Karmann Davis 620: Skön karisma

Publicerad: 2020-07-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

Karmann Davis 620: Skön karisma
Sky roof och samma sköna känsla som i en normalstor husbil.

Varumärket Karmann har en intressant historik som sträcker sig långt bakåt i tiden. Den mest kända bilen som de byggde är med all sannolikhet den småtuffa Volkswagen Karmann Ghia. 

En liten sportbilsinfluerad personbil som ritades av det italienska företaget Ghia och som utvecklades och tillverkades av Karmann på uppdrag av Volkswagen.

1977 gav sig grundaren Wilhelm Karmann in i campingfordonsindustrin då en möbelinredd skåpbil lanserades. 

Den hade ett chassi från Daimler Benz och en motor från Volkswagen Typ 2. Vid samma tidpunkt presenterades även två husvagnar, Postillion 4500 och 5000, på marknaden.

Under 1980-talet hette husbilsmodellerna Gipsy och Cheetah, och länge byggde Karmann sina fordon på chassin från antingen Volkswagen eller Mercedes.

2006 kom emellertid en förändring då företagets nya modeller Ontario och Davis lanserades med ett chassi från Fiat Ducato.

 

Karmann Davis 620: Skön karisma
Elegant köksavdelning där vattenkranen kan vikas ned så att två täckplattor kan ge arbetsutrymme. Cykelhållare ingår i Autohallens all inclusive.
Karmann Davis 620: Skön karisma
Antingen singelbäddar, eller som här dubbelsäng, efter att ha utnyttjat bäddbreddaren.

Än idag gäller den italienska chassitillverkaren, men som tillägg kan man få Fords alternativ till ett par av dem.

Det tyska varumärket förfogar idag över två serier, Davis och Dexter. De är i sin tur fördelade på 15 olika fordon – från minstingarna Davis/Dexter 540 (542 cm) till Davis 620 och Dexter 625 som mäter 636 cm. Vi har kikat närmare på det största alternativet inom familjen Davis.

Att köra bilen är som en dröm. Fiat nya automatlåda tycks hämtad från himmelriket, i alla fall i jämförelse med den äldre automatversionen. Startspärr, ESP, Traction + och Hill Descent finns och AdBlue gäller för effektivare avgasrening. 

Vrider vi på hyttstolarna, ja då hamnar vi i avdelningen samvaro. Alla dynor har förstklassig stoppning för hög komfort med lång livslängd.

Sedan har vi det där med sky roof – jösses vilket ljusinsläpp! Bordet är involverat i två finesser. Dels är det utrustat med förlängningsfunktion och via en skena kan det även användas ute i det fria.

I hygienutrymmet noterar vi den fiffiga lösningen med ett skjutbart handfat som gör det möjligt att kunna duscha utan att behöva vrida och vända på varenda kroppsdel. Både takventil och fönster med frostat glas ombesörjer ventilationen. 

Karmann Davis 620: Skön karisma
Gott om packutrymme inkluderat surrningsöglor. Duschmöjlighet finns och handfatet kan skjutas en bra bit åt höger.

Det eleganta köket har egentligen bara en liten nackdel – i det högt placerade kylskåpet finns endast ett minimalt frysfack där det max får plats ett par glasspinnar eller några paket korv. Fast i dagens servicesamhälle ser vi inte detta som något större bekymmer. 

Under kylen är garderoben placerad och dess hänghöjd är kanske fordonets enda miss i protokollet (se bild). Att kunna ändra om från singelbäddar till en dubbelsäng på tio sekunder är emellertid genialiskt.

Kontakter, som blir alltmer efterfrågat i den digitala värld vi lever i, finns det två av – ett 230-voltsuttag och ett USB-uttag.

Karmann Davis 620: Skön karisma
Fiat Ducatos automat smakar mumma. Låg garderob med utdragbar galgstång.

Avslutningsvis bör det poängteras att i Sverige är det Autohallen som är generalimportör.

I sedvanlig ordning betyder det att fordonen är försedda med en riklig mängd utrustning (all inclusive) för
skandinaviskt bruk. Det innebär bland annat dimljus, mörkläggningssystem (förarhytt), cykelhållare, markis, klimatanläggning (förarhytt), elektriskt justerbara ytterspeglar, krockkudde även för passagerare, farthållare, lackerad stötfångare, LED-varselljus och instrumentbräda med kromramar.

Karmann Davis 620: Skön karisma
Rulla till toppen