Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

Fritidsvagnen NTL: Storleken har betydelse

Publicerad

Sedan starten 2013 har det i Sverige sålts cirka 400 exemplar av Fritidsvagnen. Vi har synat den mest populära NTL-modellen i sömmarna.

Det sägs att storleken inte har någon betydelse. Men det har den. I alla fall när det gäller husvagnar i kombination med ytterst små dragbilar. Med en totalvikt på bara trekvarts ton kan till och med personbilar som en Mini Cooper eller en Fiat 500 koppla Fritidsvagnen på kroken. 

Vilka är det då som sänder trånande blickar? Det visar sig att klientelet intressenter och köpare tillhör ett bredare spektrum än vad vi på förhand kunde ana. Det handlar nämligen inte enbart om sparsamt med hästkrafter och liten dragbil. Enligt information från generalagenten i Mora rör det sig om en trio – unga friluftsmänniskor, personer som utför någon form av hästtransporter samt pensionärsparen som önskar byta till sig en mindre vagn.

Dubbel funktion – sittgrupp på dagen och sängar på kvällen.

Brandsläckare vid entrén.

Sedan ska man ju också lägga till att Fritidsvagnen är väldigt snäll mot plånboken. Den enkla N-modellen kostar bara 129 000 kronor och NTL (som vi kikar på, med toalett) endast 20 000 kronor ytterligare.

Att en hel del campare ser Fritidsvagnen som ett tält i husvagnstappning är ingen dum jämförelse. Samtidigt behöver det inte på långa vägar vara så negativt som det låter, utan tvärtom!

Allt som behövs i utrustningsväg för att kunna få till en bekväm semester finns, fast naturligtvis är det ytterst begränsat med utrymme. Exempelvis finns ingen fast säng och där vinner vagnen massvis med plats.

Att sofforna närapå kan ses som överdimensionerade är egentligen inte så underligt eftersom det är sittdynorna som ska förvandlas till madrasser när det vankas horisontellt läge för nattbruk. 

Sova kan man för övrigt göra antingen på längden eller på tvären. Väljer man det sistnämnda alternativet kan bäddarna svälja upp till tre personer. Under soffan visar det sig att dess ribbotten inte är i ett stycke, utan uppdelad tre och tre. Detta gör det enkelt och effektivt att komma åt utvald packning.

Funktionell köksavdelning allra längst bak vid entrén.

Rymlig gasolkoffert med tanke på vagnens ringa storlek.

Vi gläder oss åt att det finns en taklucka. Men vad som känns en smula märkligt i en vagn från 2020 är att bara fram- och bakfönster går att öppna. Det finns naturligtvis två fönster ytterligare (vänstra och
högra karossidorna), men dessa två är inte öppningsbara.

I gengäld har Fritidsvagnen ett tillval som ytterst få kan skryta med. För 19 900 kronor kan man nämligen köpa till skidor inklusive infästningar. Pimpla fisk vintertid och ha med husvagnen ut på isen, jösses vad coolt!

Med tanke på husvagnens ringa storlek har naturligtvis ett och annat minimerats. Exempelvis sväljer inte garderoben långklänningar direkt (68 x 48 x 52 centimeter, höjd/djup/bredd) och överskåpen påminner om dem man har för vana att se i en camper. Två brännare i köket istället för tre tror vi få gråter över.

Utfällbart handfat i hygienutrymmet.

Jodå, det är AL-KO som gäller.

Men ni förstår säkerligen vad vi är ute efter att förmedla. Saker och ting får stryka på foten när både utrymme och prislapp ska hållas så litet och billigt som bara är möjligt. Samtidigt kan ingen ta ifrån Fritidsvagnen dess obarmhärtiga charm.

Även om den polskbyggda vagnen exteriört har sett likadan ut från år till år har det med jämna mellanrum skett en hel del uppdateringar. Det senaste som har tillkommit är premiumbeklädnad i tak och på väggar, ljusare träfaner, myggnäts- och mörkläggningsgardin, tvåfärgade dynor med avtagbar klädsel och i NTL-utförande ryggdynor delade för lättare hantering och förvaring vid bäddning. 

Vidare har det tillkommit formsydda mattor från Svenska Tält, instegspall av stadig konstruktion, pulversläckare, gaslarm, trailerlås med dubbel-funktion, extra 230-uttag i köket samt laddningsuttag för USB.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1644 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 607 fristående campingplatser och 710 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 327 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-05

  • Campingkatalogen 2021

  • Husvagn & Camping 2021-04

  • Husvagn & Camping 2021-03

  • Husvagn & Camping 2021-02

  • Husvagn & Camping 2021-01

  • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206