Rapido V62: Inte som alla andra

Publicerad: 2020-06-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

Rapido V62: Inte som alla andra

Första gången Husvagn & Camping fick ta del av V62 var på mässan Stora Nolia ifjol. Vi fick enbart se en planlösningsbild – men det räckte. Hm, det var något som inte stämde. Nämen, dra på trissor. Den har ju samma slags planlösning som en fullstor husbil! 

Länge har boendelösningarna sett i stort sett likadana ut i de kompakta husbilarna. Och det är inte så underligt med tanke på den minimala yta som finns att spela på.

Okej, vissa tillverkare har lyckats trolla med platsbesparande lösningar som infäll- och utskjutbara toalettsitsar/handfat samt sänglösningar som har en dragning åt takbäddshållet för att på så vis spara på utrymme till fördel för annat.

I just denna modell har köket flyttats från sin ordinarie position (för plåtisar) vid skjutdörren, till platsen bakom soffan som på vanliga husbilar. 

Och allra längst bak delar en fransk säng och en långsmal hygienavdelning på utrymmet.

Rapido V62: Inte som alla andra
Hoppsan – fransk sänglösning i en plåtis!

Även det är en ovanlig syn i plåtisar. Vi säger inte att det trollas fram mer golvyta – men man får sig en rejäl dos äkta husbilskänsla, och det är inte så illa. 

Detaljmässigt noterar vi ställbar huvudände i sängen. Där finns även god läsbelysning med integrerat usb-uttag och bra packutrymme under bädden. En finurlig lösning hittar vi i köket där en bräda kan fällas ned och täcka brännarna som är utanpåliggande. 

På så vis trollas i varje fall en liten bit arbetsyta fram. Duschmöjlighet finns. Panoramafönster noterar vi i hytten, och det ger en ljus och luftig touch. Tv-armen är applicerad på en skjutbar skena. Sittpallen vid entrén är även en gasolkoffert, vilket gör det enkelt att byta flaska.

Rapido V62: Inte som alla andra
Köket bakom soffan är ovanligt i en plåtis. och som synes finns duschmöjlighet.

Stereon är av märket Kenwood. Högtalare är applicerade både längst bak och vid sittgruppen. Mellan köket och hygienutrymmet finns en garderob med helt ok utrymme för diverse mjukvaror.

Så långt boendedelen. Hur är det då ställt med själva bilen? I grundutförandet sitter det en 140-hästarsmotor under huven med en manuell växellåda. Vårt testobjekt är emellertid uppgraderat med 20 kusar extra och till det en niostegad automat. 

Dessutom har man kryddat fordonsutrustningen extra via ett så kallat safety pack, som omfattar automatisk broms-assistans, avåkningsvarnare, skyltigenkänningskamera samt regn- och skymningssensor. Dessa ting ökar säkerheten avsevärt och får samtidigt den här plåtisen att framstå som ytterst personbilsliknande.

Rapido V62: Inte som alla andra
Gott om stuvutrymme under sängen. Alla kopplingsdosor och el finns i golvet.

Vi får heller inte glömma bort att såväl ESP (antisladd) som ASR (antivält) och farthållare med fartbegränsare också finns på plats. Ytterligare ett kit bör uppmärksammas av den anledning att det höjer boendekomforten väsentligt. Paketet heter Scandinavian Exclusive och där ingår uppgraderat värmesystem, elektrisk golvvärme, uppvärmt avlopp och myggnätsdörr (skjutdörren). 

Det finns även två säkerhetsdetaljer som inte får glömmas bort – Traction + och Hill Holder. 

Studera bilderna och njut av en kompakthusbil som inte är som alla andra. Eller varför inte ta er till en återförsäljare så ni kan klämma och känna lite extra. För närmare en ”riktig” husbil än Rapido V62 kan man knappt komma med en plåtis.

Rapido V62: Inte som alla andra
Rulla till toppen