Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

Publicerad

Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

Serien Altea finns i nio olika tappningar och de är alla behändiga resevagnar med karosslängd från 463 till 615 centimeter. Sex av dem är med dagens husvagnsmått långt ifrån fullvuxna. 

Den resterande trion tillhör också skaran mindre vagnar, utan att för den skull vara minimala. 542 PK (som vi testar) och 552 PK är seriens barnkammarmodeller. Största skillnaden mellan dem är att vårt testobjekt har entrédörren och en tvärställd våningssäng bak, medan 552-modellen har entrén långt fram och den längsgående våningssängen placerad i akterpartiet.

De vuxna har sin säng i husvagnens frontparti.

Barnkammaren är direkt vid entrén och det går att välja mellan två- och trevåningssängar.

Innan vi stiger på tar vi ett varv runt vagnen vars stödbensskruvar är tämligen lättåtkomliga.

Fronten och sidokjolarna är byggda av ABS-plast, medan taket är glasfiberarmerat. Gasolkofferten är rymlig och har ett oömt golv. 

Invändigt gäller en ljus inredning och modellen ger ett inbjudande intryck samtidigt som det är tydligt att funktionsduglighet har prioriterats före onödiga komponenter av arten bling-bling.

Men så är det också en prispressad barnkammarvagn. När det gäller barnen och deras sovplatser bör det poängteras att våningssängen faktiskt är gjord för tre och inte bara för två personer. 

Här får de allra minsta var sitt fönster (översta och understa sängen vid huvudkudden medan bädden mitt emellan har fönstret på bakgaveln).

De två översta sängarna har även läslampa med USB-laddare. En vägg-plafond, där barnen kan ha lite småsaker, finns nära till hands. Vid entrén noterar vi en smal instegsgarderob som även inkluderar hyllor.

Centralt placerad sittgrupp ger en luftig planlösning.

Den fullstora garderoben är placerad mellan dubbelsängen och kylskåpet i husvagnens främre region och mäter 129/54/58 centimeter (höjd/bredd/djup). Den saknar dessvärre såväl belysning som takventil. 

I köket är det god förvaring. Sex lådor under köksbänken är bra och samma betyg får det stora kylskåpet som är utrustat med AES-funktion, det vill säga att systemet automatiskt känner av vilken strömkälla som ska användas. 

Smart lösning med ut- och infällbart handfat i hygienutrymmet. Lådor under sofforna, smart att hålla bord och golv fria från grejer.

Ett enkelt och funktionellt kök.

Arbetsytan är okej då brännarna sitter på rad och stjäl så lite utrymme det bara går. Hygienavdelningen har den platsbesparande lösningen in- och utfällbart handfat – smart. Även toalettrulleshållare och duschmöjlighet noterar vi på bra att ha-listan. Öppningsbart fönster med frostat glas ombesörjer ventilationen. 

Sittgruppen tillhör inte den största vi har sett och i ärlig-hetens namn tvingas vi nog att ta fram det gamla ordspråket – finns det hjärterum, så finns det stjärterum om en två- eller trebarnsfamilj ska få plats. Samtidigt bör det understrykas det vi nämnde inledningsvis – samtliga Alteavagnar är tämligen små, eller i vissa fall, mindre än så.

Vill man ha det ena är det svårt att få allt det andra, framför allt på sådan liten yta som i en husvagn. I gengäld får ni istället en prisvänlig och lättdragen vagn som inte kräver en svulstig suv som dragbil eller fler bokstäver än ett B på körkortet, vilket är nog så viktigt. 

Vi sitter skönt och lådorna under sofforna är praktiska och lättåtkomliga även för de allra minsta (man ska plocka undan efter sig).

Avslutningsvis har föräldrarna sin dubbelsäng längst fram i vagnen. Den är utrustad med ställbar huvudände. Både här och i köket finns det taklucka, medan takventil gäller hos kidsen.

Smal garderob och USB-uttag vid entrén.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206