Rapido M96: M som i Mercedes

Rapidos nya M-serie finns i två tappningar; M66 (höga långbäddar) och M96 med dubbelsäng.

Rapido M96: M som i Mercedes

Publicerad

Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

Den franska husbilstillverkaren har fått ytterligare ett uppsving i och med att syskonduon M66 och M96 byggs med Mercedes Sprinter som bas.

Det är inte olika storlek på de olika modellerna, utan det är planlösningarna som skiljer dem åt. M66 har höga långbäddar medan husbilen vi testar är försedd med en dubbelsäng.

Exklusiv face-to-face sittgrupp. Notera den fällbara bordsskivan.

Vi inleder med förarmiljön för den skiljer sig markant från de modeller som byggs med drivlina från Fiat.

Först och främst gäller nyckellös start och multifunktionsratt som är justerbar i både höjd och lutning. Vidare har multimediasystemet MBUX en gigantisk pekskärm (10,25 tum) som förser föraren med ett navigationssystem och även annan kommunikation.

Förutom den totala körglädjen finns här även isotermiska mörkläggningsgardiner (hytt), elektrisk parkeringsbroms, Traction +, farthållare, el-avfrostande backspeglar, läderratt, fartbegränsare samt sidvind- och avståndsassistans.

Håll med om att det påminner om en förarmiljö i en
premiumpersonbil?

Nyckellöst startsystem gäller i M96.

Vi testkör husbilen på E20 och på mindre, kuperade vägar. Automatlådan är som kommen från himmelriket. Vi känner inte ens att den växlar upp eller ned. Som helhet kan framhjulsdrivna M96 kvittera ut ett MVG för väg-ronden.

Nu är det inte bara motor- och köregenskaperna som gör modellen speciell i Rapidos digra husbilssortiment.

Interiört är både träslag och klädsel unikt framtagna för just M-bilarna. Vidare finns ett så kallat Pack M som bland annat innehåller backkamera med skärm (infälld i instrumentpanelen), dimstrålkastare och automatisk påslagning av strålkastarna.

Litet och behändigt vinkelkök. Kyl/frys (ej med på bild) är emellertid stort (149 liter).

Värme på toaletten är alltid välkommet.

Dessutom är fransosernas maskinpark för 2020 mer skandinavisk än tidigare.

I klartext innebär det bland annat att heltäckande matta (hytt och bodel), uppvärmd spill-vattentank, stödben bak och strålkastare med enbart LED-lampor också ingår. Välutrustad var ordet!

Slår oss ned i soffan. Komforten är hög och jodå, det är face-to-face som gäller.

Jösses vad plats som frigörs och inte blir det sämre av att bordet är fällbart, vilket gör passage till och från hytten rent ut sagt busenkel.

Garderober på var sin sida om den höjdjusterbara dubbelsängen.

LED-belysning, laddning och avlastningsyta på en och samma plats.

Nytt för i år är värmeutblås från själva bordsbenet – fiffigt och praktiskt! Samma betyg delar vi ut till drottningsängen som är justerbar på höjden med upp till 30 centimeter.

Det gör att man kan ha ett maximalt stort garage under färd för att sedan ha sängen i lågt läge när det vankas nattbruk.

I sovrummet finns även ett stort takfönster med TEP (polaymidbelagda tyger) och ljuspunkter i LED. När det gäller den nedfällbara taksängen ovanför sittgruppen bör det nämnas att den sköts manuellt.

Hygienutrymmet känns också fullutrustat, med allt vad det innebär. Takfönster för ventilation gäller på såväl toa som i duschkabinen. Det lilla vinkelköket är försett med en exklusiv fläkt.

Duschkabin med blått belysningssken bakom själva armaturen. Höger: Fräsch och modern inredning i hygienutrymmet.

Annat som kan vara värt att veta är att dubbelgolvet är genomgående och att duo control finns. Då tillvalen var ganska omfattande jämfört med grundutrustningen bör man beakta att vikten därmed måste justeras.

Adderar vi samtliga ting från faktarutans första punkt sker en vikthöjning på hela 172 kg. Av den anledningen var det kanske inte så underligt att man från Tumbo Husvagnar & Husbilar även valde att smacka dit ett heavy chassi också. Slutet gott – allting gott!

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1621 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 582 fristående campingplatser och 686 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 353 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping Nr 12 2020

  • Husvagn & Camping 2020-11

  • Husvagn & Camping 2020-89

  • Husvagn & Camping 2020 -10

  • Husvagn & Camping 2020 Special

  • Husvagn & Camping 2020-09

  • Husvagn & Camping 2020-08

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842