Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

Kabes första helintegrerade modell med Mercedes fick det praktfulla namnet Crown.

Kabe Travel Master Crown I810LT: Svårslagen helhetsupplevelse

Publicerad

Under fjolåret tog Kabe stora steg i sitt husbilsutvecklande. Tenhults stolthet presenterade sin första plåtis och de lanserade samtidigt sin första serie husbilar som är byggd med drivlina från Mercedes. Vi har kikat på den sistnämnda som fick det kungliga namnet Crown.

Kabe och Mercedes. Det bästa av två världar. Den svenska husvagns- och husbilstillverkarens unika värme- och vinteregenskaper finns nu kombinerade med de köregenskaper av toppkvalitet som Mercedes står för.

Tillsammans bildar de en förstklassig helhetsupplevelse som är svårslagen. Vi ska på inga som helst villkor förakta Fiat Ducato. Tvärtom, någonstans runt två tredjedelar av alla husbilar som säljs i Sveriges byggs på detta chassi och det är ett kvitto som understryker både styrka och god kvalitet.

Samtidigt kan vi inte frångå att Mercedes spelar i en annan liga. Den tyska tillverkaren har marknadens lyxigaste och mest påkostade husbilsbas där ingenting har lämnats åt slumpen.

Komforten är påtaglig i husbilens hjärta – sittgruppen. Dessutom finns det gott om plats.

Det finns nio olika modeller av Crown och de är fördelade på tre olika storlekar.

Och det handlar inte enbart om högkvalitativ komfort. Här sätts säkerhet i fokus och navigering med dess teknik i MBUX-multimediasystemet tillhör branschens absoluta framkant. Inom just detta kapitel noterar vi bland annat röststyrning med hjälp av Artificiell Intelligens, 3D-grafik och trafikinformation i realtid.

Bakom ratten på den framhjulsdrivna Crown får vi utan tvivel personbilskänsla. Nyckellöst startsystem och filhållningsassistans är två av anledningarna. Lite Gretaeffekt hänger också med på köpet då den minst sagt ljuvliga automatlådan (9G-tronic) tydligen är specialanpassad för husbilens specifika krav gällande minskad dieselförbrukning och koldioxidutsläpp.

Inredningen är densamma som i serien Royal med bland annat infällda luckor.

Köket är en av många avdelningar där Kabe håller absolut världsklass. Här finns allt och lite till.

Crown finns i nio olika tappningar, fördelat på modellerna i760, i810 och i860.

De två förstnämnda finns med fransk säng (LXL), höga långbäddar (LGB) samt med låga långbäddar och fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak (LT). i810 finns även med queenbed (LQB), något som också finns i i860 (plus en med höga långbäddar).

Största modellen är tandemaxlad. Mellanstorleken går att få med antingen enkel- eller tandemaxel. Alla dessa husbilar byggs på chassi från Alko och är förberedda för montering av hydrauliska stödben (HY 4), mekaniska stödben (ClickFix), dragkrok och lasthållare. Alko har dessutom samarbetat med Mercedes för att förbättra fjädringsegenskaperna ytterligare.

Långbäddar gäller i i810 LT. Men det finns även Crown-modeller som har fransk bädd respektive dubbelsäng.

Så långt delar av godsakerna med själva bilen. Boendekomforten då? Det bör först och främst klargöras att Crown har likadan inredning och utrustning som serien Royal.

Med andra ord kan du som kund välja om du vill ha en Royal med drivlina från Fiat eller Mercedes. Önskar du det där lilla extra, ja då blir valet det sistnämnda och modellen skiftar då namn till Crown. Skillnaden i pris är lite drygt 150 000 kronor.

i810 LT har den populära planlösningen med fordonsbrett hygienutrymme längst bak.

I klassisk Kabeanda tummas det varken på komfort eller på komponenternas prestanda. Det förekommer en hel radda av funktioner som har finess (bland annat soffans slide-out-funktion och en vridbar platta i gasolkofferten) och det finns en mängd konstruktioner som lyfter campingäventyret till en annan dimension inte bara sommartid, utan även under vinterhalvåret.

Vi tänker närmast på Kabes signum som är isolering, ventilation, väggar, fönster och värmesystem. Allt är tillverkat i minsta detalj för att klara de extrema klimatskillnaderna som råder i Norden. Och som bekant – allt det där är standard i en Kabe.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2020-06

  • Husvagn & Camping 2020-05

  • Husvagn & Camping 2020-04

  • Husvagn & Camping 2020-03

  • Husvagn & Camping 2020-02

  • Husvagn & Camping 2020-01

  • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842