Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

Publicerad: 2020-10-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Intresserad av den populära planlösningen fransk säng och stor U-sittgrupp med sky roof? Häng med när vi kopplar en Adria Adora 522 UP på kroken.

Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

Etta eller tvåa. Slovenska Adria har verkligen befäst sin position som ”bestseller” på den svenska husvagnsmarknaden. De senaste fem åren har de inkasserat antingen en guld- eller en silvermedalj sett utifrån försäljningsstatistiken och 2020 är inget undantag. De är i klar ledning – igen!

Det finns en mängd olika parametrar som bidrar till dess popularitet. Helt klart står de för en prisvärd produkt. Vidare har de en tilltalande modern design och sist men inte minst ett stort urval av modeller som passar allt från den äventyrliga solocamparen till barnfamiljen med flera småttingar.

Kartlägger man deras husvagnsflotta blir det en imponerande upptäckt som består av 44 olika modeller, fördelat på sex olika serier (überlyxiga Astella inkluderad). Som lite nyfiken kan jag tänka mig att modellnamnet Adora knappast är hämtat ur tomma luften. Engelska termen adorable betyder som bekant förtjusande.

Adria Adora 522 UP: Värd att beundra
Fransk säng och stor U-soffa är fortfarande en populär planlösning.

På slovenska står adoración för tillbedjan. Ett ord som i sin tur har synonymer som beundran, dyrkan och vördnad. Med andra ord, en passande beskrivning för vårt testobjekt 522 UP.

Planlösningar kommer och går, de allra populäraste består. I fjol var det frontkök som var på tapeten och länge, inom husbilsindustrin på den svenska marknaden, var långbäddar och ett fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak något som många önskade.

Ett upplägg som har överlevt alla nymodigheter och konkurrerande lösningar är den som Adora 522 UP har – en stor och ljus sittgrupp för daglig samvaro, och för nattbruk en fransk säng med hög komfort.

Adria Adora 522 UP: Värd att beundra
Det finns en mängd överskåp som sväljer en hel del.
Adria Adora 522 UP: Värd att beundra
Hyfsat bra arbetsutrymme.

Slår oss ned i U-soffan. Här pratar vi om ”room with a view” och trivselbarometern slår i topp. Det handlar emellertid inte enbart om den ljuva och ljusa atmosfär som alla takfönster bidrar med. Även sittkomforten, inkluderat gott svankstöd, förhöjer njutningen avsevärt.

Köket blir nästa anhalt. När täckplattan är på sin plats är arbetsytan riktigt bra. Fläkt och utdragbart skåp med trådkorgar är plus i kanten.

I avdelningen för hygien finns den fiffiga lösningen med in- och utfällbart handfat, något som frigör mer yta än man kan tro. Detta bidrar med att duschmöjlighet finns trots att utrymmet inte är speciellt stort. Element, stora speglar, takventil och öppningsbart fönster, toalettrulleshållare och handduksstång finns. Det sistnämnda gör att ytan även kan användas som torkskåp, vilket är synnerligen praktiskt.

Intill toa/dusch finns ett utrymme som man förr i tiden skulle ha klassificerat som sminkhörna med spegel och dubbla skåp. Kanske gäller det än idag?

Adria Adora 522 UP: Värd att beundra
Smart lösning på toa… med utfällbart handtag.

Ur packningsperspektiv finns det ett skoskåp vid entrén. Garderoben, som tyvärr saknar belysning, har måtten 114 x 54 x 40 centimeter (hänghöjd/bredd/djup) och i sedvanlig ordning finns det plats för skrymmande ting under såväl säng som soffa. 

Bland svenska husvagnsentusiaster är det många som hyllar Aldes vattenburna värmesystem och det med all rätt. Det går i och för sig lite långsammare att nå den temperatur man önskar jämfört med ett luftburet system. I gengäld blir värmen jämnare fördelad.

Till skillnad från syskonmodellen Alpina löper inte Adora hela linan ut. I denna vagn får man nämligen elektrisk och inte vattenburen golvvärme – men det kan nog de allra flesta leva med.

Adria Adora 522 UP: Värd att beundra
Rulla till toppen