Silver är guld värd

Publicerad: 2020-08-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Bra andrahandsvärde, ett gediget hantverk, ett stort återförsäljarnät samt mycket husvagn för pengarna. Det finns en uppsjö av anledningar till att välja en vagn ur Knaus digra sortiment.

Den tyska husvagns- och husbilstillverkaren förfogar över sex olika serier där vårt testobjekt 540 UE är hämtat från serien Sport Silver Selection som består av 15 olika planlösningar, där merparten av dem är små, lätta och behändiga resevagnar.

Modellserien har en fräsch och modern designinteriör där möbelmodulerna har mörkt träfaner och det slitstarka PVC-golvet har en liknande träfärgnyans. Detta kombineras med fingertoppskänsla när ovan nämnda komponenter sammanlänkas med grå/svart klädsel och vita skåpluckor/lådor med kromade beslag.

Silver är guld värd
Singelbäddar är uppskattat på den svenska husvagnsmarknaden.
Silver är guld värd
I samvaroavdelningen är det som bäddat för mysiga stunder.

Vid entrén noterar vi delbar stalldörr med fönster, myggnät och papperskorg. Bra start! Ett annat plus i kanten är att det endast är en huvudnyckel för alla lås. Vi slår oss ned i den stora U-sittgruppen. Dynorna är ganska hårt stoppade.

Komfortkänslan är hög och utsikten närmast magisk. Nästan alla husvagnar har tre öppningsbara fönster vid sittgruppen, så långt är allt som vanligt. Då denna samvaroavdelning även är utrustad med både sky roof och ett stort takfönster uppstår ljuv musik. Här kan man se stjärnhimlen från första parkett. Jösses vilken skön känsla! 

Nu är utsikten inte det enda som bör lyftas fram. I det ena hörnet finns usb-uttag och sedan får vi inte glömma bort den finurliga lösningen som Knaus har gällande packning under soffdynorna. 

Eftersom dynorna sitter fast i ett och samma stycke med en träskiva blir det lätt som en plätt att komma åt packningen utan att ens behöva flytta sitsarna fram och tillbaka. Ibland kan det enkla vara det mest geniala. På tal om packning noterar vi också ett tvåsiffrigt antal överskåp som alla är ventilerande, inte illa.

När vi ändå är inne på kapitlet förvaring kan vi nämna att garderob och linneskåp finns rakt fram, sett från entrédörren (se bild). Måtten för garderoben är 108 x 55 x 58 centimeter (höjd/djup/bredd) och den är försedd med belysning.

Silver är guld värd
Med brännarna på rad blir arbetsytan ganska bra. Ett bra hygienutrymme med dubbla ventilationsalternativ.

Naturligtvis går det också bra att stuva persedlar under singelbäddarna som i sin tur är utrustade med EvoPore-madrasser. Det är tomt under den ena bädden, medan vattentanken stjäl en del av utrymmet under den andra. Lastlucka, för att även kunna nå packningen från utsidan, finns på ena karossidan. I avdelningen för nattbruk noterar vi även usb-uttag och brandvarnare. Bra!

Vid ena fotänden sitter en tv-arm applicerad. På toaletten är det goda förvaringsmöjligheter medan både fönster med frostat glas och taklucka ombesörjer att ventilationen blir så optimal som möjligt. 

I köket är kylskåpet i golvhöjd. Här är arbetsytan helt okej eftersom trion brännare är placerade på rad.

Silver är guld värd
Ett gott intryck med delbar stalldörr och fönster. Rakt fram, finns linneskåp och garderob.

Som bekant är alla fordon från Knaus maskinpark också utrustade med vattenfiltersystemet BWT. Utvändigt är väggarna av slät aluminiumplåt medan taket är förstärkt (GFK), och det är praktiskt taget omöjligt att inte låta sig charmas av den exklusiva designen på bakstammens belysningssystem. ”Rinnande” blinkers som på tyska premiumpersonbilar smakar mumma. 

De kallar dem passande nog för Cateye Evolution och vi lovar att det inte bara handlar om utseende eller fåfänga – de syns nämligen bättre än bra ute i trafiken.

Silver är guld värd
Rulla till toppen