Chausson 630 Premium: Underbart udda

Publicerad: 2020-09-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Stor yta i en liten husbil. Är det något varumärke som kan trolla med knäna så är det Chausson. Häng med när vi reser framåt i tiden tillsammans med 630 Premium där innovation är deras DNA.

Chausson 630 Premium: Underbart udda
Ljust, fräscht och modernt. Chausson ligger i framkant även i ronden design.

Det en del andra fordonstillverkare har på ritbordet på avdelningen för innovationer – det bygger Chausson.

Den franska husbilstillverkaren vrider och vänder på idéer och lösningar som om ingenting vore omöjligt, bara olika svårt. De konstruerar udda fåglar, och underbara sådana. För ett par år sedan när 630 lanserades möttes modellen av två olika läger. 

Gruppen som gärna står och stampar på samma ställe med lösningen det-ska-vara-som-det-alltid-har-varit fnyste närapå föraktfullt. I den andra ringhörnan fanns i gengäld de husbilsentusiaster som lät lovorden fullkomligen svalla över den då nya skapelsen.

Någon säljsuccé blev det emellertid inte direkt. I alla fall inte på den svenska marknaden.

Fast det har hänt saker sedan jungfruturen. Till och med en del av de mest kritiska har nu fattat tycke för vårt testobjekt. Och det är inte speciellt svårt att förstå varför.

Chausson 630 Premium: Underbart udda
Fiffigt och samtidigt en smula udda med två nedfällbara singelbäddar.

När Chausson tar ut svängarna gör de det ordentligt. Och det är väl av den anledningen som det har tagit tid för vissa husbilsresenärer att ta dem till sina hjärtan. 630 är en husbil som inte ens når upp till sjumeterstrecket. Likväl är den lika rymlig som om den vore två meter längre. Eftersom de enda fasta sängarna är två nedfällbara singelbäddar blir boytan av modell de luxe. Jo, ni läste rätt. 

Det är ingen nedfällbar dubbelsäng, utan två singelbäddar fast med samma funktion. Inte något nytt för Chausson, men en helt ny dimension för många campare. Det innebär också att bara för att en av oss vill göra kväll behöver inte båda göra det. Hissa ned en säng och låt halva sittgruppen fungera som vad den heter.

På tal om det sistnämnda.

Chausson 630 Premium: Underbart udda
Med sängarna i taket känns husbilen mycket större än vad den är.
Chausson 630 Premium: Underbart udda
Allra längst bak delar garderob och linneförråd utrymmet med hygienavdelningarna.

Allt känns hypermodernt och naturligtvis är det face-to-face som gäller. Fler än två resenärer? Jodå, dynorna längst ifrån hyttstolarna kan lyftas bort och där döljer sig komponenter som bidrar till en duo bältade sittplatser. Längst bak i fordonet har vi hygienutrymme och garderob. Dessa är värda ett kapitel i sig.

Att kalla det för spa-avdelning är att ta i, men så här stort utrymme i en förhållandevis liten husbil är rent ut sagt magiskt. Alla detaljer som önskas finns på sin plats. Och garderoben! Ja, vad ska man säga. Det första som ploppar upp i hjärnan är ordet klädkammare. Ni får rätta mig om jag är helt ute och cyklar. 

Det finns också saker som är mer eller mindre osynliga som bör lyftas fram. Som uppvärmning via motorbränsle. Med andra ord glöm det där med att kånka tunga gasolflaskor eller skifta dem mitt i natten.

Deras IRP-struktur bör också nämnas. Med det menas att deras värderingar när det gäller kvalitetstillverkning säkerställs.

Chausson 630 Premium: Underbart udda
Trivsam duschavdelning. Fordonsbrett hygienutrymme i akterpartiet.

Bland annat testas alla deras fordon i en klimatkammare. Dessutom har de nyligen inrättat ett kvalitetslaboratorium med toppmodern utrustning för att kunna testa komponenternas motståndskraft mot brott, deformering och föråldring. 

För Chausson är det A och O att bli bättre på allt vare sig det handlar om isolering, hållfasthet eller skydd. 

Hur summerar vi då denna läckerbit? Enklast är att säga – den är inte bara spännande, den är one of a kind!

Chausson 630 Premium: Underbart udda
Rulla till toppen