Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

Publicerad: 2020-05-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Rapido känner de flesta till, men Dreamer? Den sistnämnda byggs av den förstnämnda och sedan något år tillbaka är det Dreamer som är volymsäljaren inom plåtisar på den svenska marknaden.

Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm
Family Van har alla förutsättningar att bli en succé för aktiva barnfamiljer.

Det har under en tid pågått en stor förändringsprocess gällande inredning, smarta platsbesparande lösningar och digital utrustning inom husbils-segmentet – plåtisar inkluderade.

För något år sedan hade vi bara rynkat på näsan om någon hade sagt att snart kommer det att finnas kompakta husbilar med både platsbesparande taksäng och våningssängar. Idag vet vi bättre. För nu finns de.

Dreamer Family Van är en plåtis som är som klippt och skuren för en ung, aktiv barnfamilj som önskar ett litet campingfordon med egna sängar till barnen samtidigt som de kan ha med sig skrymmande sportutrustning utan att behöva göra åverkan på karossen.

Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm
Elegant köksavdelning med högblanka luckor.

Den nedre av våningssängarna går nämligen att lyfta bort och då uppstår istället ett stort lastutrymme (se bilden).

Family Van är som ni förstår inte som alla andra plåtisar och det noterar vi redan vid entrén. 

Vid vanliga planlösningar tar köket upp halva utrymmet vid skjutdörren, men inte här. I och för sig har vi istället med en gasollåda att göra. Den kan emellertid användas som extra sittplats när man har slagit
läger. På denna modul går det även att applicera en extra barnstol (se bild). Köket har i sin tur flyttats bakåt cirka en halvmeter. I detta fall handlar det inte om vilket kök som helst, utan ett påkostat sådant. 

Då arbetsytan av förklarliga skäl inte är den största på marknaden finns det en utfällbar skärbräda nära till hands.

Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm
Taksängen ovanför sittgruppen är oerhört platsbesparande.

Lådorna har soft close och ett låssystem som förhindrar dem att öppnas under färd. Dessutom finns ett knippe justerbara stänger i lådorna som håller livsmedlen alternativt köksattiraljerna på plats. Två brännare finns och de är båda utanpåliggande. Kryddhylla och stor kyl/frys noteras och vattenkranen är av förkromad mässing. 

Mitt emot köket har vi hygienutrymmet med duschmöjlighet. Det bör poängteras att det även finns utedusch.

Förvaringsskåpet har spegelfunktion och handfatet är rektangulärt. Smådetaljer som trätrall, handdukshängare, tandborstmugg och tvålkopp noteras. Avdelningen känns faktiskt ganska rymlig med tanke på att vi har med en plåtis på bara sex meter att göra.

Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm
Den nedre våningssängen plockas bort för att ge större packutrymme.

Den här modellen kan beställas med antingen chassi från Ford eller Fiat. 

Vårt testobjekt har den italienska drivlinan och det med en uppgraderad motor på 160 kusar. 

Övrigt som är värt att veta om hytten är: dubbla krockkuddar, farthållare med fart-begränsare samt ECS med ASR antisladdsystem. 

När det gäller karossen är den här husbilen försedd med XHP Xtrem Hybrid Protect (isolering), styrofoam i golv (25 millimeter), väggar med titanförstärkt beklädnad, vinterisolerad avloppstank, förtöjningsskenor, termobeklädd sidodörr och antifriktionslister i taket. Inte illa va?

Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm
Duschmöjlighet finns i hygienutrymmet – och utedusch har vi också.
Dreamer Family Van: Den aktiva familjens dröm

Är det ingenting vi ifrågasätter? Ska i sådana fall vara tre olika golvnivåer vid entrén.

Tillhör man även det långa släktet kan det tyckas vara lite si och så med takhöjden under den nedfällbara sängen (181 centimeter).

Som ni säkerligen har listat ut vid det här laget är Dreamer inte ett billigare alternativ än Rapidos egentitulerade plåtisar – snarare tvärtom. Men specialmodeller med kvalitet kostar!

Rulla till toppen