Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

Adria Alpina 583 LP: En doft av premium

Publicerad

Alpina är en året runt-vagn som har allt det där som krävs för att vara attraktiv på marknaden – tilltalande formgivning, rymlig interiör, hög utrustningsnivå och minst sagt goda vinteregenskaper. Den är också Adrias mest exklusiva modellserie vid sidan av den nytillkomna trion Astella.

Både sängens bredd (150 centimeter) och madrassen heter duga.

Registreringsstatistiken talar sitt tydliga språk. Adria är ett extremt populärt varumärke som ofta förknippas med ett angenämt designspråk och en ytterst modest prisbild. Lägg till drygt 50 års erfarenhet och en hypermodern produktionsanläggning. 

Allt sammanslaget är detta en svårslagen kombination.

Vi har denna gång kikat på en husvagn som klarar kyla med bravur. Alpina finns i elva olika tappningar. Vårt testobjekt, 583 LP, är ny för året och den näst minsta modellen i samlingen. Vad har då denna serie för egenskaper som lockar? Jo, en karosskonstruktion med modernt isoleringsmaterial (i väggarna finns EPS- och i golvet XPS-isolering).

Vidare är vagnarna byggda med fönster från Seitz, Al-Ko-chassi, optimerad luftgenomströmning (Air Flow) och eliminerande köldbryggor enligt deras princip Thermo-build. Vinteregenskaperna bevisas bland annat via certifieringen EN1645-1 (Grade 3). 

Den innebär att husvagnen kan värmas upp från 15 minusgrader till 20 plusgrader på mindre än fyra timmar. En av nyckelfunktionerna är Aldes vattenburna central- och golvvärme. Något som vi alla vet smakar mumma!

Både nackstöd och en form av schäslong i sittgruppen – härligt!

Underbar panoramavy som ger vagnen en ljus och luftig känsla.

Det finns emellertid fler godsaker än så. Ett gammal beprövat uttryck som nog alla känner till är: det är insidan som räknas. Något som blir uppenbart i 583 LP. Vi hajar faktiskt till en smula när vi öppnar entrédörren. 

Panoramafönster i samvaroavdelningen är alltid ett välkommet inslag. Vankas det dessutom en stjärnklar kväll, ja då är lyckan gjord. Det udda inslaget med konkava, högblanka skåpluckor är ett annat blickfång. 

Sist men inte minst en U-soffa som lite oväntat löper längs med karossidan istället för att vara ställd på tvären i dess frontparti. Det är inte bara hemtrevligt, modernt och läckert – det känns även lite nytänkande.

Att det finns nackstöd i hörnen och att soffdelen närmast köket är som en schäslong gör bara njutningen än mer påtaglig. Var finns då utrymmet för tv:n? Jo, den är finurligt placerad, då den är dold i ett skåp mitt emot soffan.

I köket doftar det premium lång väg med både mikrovågs- och gasolugn.

Även i köket doftar det premium lång väg. Mikrovågsugn, gasolugn, utdragbar trådback, köksfläkt, bra med arbetsyta och sist men inte minst stor kyl/frys med AES-funktion som själv känner av vilken strömförsörjning som ska användas.

Premium är däremot inte ett korrekt ord för den sanitära avdelningen. Fiffig passar bättre. Ett handfat som kan fällas in gör det nämligen möjligt att duscha och att få gott om benutrymme när man intar toalettsitsen. Både takventil och fönster är tillgängligt för bästa möjliga ventilation.

Granne till toa/dusch är den franska bädden. Ett sängalternativ som sakta men säkert har vuxit sig in i många husvagnscampares hjärtan. Både sängens bredd (150 centimeter) och madrassens tjocklek heter verkligen duga.

Fäll in handfatet...eller ha det utfällt.

Den sistnämnda är av ett material som andas och har funktioner som antiodör och antistatisk. Vid sängplatsen noterar vi även praktiska svanhalslampor och ett takfönster.

Något som blir tillgängligt om du funderar på att köpa en Alpina är Adria Mach. Det är ett kontrollsystem som kan styras från din smartphone. Appen ger dig information om uppvärmning, belysning, navigering och andra viktiga funktioner. Dessutom kan du även komma åt användarhandböcker och på så vis få tillgång till både viktig och behövlig information.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

  • Campingkatalogen 2021

  • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206