Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon

Publicerad: 2020-04-06   Uppdaterad: 2023-04-18

Premiumvarumärket Frankia har lanserat sin första plåtis – och de har inte gjort som många andra. Yucon är inget vanligt fordon. Det är en kompakthusbil som är minimalistisk och futuristisk i en och samma förpackning.

Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon
Designmässigt är Frankias första plåtis helt unik.

Vi är vana vid att när Frankia tillverkar något, gör den tyska tillverkaren det ordentligt. Yucon är utan tvivel inte något undantag.

Den nya plåtisen finns i två tappningar – 6.0 och 7.0. Vi har provat den sistnämnda, som i detta specifika fall var uppgraderad med diverse paket och 190 hästkrafter under huven.

Vi inleder med körkänslan, den är nämligen värd ett långt kapitel i sig.

Utan att överdriva känns det som att sitta bakom ratten i en Mercedes i deras premiumpersonbilssegment C- eller E-klass. Det här är helt enkelt en personbil man kan sova och umgås i. Snacka om unik förpackning!

Här finns sköna hyttstolar, nyckellös startfunktion, multifunktionsratt, parkeringspaket med 360-gradig kamera, wet wipersystem med regnsensor och en handfull olika assistansfunktioner som bland annat filhållning, döda vinkeln, helljus och avstånd.

Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon
På bara ett par sekunder förvandlar du sittgruppen till en 130 centimeter bred säng.
Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon
Det är enkelt att trivas bakom ratten i Yucon. Körkänslan påminner en hel del om premiumpersonbilar.

Både motor och underrede är ljudisolerade och decibelantalet tycks vara lägre än lågt, i alla fall upplevs det så. Lägg till 190 hästkrafter och en automatlåda som torde vara kommen från himmelriket. Du känner inte när nästa växel hoppar i, det bara sker.

Som om detta inte vore nog går Yucon även att få med fyrhjulsdrift. Det är emellertid något som kostar en slant, närmare bestämt 122 900 kronor. Hur som helst kan vi inte ge annat än två tummar upp i betyg för Yucon i vägronden.

Det är dock inte bara drivlinan och köregenskaperna som imponerar. Yucon är ett fordon vars skönhet förför. Samtidigt bjuder den på en mängd närmast magiska lösningar. Den moderna bodelen är estetiskt elegant och samtidigt unik i såväl sitt utseende som ur användarperspektiv. 

Hygienutrymmet är en av punkterna som är värd att nämna. För att kunna nyttja denna kompakta avdelning maximalt är både toaletten och handfatet inskjutningsbara. När båda är det frigörs stor yta för en duschkabin. Smart! 

Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon
Mitt emot köksbänken finns en användbar skärbräda.
Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon
Ett och annat i packningsväg kan ta plats i dubbelgolvet.

I köksavdelningen låser man lådorna (vid färd) digitalt via ett knapptryck på en mobil kontroll. Här finns även push-up-luckor, utdragbar och uttagbar flaskhållare samt en utdragbar skärbräda som är placerad under kylskåpet. Det gör att arbetsytan och användarvänligheten i köket är bättre än i många fullstora husbilsmodeller.

Soffan förvandlar vi i ett nafs till en bädd av queensize-mått (130 centimeter bred). Innan detta sker måste vi lyfta bort soffbordet, vilket i och för sig är purenkelt. Det bör poängteras att bordet även kan användas utomhus (julgransliknande utomhusfot ingår). Även skenor i golvet bakom passageraren finns. Dessa utgör möjligheten till ett extra säte. 

Till sist finns det en mängd av både stora och små lådor för diverse pryttlar, och det tar faktiskt lite tid innan vi finner dem alla. 

Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon
Modern och lite futuristisk stil i köksavdelningen.

Det enda vi inte riktigt är tillfreds med är den stora nivåskillnaden mellan kök och bodel. Nästan två decimeter är mycket. Men vi förstår samtidigt varför, eftersom fordonet har ett dubbelgolv som kan utnyttjas för exempelvis skidor.

Avslutningsvis skulle vi vilja säga att framtiden är här. Vi har däremot svårt att se att Yucon skulle bli en storsäljare. Men jösses vilket enastående komplement den är till målgruppen som vill ha det där lilla extra som ingen annan kompakthusbil har. Så pass unik är Yucon.

 


”För att kunna nyttja denna kompakta avdelning maximalt är både toaletten och handfatet inskjutningsbara. När båda är det frigörs stor yta för en duschkabin. Smart!”

Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon
1) Toaletten i användbart läge.
2) Skjut in toasisten för att komma åt handfatet.
3) Med både handfat och toasits i inskjutet läge finns det duschutrymme.
Frankia Yukon 7.0: Ett förförande fordon
Rulla till toppen