Rapido M96: M som i Mercedes

Publicerad: 2020-05-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Sprillans nya Rapido M96 har hamnat under vår lupp. M står för Mercedes och det gör att husbilarna tar ett stort kliv in i den miljö som premiumpersonbilarna figurerar i.

Den franska husbilstillverkaren har fått ytterligare ett uppsving i och med att syskonduon M66 och M96 byggs med Mercedes Sprinter som bas.

Det är inte olika storlek på de olika modellerna, utan det är planlösningarna som skiljer dem åt. M66 har höga långbäddar medan husbilen vi testar är försedd med en dubbelsäng.

Rapido M96: M som i Mercedes
Exklusiv face-to-face sittgrupp. Notera den fällbara bordsskivan.

Vi inleder med förarmiljön för den skiljer sig markant från de modeller som byggs med drivlina från Fiat.

Först och främst gäller nyckellös start och multifunktionsratt som är justerbar i både höjd och lutning. Vidare har multimediasystemet MBUX en gigantisk pekskärm (10,25 tum) som förser föraren med ett navigationssystem och även annan kommunikation.

Förutom den totala körglädjen finns här även isotermiska mörkläggningsgardiner (hytt), elektrisk parkeringsbroms, Traction +, farthållare, el-avfrostande backspeglar, läderratt, fartbegränsare samt sidvind- och avståndsassistans.

Rapido M96: M som i Mercedes
Håll med om att det påminner om en förarmiljö i en
premiumpersonbil?
Rapido M96: M som i Mercedes
Nyckellöst startsystem gäller i M96.

Vi testkör husbilen på E20 och på mindre, kuperade vägar. Automatlådan är som kommen från himmelriket. Vi känner inte ens att den växlar upp eller ned. Som helhet kan framhjulsdrivna M96 kvittera ut ett MVG för väg-ronden.

Nu är det inte bara motor- och köregenskaperna som gör modellen speciell i Rapidos digra husbilssortiment.

Interiört är både träslag och klädsel unikt framtagna för just M-bilarna. Vidare finns ett så kallat Pack M som bland annat innehåller backkamera med skärm (infälld i instrumentpanelen), dimstrålkastare och automatisk påslagning av strålkastarna.

Rapido M96: M som i Mercedes
Litet och behändigt vinkelkök. Kyl/frys (ej med på bild) är emellertid stort (149 liter).
Rapido M96: M som i Mercedes
Värme på toaletten är alltid välkommet.

Dessutom är fransosernas maskinpark för 2020 mer skandinavisk än tidigare.

I klartext innebär det bland annat att heltäckande matta (hytt och bodel), uppvärmd spill-vattentank, stödben bak och strålkastare med enbart LED-lampor också ingår. Välutrustad var ordet!

Slår oss ned i soffan. Komforten är hög och jodå, det är face-to-face som gäller.

Jösses vad plats som frigörs och inte blir det sämre av att bordet är fällbart, vilket gör passage till och från hytten rent ut sagt busenkel.

Rapido M96: M som i Mercedes
Garderober på var sin sida om den höjdjusterbara dubbelsängen.
Rapido M96: M som i Mercedes
LED-belysning, laddning och avlastningsyta på en och samma plats.

Nytt för i år är värmeutblås från själva bordsbenet – fiffigt och praktiskt! Samma betyg delar vi ut till drottningsängen som är justerbar på höjden med upp till 30 centimeter.

Det gör att man kan ha ett maximalt stort garage under färd för att sedan ha sängen i lågt läge när det vankas nattbruk.

I sovrummet finns även ett stort takfönster med TEP (polaymidbelagda tyger) och ljuspunkter i LED. När det gäller den nedfällbara taksängen ovanför sittgruppen bör det nämnas att den sköts manuellt.

Hygienutrymmet känns också fullutrustat, med allt vad det innebär. Takfönster för ventilation gäller på såväl toa som i duschkabinen. Det lilla vinkelköket är försett med en exklusiv fläkt.

Rapido M96: M som i Mercedes
Duschkabin med blått belysningssken bakom själva armaturen. Höger: Fräsch och modern inredning i hygienutrymmet.

Annat som kan vara värt att veta är att dubbelgolvet är genomgående och att duo control finns. Då tillvalen var ganska omfattande jämfört med grundutrustningen bör man beakta att vikten därmed måste justeras.

Adderar vi samtliga ting från faktarutans första punkt sker en vikthöjning på hela 172 kg. Av den anledningen var det kanske inte så underligt att man från Tumbo Husvagnar & Husbilar även valde att smacka dit ett heavy chassi också. Slutet gott – allting gott!

Rapido M96: M som i Mercedes
Rulla till toppen