Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

Publicerad: 2020-05-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

Adria Alpina 583 LP: En doft av premium
Både sängens bredd (150 centimeter) och madrassen heter duga.

Registreringsstatistiken talar sitt tydliga språk. Adria är ett extremt populärt varumärke som ofta förknippas med ett angenämt designspråk och en ytterst modest prisbild. Lägg till drygt 50 års erfarenhet och en hypermodern produktionsanläggning. 

Allt sammanslaget är detta en svårslagen kombination.

Vi har denna gång kikat på en husvagn som klarar kyla med bravur. Alpina finns i elva olika tappningar. Vårt testobjekt, 583 LP, är ny för året och den näst minsta modellen i samlingen. Vad har då denna serie för egenskaper som lockar? Jo, en karosskonstruktion med modernt isoleringsmaterial (i väggarna finns EPS- och i golvet XPS-isolering).

Vidare är vagnarna byggda med fönster från Seitz, Al-Ko-chassi, optimerad luftgenomströmning (Air Flow) och eliminerande köldbryggor enligt deras princip Thermo-build. Vinteregenskaperna bevisas bland annat via certifieringen EN1645-1 (Grade 3). 

Den innebär att husvagnen kan värmas upp från 15 minusgrader till 20 plusgrader på mindre än fyra timmar. En av nyckelfunktionerna är Aldes vattenburna central- och golvvärme. Något som vi alla vet smakar mumma!

Adria Alpina 583 LP: En doft av premium
Både nackstöd och en form av schäslong i sittgruppen – härligt!
Adria Alpina 583 LP: En doft av premium
Underbar panoramavy som ger vagnen en ljus och luftig känsla.

Det finns emellertid fler godsaker än så. Ett gammal beprövat uttryck som nog alla känner till är: det är insidan som räknas. Något som blir uppenbart i 583 LP. Vi hajar faktiskt till en smula när vi öppnar entrédörren. 

Panoramafönster i samvaroavdelningen är alltid ett välkommet inslag. Vankas det dessutom en stjärnklar kväll, ja då är lyckan gjord. Det udda inslaget med konkava, högblanka skåpluckor är ett annat blickfång. 

Sist men inte minst en U-soffa som lite oväntat löper längs med karossidan istället för att vara ställd på tvären i dess frontparti. Det är inte bara hemtrevligt, modernt och läckert – det känns även lite nytänkande.

Att det finns nackstöd i hörnen och att soffdelen närmast köket är som en schäslong gör bara njutningen än mer påtaglig. Var finns då utrymmet för tv:n? Jo, den är finurligt placerad, då den är dold i ett skåp mitt emot soffan.

Adria Alpina 583 LP: En doft av premium
I köket doftar det premium lång väg med både mikrovågs- och gasolugn.

Även i köket doftar det premium lång väg. Mikrovågsugn, gasolugn, utdragbar trådback, köksfläkt, bra med arbetsyta och sist men inte minst stor kyl/frys med AES-funktion som själv känner av vilken strömförsörjning som ska användas.

Premium är däremot inte ett korrekt ord för den sanitära avdelningen. Fiffig passar bättre. Ett handfat som kan fällas in gör det nämligen möjligt att duscha och att få gott om benutrymme när man intar toalettsitsen. Både takventil och fönster är tillgängligt för bästa möjliga ventilation.

Granne till toa/dusch är den franska bädden. Ett sängalternativ som sakta men säkert har vuxit sig in i många husvagnscampares hjärtan. Både sängens bredd (150 centimeter) och madrassens tjocklek heter verkligen duga.

Adria Alpina 583 LP: En doft av premium
Fäll in handfatet…eller ha det utfällt.

Den sistnämnda är av ett material som andas och har funktioner som antiodör och antistatisk. Vid sängplatsen noterar vi även praktiska svanhalslampor och ett takfönster.

Något som blir tillgängligt om du funderar på att köpa en Alpina är Adria Mach. Det är ett kontrollsystem som kan styras från din smartphone. Appen ger dig information om uppvärmning, belysning, navigering och andra viktiga funktioner. Dessutom kan du även komma åt användarhandböcker och på så vis få tillgång till både viktig och behövlig information.

Adria Alpina 583 LP: En doft av premium
Rulla till toppen