Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

Publicerad: 2020-12-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

Vi inleder med lite intressant nostalgi och kuriosa. Redan 1977 skrev tidningen Motor följande efter sin provkörning med en Safir på kroken:

”Det är en i detalj utomordentligt välgjord husvagn och den är redan i standardutförande synnerligen komplett utrustad. För den som ställer höga krav på komfort och som vill bo i husvagn året runt finns knappast något bättre val.”

Två år senare hade Kabe en annonsbild på en Safir tillsammans med en Rolls-Royce utanför en herrgård – allt för att det medvetna valet av bil och miljö skulle förstärka deras egen kvalitets-image. Den brittiska biltillverkaren hade dock – med all rätt – klara synpunkter på användningen av deras varumärke och namn i reklamen. Lanseringen av Kabe som ”husvagnarnas Rolls-Royce” förstärkte emellertid den bild man själv redan skapat genom slogans som: Den rullande tvårummaren.

Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten
En redan förnämlig sittgrupp blev ännu bättre när nackstöd kom till i båda hörnen.
Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten
Praktiskt, rymlig och hög klass. Ett kök som kommer att älskas av många husvagnsentusiaster.

Att Diamonds Are a Girl’s Best Friend lärde sig många redan 1953 då Marilyn Monroe framförde den då fem år gamla jazzsången i filmen Gentlemen Prefer Blondes. Men en safir är inte fy skam det heller. I varje fall inte om det är en småländsk husvagnsbyggare som ligger bakom slutfinishen. 

Om vi lämnar historien bakom oss och blickar mot nutid visar det sig att Safir är en ganska liten del, med endast två olika modeller, av Kabes breda husvagnssortiment: 600 GLE (som finns i fyra olika planlösningar) och vårt testobjekt 600 TDL som har den populära planlösningen med stor U-sittgrupp fram, långbäddar och vagnsbrett hygienutrymme allra längst bak. 

Ädelstensvagnarna är sju till antalet och omfattas av Ametist, Briljant, Safir och Smaragd. De har alla en utrustningsnivå som placerar dem mellan serierna Classic och Royal.

Kort sammanfattat är de alltså försedda med alla de komponenter som Classic har samt med tilläggen svarta 14-tumsfälgar, stänkskydd, belastningsvakt, vädringslucka, tre olika val av tygkollektioner, premiumstoppning, prydnadskuddar, tidningshylla, klädd sänggavel, utvändig gasol-anslutning i gasolkofferten, läckindikator och dessutom förberedd för högtalare bak. En diger lista alltså!

Att gå in på alla högkvalitativa detaljer är lönlöst av utrymmesskäl. Det går nämligen att skriva en tjock broschyr om varje enskild modell.

Vi nöjer oss istället med att framhäva att med en Safir får man uppleva det goda här i livet, och samtidigt poängtera att det här är en husvagn för er som har höga krav på komfort och basutrustning. Utseendemässigt går mycket i mörkbrunt, ja det gäller såväl möbelmodulerna som golv, sänggavel och kylskåpet vars träfaner snyggt smälter samman med övrig interiör.

Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten
Hallmöbeln med bland annat vitrinskåp och tv-plats.
HÖGER: Rymlig duschkabin i ett vagnsbrett hygienutrymme.

Närmast kunglig sittgrupp, ett storstilat kök med utdragbart apoteksskåp och fläkt, separat duschkabin samt garderob (inkluderat hyllor) i hygienutrymmet är andra ting som håller exakt vad en Kabevagn lovar – högsta möjliga boendekvalitet.

Avslutningsvis bör vi nämna att just detta ekipage är en 2020-modell och inte en 2021:a. Vidare finns denna husvagn även i så kallad standardstorlek. Det innebär två decimeter smalare innerbredd, vilket betyder 12,9 kvadratmeter boyta istället för 14,1 som i testat fordon. Exempelvis är singelbäddarna i en standardvagn en decimeter smalare än i en KS. Priset sjunker dessutom till 482 000 kronor. Njuter fullt ut gör man hur som helst i båda alternativen!

Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten
Rulla till toppen