Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

Publicerad: 2020-07-06   Uppdaterad: 2023-04-18

Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

Serien Altea finns i nio olika tappningar och de är alla behändiga resevagnar med karosslängd från 463 till 615 centimeter. Sex av dem är med dagens husvagnsmått långt ifrån fullvuxna. 

Den resterande trion tillhör också skaran mindre vagnar, utan att för den skull vara minimala. 542 PK (som vi testar) och 552 PK är seriens barnkammarmodeller. Största skillnaden mellan dem är att vårt testobjekt har entrédörren och en tvärställd våningssäng bak, medan 552-modellen har entrén långt fram och den längsgående våningssängen placerad i akterpartiet.

Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna
De vuxna har sin säng i husvagnens frontparti.
Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna
Barnkammaren är direkt vid entrén och det går att välja mellan två- och trevåningssängar.

Innan vi stiger på tar vi ett varv runt vagnen vars stödbensskruvar är tämligen lättåtkomliga.

Fronten och sidokjolarna är byggda av ABS-plast, medan taket är glasfiberarmerat. Gasolkofferten är rymlig och har ett oömt golv. 

Invändigt gäller en ljus inredning och modellen ger ett inbjudande intryck samtidigt som det är tydligt att funktionsduglighet har prioriterats före onödiga komponenter av arten bling-bling.

Men så är det också en prispressad barnkammarvagn. När det gäller barnen och deras sovplatser bör det poängteras att våningssängen faktiskt är gjord för tre och inte bara för två personer. 

Här får de allra minsta var sitt fönster (översta och understa sängen vid huvudkudden medan bädden mitt emellan har fönstret på bakgaveln).

De två översta sängarna har även läslampa med USB-laddare. En vägg-plafond, där barnen kan ha lite småsaker, finns nära till hands. Vid entrén noterar vi en smal instegsgarderob som även inkluderar hyllor.

Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna
Centralt placerad sittgrupp ger en luftig planlösning.

Den fullstora garderoben är placerad mellan dubbelsängen och kylskåpet i husvagnens främre region och mäter 129/54/58 centimeter (höjd/bredd/djup). Den saknar dessvärre såväl belysning som takventil. 

I köket är det god förvaring. Sex lådor under köksbänken är bra och samma betyg får det stora kylskåpet som är utrustat med AES-funktion, det vill säga att systemet automatiskt känner av vilken strömkälla som ska användas. 

Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna
Smart lösning med ut- och infällbart handfat i hygienutrymmet. Lådor under sofforna, smart att hålla bord och golv fria från grejer.
Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna
Ett enkelt och funktionellt kök.

Arbetsytan är okej då brännarna sitter på rad och stjäl så lite utrymme det bara går. Hygienavdelningen har den platsbesparande lösningen in- och utfällbart handfat – smart. Även toalettrulleshållare och duschmöjlighet noterar vi på bra att ha-listan. Öppningsbart fönster med frostat glas ombesörjer ventilationen. 

Sittgruppen tillhör inte den största vi har sett och i ärlig-hetens namn tvingas vi nog att ta fram det gamla ordspråket – finns det hjärterum, så finns det stjärterum om en två- eller trebarnsfamilj ska få plats. Samtidigt bör det understrykas det vi nämnde inledningsvis – samtliga Alteavagnar är tämligen små, eller i vissa fall, mindre än så.

Vill man ha det ena är det svårt att få allt det andra, framför allt på sådan liten yta som i en husvagn. I gengäld får ni istället en prisvänlig och lättdragen vagn som inte kräver en svulstig suv som dragbil eller fler bokstäver än ett B på körkortet, vilket är nog så viktigt. 

Vi sitter skönt och lådorna under sofforna är praktiska och lättåtkomliga även för de allra minsta (man ska plocka undan efter sig).

Avslutningsvis har föräldrarna sin dubbelsäng längst fram i vagnen. Den är utrustad med ställbar huvudände. Både här och i köket finns det taklucka, medan takventil gäller hos kidsen.

Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna
Smal garderob och USB-uttag vid entrén.
Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna
Rulla till toppen