Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

Publicerad: 2020-11-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Vad sägs om en husbil i kompaktformat, fast ändå ingen plåtis? Låter det spännande och intressant, kolla då in Adria Matrix Axess 520 ST.

Fram- och bakifrån ser den ut som vilken halvintegrerad husbil som helst. När vi sedan ser den från sidan skulle man kunna tro att den byggdes dagen före röd dag. Arbetarna på fabriksgolvet gick hem efter lunch. Pang och bom, de hann inte ens göra modellen sex meter lång.

Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje
Lika stor sittgrupp som i betydligt mer skrymmande husbilar.

En ulv i fårakläder? Ja, lite åt hybridhållet är den. En plåtis förklädd till husbil, eller kanske en husbil i plåtisförpackning? Vi kan inte riktigt bestämma oss för vad som kan vara korrekt, förutom att Adria Matrix Axess 520 ST känns helt rätt! En stor del av succén kan den tacka en finurlig planlösning för. Vi återkommer till den. Men först en tur på väg. 

Vi håller oss i krokarna kring Bro och Skokloster. Här finns både slingriga småvägar och en hormonstinn motorväg.

Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje
Med endast en taksäng som fast bäddplats går det att trolla med centimetrarna.

Sanna mina ord, 520 ST är som en dröm att ratta. Framför allt där det är trångt och smalt. Vid en stor livsmedelsbutik blir det heller inga problem att få in hela fordonet i en parkeringsruta och det utan att halva överträder de vita markeringarna i asfalten. 

Det är först när vi ställer upp bilen för fotograferingen som vi noterar det – va, är det en Citroën? Det är duon boomerang-liknande streck på ratten som avslöjar att vi har med en fransos och inte en italienare att göra. Jösses, vad deras instrumentpaneler påminner om varandra.

Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje
Litet, behändigt kök vid entrén och som synes finns det en jalusilösning till kryddhyllorna.
Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

Samtidigt var vi så uppspelta över hur trivsamt det var att styra den lilla husbilen att vi inte såg längre än vad näsan räckte. Då vi har en Jumper som drivlina innebär det också att Ad Blue ingår.

Tillbaka till den finurliga planlösningen. Genom att inte ha någon fast sängplats på golvnivå, utan enbart en nedsänkbar taksäng sparas otroligt mycket utrymme som antingen kan användas till andra boende-lösningar, eller som i det här fallet – göra husbilens mått närapå minimala. Att ta sig i och ur den nedfällbara sängen är enkelt. Antingen sätter man ena foten i soffan och ”kliver upp/ned” eller så använder man sig av stegen som är applicerad på väggen i hygienutrymmet.

Men det är inte enbart bädd-lösningen som gör att vi faller pladask för det här fritidsfordonet. 
Hygienavdelningen med dusch, utfällbart handfat och takfönster är riktigt rymlig med tanke på husbilens ringa mått. 

Dessutom finns det en handduksstång i taket så att utrymmet även kan fungera som ett praktiskt torkrum. 

Köket är i direkt anslutning till entrén och där noterar vi fläkt, diskställ, stora överskåp, en handfull rymliga förvaringslådor samt ett skafferi med en något udda jalusiförslutning. Bredvid den sistnämnda 
modulen finns en garderob vars mått är 101/62/44 centimeter (höjd/djup/bredd). Under den har man applicerat ett förvaringsskåp och därifrån kan man även nå packningen i garaget. 

Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje
Drygt en meter hänghöjd.
Utfällbart handfat.

Hur är då sittgruppen? Jodå, behaglig med ett plus i kanten och sittplats för fem. Här ser vi dubbla USB- och ett 230-uttag. Det är två bidragande orsaker till varför den får en extra stjärna och det beror dels på god sittkomfort men även på det stora ljusinsläpp som sker via ett sky roof-fönster.

Hur summerar vi då Adria Matrix Axess 520 ST? För de som inte behöver gigantisk boyta, utan mest är ute på äventyr, passar den här ultra-smidiga husbilen som hand i handske.

Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje
Rulla till toppen