Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.
Än så länge är det lätt att hålla isär dem. Ty L!VE I finns bara i tre skepnader – 650, 700 och 900 där alla har bokstavstillägget MEG.
Vi har kikat på mellanstorleken 700, som kom 2020. Den har kök och hygienutrymme på motsatta sidan jämfört med 650-modellen. Under inledningen av 2021 kommer vi även att kika närmare på det senaste tillskottet (900-modellen).
Men låt oss inte gå händelserna i förväg, utan vi håller oss här och nu.
Grundutrustningen är diger på en L!VE, men mycket vill som många känner till ha mer. Samtidigt är det nog ytterst få som gråter över att 140 hästkrafter, manuell växellåda och Truma Combi 6E fick ge vika för ytterligare 40 kusar, en niostegad automat och Aldes vattenburna centralvärme.
Som ni förstår blev provturen en ljuvlig sådan. Säkerhetskomponenterna ESP, Hill Holder, dubbla krockkuddar och Traction + är på plats och likaså farthållare och en ratt som inkluderar radiokontroll.
Ni som ännu inte har testat Fiats nya automatlåda – gör det! Det är en extremt stor förbättring mot föregångaren, som enligt oss var både tjurig, stötig och inte alltid så värst tillmötesgående.
Det enda negativa i den annars magnifika uppgraderingen ska i sådana fall vara prishöjningen. Vi fortsätter utvändigt och noterar lastluckor på båda sidor – praktiskt.
I sedvanlig ordning finns det även en separat lucka för el och vatten. Ett plus i kanten får Knaus då deras nya fordon från och med i år är utrustade med vattenreningssystemet BWT (Best Camp Mini).
Innan vi lämnar det exteriöra kan vi inte motstå att göra tummen upp för deras baklyktor – Cateye – som likt vissa premiumpersonbilar har "rinnande belysningsfunktion". Både elegant och synligt på långt avstånd. Två flugor …, ja ni vet!
I 99 fall av 100 är campingfordon smart konstruerade, det håller säkerligen de flesta med om. Att på bara några ynka kvadratmeter få till ett fullgott boende året om är bevis nog. Sedan finns det ytterligare
fiffiga idéer med stort F. Tänkte ta upp två av dem.
Personligen är jag inget fan av att ha garderob under de höga singelbäddarna. Att som gammal man tvingas ned på knä för att fria är tufft, att bara hämta dagligt ombyte i form av en skjorta är än värre.
Men i denna husbil blir jag glad i hela kroppen då det visar sig att man kan fälla upp fotänden på sängarna och på så vis komma åt kläderna från ovansidan.
Den andra smarta lösningen vi gillar är det dolda tv-skåpet bakom den bältade soffan. Enkelt men ändå genialiskt.
På tal om soffa så är det faktiskt plural som gäller. Den andra löper längs med karossen bakom passagerarsätet och mäter 90 centimeter. Bordskivan är formad som en hockeyrink, har teleskopben samt är skjutbart.
Samtliga överskåp är utrustade med soft close.
Bredvid det tämligen lilla vinkelköket noterar vi en ugn ovanför den nya kylen från Dometic som kan öppnas från båda håll. Skafferiet under diskbänken är så djupt att vi sätter ett frågetecken för det – vad göra om en livsmedelsförpackning hamnar allra längst in? En annan sak att fundera över, fast på ett roligare vis, är extragarderoben.
Vi nämner extra eftersom den bara visar sig vara dussinet centimeter bred. För kostymen och/eller klänningen? Det sistnämnda är inget jag retar mig på, tvärtom. Det smala klädförrådet fyller säkerligen sin funktion när man väl kommer underfund med vad det är bäst lämpat för.
Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.
När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.
Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.
Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.
Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.
Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.
Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.