Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

Publicerad

Sedan starten 2013 har det i Sverige sålts cirka 400 exemplar av Fritidsvagnen. Vi har synat den mest populära NTL-modellen i sömmarna.

Det sägs att storleken inte har någon betydelse. Men det har den. I alla fall när det gäller husvagnar i kombination med ytterst små dragbilar. Med en totalvikt på bara trekvarts ton kan till och med personbilar som en Mini Cooper eller en Fiat 500 koppla Fritidsvagnen på kroken. 

Vilka är det då som sänder trånande blickar? Det visar sig att klientelet intressenter och köpare tillhör ett bredare spektrum än vad vi på förhand kunde ana. Det handlar nämligen inte enbart om sparsamt med hästkrafter och liten dragbil. Enligt information från generalagenten i Mora rör det sig om en trio – unga friluftsmänniskor, personer som utför någon form av hästtransporter samt pensionärsparen som önskar byta till sig en mindre vagn.

Dubbel funktion – sittgrupp på dagen och sängar på kvällen.

Brandsläckare vid entrén.

Sedan ska man ju också lägga till att Fritidsvagnen är väldigt snäll mot plånboken. Den enkla N-modellen kostar bara 129 000 kronor och NTL (som vi kikar på, med toalett) endast 20 000 kronor ytterligare.

Att en hel del campare ser Fritidsvagnen som ett tält i husvagnstappning är ingen dum jämförelse. Samtidigt behöver det inte på långa vägar vara så negativt som det låter, utan tvärtom!

Allt som behövs i utrustningsväg för att kunna få till en bekväm semester finns, fast naturligtvis är det ytterst begränsat med utrymme. Exempelvis finns ingen fast säng och där vinner vagnen massvis med plats.

Att sofforna närapå kan ses som överdimensionerade är egentligen inte så underligt eftersom det är sittdynorna som ska förvandlas till madrasser när det vankas horisontellt läge för nattbruk. 

Sova kan man för övrigt göra antingen på längden eller på tvären. Väljer man det sistnämnda alternativet kan bäddarna svälja upp till tre personer. Under soffan visar det sig att dess ribbotten inte är i ett stycke, utan uppdelad tre och tre. Detta gör det enkelt och effektivt att komma åt utvald packning.

Funktionell köksavdelning allra längst bak vid entrén.

Rymlig gasolkoffert med tanke på vagnens ringa storlek.

Vi gläder oss åt att det finns en taklucka. Men vad som känns en smula märkligt i en vagn från 2020 är att bara fram- och bakfönster går att öppna. Det finns naturligtvis två fönster ytterligare (vänstra och
högra karossidorna), men dessa två är inte öppningsbara.

I gengäld har Fritidsvagnen ett tillval som ytterst få kan skryta med. För 19 900 kronor kan man nämligen köpa till skidor inklusive infästningar. Pimpla fisk vintertid och ha med husvagnen ut på isen, jösses vad coolt!

Med tanke på husvagnens ringa storlek har naturligtvis ett och annat minimerats. Exempelvis sväljer inte garderoben långklänningar direkt (68 x 48 x 52 centimeter, höjd/djup/bredd) och överskåpen påminner om dem man har för vana att se i en camper. Två brännare i köket istället för tre tror vi få gråter över.

Utfällbart handfat i hygienutrymmet.

Jodå, det är AL-KO som gäller.

Men ni förstår säkerligen vad vi är ute efter att förmedla. Saker och ting får stryka på foten när både utrymme och prislapp ska hållas så litet och billigt som bara är möjligt. Samtidigt kan ingen ta ifrån Fritidsvagnen dess obarmhärtiga charm.

Även om den polskbyggda vagnen exteriört har sett likadan ut från år till år har det med jämna mellanrum skett en hel del uppdateringar. Det senaste som har tillkommit är premiumbeklädnad i tak och på väggar, ljusare träfaner, myggnäts- och mörkläggningsgardin, tvåfärgade dynor med avtagbar klädsel och i NTL-utförande ryggdynor delade för lättare hantering och förvaring vid bäddning. 

Vidare har det tillkommit formsydda mattor från Svenska Tält, instegspall av stadig konstruktion, pulversläckare, gaslarm, trailerlås med dubbel-funktion, extra 230-uttag i köket samt laddningsuttag för USB.

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

 • Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Tillhör du klientelet gourmander som går du igång på tryffel och champagne? Då kommer du att älska Hymers nya flaggskepp – B-ML I 880.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-11 07:46

 • CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  Caravan International, eller CI som det benämns i var mans mun, är ett varumärke som präglas av italiensk design när den är som allra bäst. Vi har kikat närmare på den halvintegrerade modellen Magis Plus 65 XT.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-09 07:31

 • Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Vad sägs om en mycket populär husvagn, modell större? Ett campingfordon som är ämnat för dem som vill ha guldkant på tillvaron. Vi kikar närmare på Hobby Prestige 720 WQC.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-07 07:12

 • Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Det senaste året har det hänt en hel del inom kompakthusbilsindustrin. Från att plåtisarna länge har varit tämligen konventionella finns det nu en uppsjö av versioner där tillverkarna har tänkt utanför boxen. Sun Living V65 SL är en de spännande modellerna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-16 07:15

 • Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Vad sägs om en husbil i kompaktformat, fast ändå ingen plåtis? Låter det spännande och intressant, kolla då in Adria Matrix Axess 520 ST.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-11 07:23

 • LMC Style 450 D: Trevligt för två

  LMC Style 450 D: Trevligt för två

  LMC Style marknadsförs allmänt som de perfekta husvagnarna för unga familjer. Inget fel i det, men vi skulle vilja lägga till att de är lika bra för paret med utflugna barn. Som exempelvis den smidiga 450 D.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-09 07:33

 • Carthago Liner For Two 53 L: Drömresan bokad

  Carthago Liner For Two 53 L: Drömresan bokad

  Den här gången har vi tittat närmare på ett exklusivt fordon vars utrustningsnivå har det där lilla extra. Carthago Liner for Two är dessutom vad den heter – en liner för två.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-19 06:19

 • Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

  Adria Adora 522 UP: Värd att beundra

  Intresserad av den populära planlösningen fransk säng och stor U-sittgrupp med sky roof? Häng med när vi kopplar en Adria Adora 522 UP på kroken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-16 07:17

 • Niesmann Flair 920 EK: Extravagant tiopoängare

  Niesmann Flair 920 EK: Extravagant tiopoängare

  Vad händer om man mixar högsta kvalitet med elegant, modern design och all extra lyx? Troligtvis blir svaret Niesmann+Bischoff Flair 920 EK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-10-15 08:44

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1627 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 696 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206