Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

Ljus och hemtrevlig inredning, och inte alls lika trångt som man på förhand skulle kunna tro.

Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

Publicerad

Tillhör du dem som bara har B-körkort och en tämligen liten dragbil? Prioriterar du dessutom resandet och själva äventyret mer än att kunna bo kungligt på stor yta? Om alla svaren är ja, då kan Hobbys minsta husvagnsmodell OnTour 390 SF vara högaktuell.

390 SF är minst i familjen OnTour.

OnTour är serien som Hobby själva kallar för instegsmodellen. Det handlar om fyra, smala småttingar som alla har låg tjänste- och totalvikt.

Minstingen i kvartetten heter 390 SF och dess ringa storlek för nästan tankarna tillbaka till det klassiska "ägget" som firade stora triumfer på 1960-talet. Givetvis syftar vi inte på utseendet, utan enbart på de yttre måtten.

Tar först plats i dinetten när husvagnen ska inspekteras. Sittkomforten är bra och svanhalslamporna ger bra valmöjligheter till optimal ljusbild. Inte helt oväntat är tv-armen applicerad i den här avdelningen.

Det får plats fyra sittande och på tal om plats är det gott om utrymme för diverse packning under soffdynorna. Överskåp, för de icke så skrymmande persedlarna, finns det fem av ovanför samvaroavdelningen. Denna möbelmodul inkluderar även praktiska hyllfack.

Överskåp och fack för diverse pryttlar runt hela dubbelsängen.

Precis intill entrén har vi utrymmet för det sanitära. Första intrycket säger oss – plastigt, men vi har också med ett våtutrymme att göra. Lösningen med ett ut- och infällbart handfat uppskattas. Här finns även 230-uttag och taklucka som ombesörjer ventilation.

Att kylskåpet är placerat under köksbänken förstår vi. Med så pass liten att yta att spela på gäller det att trolla med knäna och lite till. Att kanske behöva gå ned på knä för att plocka fram ost och smör är ingen dröm, men vad göra?

Under sängen finns det gott om utrymme för de mer skrymmande persedlarna.

Kylskåp under bänken var vanligt förr, så varför skulle vi inte klara av det nu? Nio liter till frysfack är inte mycket att hurra för, men planerar man smart räcker det långt. Här gillar vi dubbla täckluckor som gör att arbetsytan blir bättre än bara okej. Tre brännare på rad spelar naturligtvis också in.

Centralt i vagnen finns ett stort takfönster och en garderob (inkluderat elcentral) som har måtten 138 x 67 x 53 centimeter (höjd/bredd/djup). Där saknas tyvärr takventil medan belysning är på sin plats.

I husvagnens akterparti har vi dubbelsängen. Även här finns två öppningsbara fönster, takventil, brandvarnare, svanhalslampor och ett stort antal överskåp med hyllfack. Det bör även poängteras att samtliga överskåp i vagnen är försedda med systemet soft close.

För att vara i en minimal vagn är sittutrymme helt ok.

Om stora ting får plats under sofforna, kan de riktigt skrymmande sakerna inta position under sängen. Så när som på vattentanken och batteriet är det fritt spelrum för allt man kan tänka sig ta med på campingäventyret.

Vad noterar vi i övrigt? Jo, en-nyckelsystem gäller och entrédörren har tredubbla lås, fönster, myggnätsfunktion, papperskorg och dolda förvaringsfack. TFT-panel och reparationssats för punktering finns och stödbenen är förstärkta.

Dubbla täckskivor och brännare på rad. HÖGER: In- och utfällbart handfat sparar plats.

Bak når man stödbenen hur enkelt som helst, inte riktigt lika bra fram. Stödhjulet har indikering som visar hur många kilos tryck det är på kulan. Sittgrupp, förvaringsskåp och säng har luftspalt så att luftcirkulation sker.

Som synes finns allt som behövs för att få till en bekväm husvagnssemester. Och det som inte är befintligt i form av boendeutrymme, vinner OnTour 390 SF tillbaka med råge i ronderna smidighet, på väg och rangering på campingplatsen.

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

 • Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Tillhör du klientelet gourmander som går du igång på tryffel och champagne? Då kommer du att älska Hymers nya flaggskepp – B-ML I 880.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-11 07:46

 • CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  Caravan International, eller CI som det benämns i var mans mun, är ett varumärke som präglas av italiensk design när den är som allra bäst. Vi har kikat närmare på den halvintegrerade modellen Magis Plus 65 XT.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-09 07:31

 • Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Vad sägs om en mycket populär husvagn, modell större? Ett campingfordon som är ämnat för dem som vill ha guldkant på tillvaron. Vi kikar närmare på Hobby Prestige 720 WQC.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-07 07:12

 • Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Det senaste året har det hänt en hel del inom kompakthusbilsindustrin. Från att plåtisarna länge har varit tämligen konventionella finns det nu en uppsjö av versioner där tillverkarna har tänkt utanför boxen. Sun Living V65 SL är en de spännande modellerna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-16 07:15

 • Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Vad sägs om en husbil i kompaktformat, fast ändå ingen plåtis? Låter det spännande och intressant, kolla då in Adria Matrix Axess 520 ST.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-11 07:23

 • LMC Style 450 D: Trevligt för två

  LMC Style 450 D: Trevligt för två

  LMC Style marknadsförs allmänt som de perfekta husvagnarna för unga familjer. Inget fel i det, men vi skulle vilja lägga till att de är lika bra för paret med utflugna barn. Som exempelvis den smidiga 450 D.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-09 07:33

 • Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

  Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

  Sedan starten 2013 har det i Sverige sålts cirka 400 exemplar av Fritidsvagnen. Vi har synat den mest populära NTL-modellen i sömmarna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-06 07:40

 • Carthago Liner For Two 53 L: Drömresan bokad

  Carthago Liner For Two 53 L: Drömresan bokad

  Den här gången har vi tittat närmare på ett exklusivt fordon vars utrustningsnivå har det där lilla extra. Carthago Liner for Two är dessutom vad den heter – en liner för två.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-19 06:19

 • Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

  Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

  Intresserad av den populära planlösningen fransk säng och stor U-sittgrupp med sky roof? Häng med när vi kopplar en Adria Adora 522 UP på kroken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-16 07:17

 • Niesmann Flair 920 EK: Extravagant tiopoängare

  Niesmann Flair 920 EK: Extravagant tiopoängare

  Vad händer om man mixar högsta kvalitet med elegant, modern design och all extra lyx? Troligtvis blir svaret Niesmann+Bischoff Flair 920 EK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-15 08:44

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206