respektive dubbelsäng.

Så långt delar av godsakerna med själva bilen. Boendekomforten då? Det bör först och främst klargöras att Crown har likadan inredning och utrustning som serien Royal.

Med andra ord kan du som kund välja om du vill ha en Royal med drivlina från Fiat eller Mercedes. Önskar du det där lilla extra, ja då blir valet det sistnämnda och modellen skiftar då namn till Crown. Skillnaden i pris är lite drygt 150 000 kronor.

Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse
i810 LT har den populära planlösningen med fordonsbrett hygienutrymme längst bak.

I klassisk Kabeanda tummas det varken på komfort eller på komponenternas prestanda. Det förekommer en hel radda av funktioner som har finess (bland annat soffans slide-out-funktion och en vridbar platta i gasolkofferten) och det finns en mängd konstruktioner som lyfter campingäventyret till en annan dimension inte bara sommartid, utan även under vinterhalvåret.

Vi tänker närmast på Kabes signum som är isolering, ventilation, väggar, fönster och värmesystem. Allt är tillverkat i minsta detalj för att klara de extrema klimatskillnaderna som råder i Norden. Och som bekant – allt det där är standard i en Kabe.

Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse
Rulla till toppen