Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

Lite bredare och mycket smartare. Affinity by Kabe ska bli intressant att följa framöver.

Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

Publicerad

Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

Att efterfrågan styr tillgång och utbud säger sig självt. Och när en yngre generation campare är på ingång, ja då ritas fordonskartan om. Kanske inte helt och hållet, men delvis.

Den nya målgruppen beskrivs oftast som mobilt rörligare och inte på långa vägar lika statisk som vi som har varit med sedan campingtidens begynnelse. De vill se och upptäcka, och gärna använda fordonet till att enkelt och kostnadseffektivt utöva sin hobby.

Att de har intresserat sig för plåtisar är inte så underligt. Fordonen är smidiga och de kan användas både för semester och privat bruk – och de finns nu i så många olika varianter och planlösningar att de till och med är möjliga campingalternativ för barnfamiljer.

Så här ser det ut när du har fått till över- och underslaf i sittgruppen. Praktiskt va?

Husvagn & Camping har under det senaste året både upptäckt och testat flertalet kompakta husbilar där tillverkarna har tagit ut svängarna å det grövsta och innovativt skapat fordon som är mer än bara plåtisar. Affinity by Kabe sällar sig tveklöst till den skaran, och den gör det med både stjärnglans, bravur och en stor portion nytänkande.

Planlösningsmässigt liknar den i stort sett ingenting annat inom detta segment. Här doftar det äkta husbilskänsla, om än i något komprimerat format. 

Köksavdelningen finns bakom den bältade soffan och inte vid skjutdörren som är brukligt i den här typen av fordon. Inte heller fransk säng med ett hygienutrymme bredvid är en vanlig syn i plåtisvärlden.

Inte direkt vanligt med en fransk säng i en plåtis.

Nästan sjukhusvitt! Smart med ett utfällbart handfat.

För att inte tala om den unika lösningen i sittgruppen. Den kan nämligen förvandlas till en typ av över- och underbädd med fallskydd för den övre. Måhända lite småklurigt att få till första och andra gången, men övning ger som bekant färdighet. Och möjligheten att kunna sova fyra personer i ett kompakt fordon är genialiskt.

Vi håller oss kvar i sängronden en stund. Det visar sig nämligen att den franska sängen är utrustad med en elektrisk höj- och sänkbar funktion, vilket ger utrymme för skrymmande packning typ cyklar. Jodå, huvudänden är också justerbar! Under bädden noterar vi för övrigt gasolskåpet, vattentank och elcentral – allt tämligen lättåtkomligt.

Varför känns Affinity så pass rymlig att vistas i? Jo, den är faktiskt cirka en decimeter bredare än en vanlig plåtis. Och när man hänger in plaggen på tvären i garderoben förstår man att alla utrymmesbesparande detaljer är väl genomtänkta.

Plisségardiner och värme/insynsskydd för framrutan. Här kan man mysa under kvällstid.

Då sängen har höjbar funktion kan lastsektionen bli riktigt bra.

Inte nog med det. Det är kvalitetskänsla à la Kabe ut i fingerspetsarna också. Ta bara överskåpen som ett exempel. Tvåsiffriga till antalet (givetvis inte lika rymliga som i en fullstor husbil) med kraftiga gasdämpare för behagligt öppnande och stängning med funktionen solf close. Jösses vad ljuvligt.

Via ett modernt elsystem säkerställs det att alla tillbehör får en säker drift. 230V- och USB-uttag samt en trådlös laddningsplatta för mobila enheter är standard. 

Elsystemet är för övrigt redo att stödja litiumbatterier. Är den då vinterförberedd? Alltså, har påven en lustig hatt? Det är en Kabe vi pratar om även om den inte rullar ut från en produktionslina i Tenhult. Affinity har ett uppvärmt dubbelgolv, frostskyddade vattentankar och högkvalitativ isolering.

Köksavdelningen är som synes inte vid skjutdörren.

Vill man spara cirka 100 000 kronor kan man beställa den med drivlina från Peugeot. Fast då kan man inte få automatlåda. Om Affinity by Kabe blir en succé återstår att se. Den har i varje fall alla ingredienser som krävs för att bli det.

För när andra mäktiga, konkurrerande höjdare i branschen hyllar modellen – ja, då råder det inga tvivel om att Kabe har träffat rätt ännu en gång.

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

 • Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Hymber B-ML I 880: För finsmakare

  Tillhör du klientelet gourmander som går du igång på tryffel och champagne? Då kommer du att älska Hymers nya flaggskepp – B-ML I 880.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-11 07:46

 • CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  CI Magis Plus 65 XT: Snyggast i klassen

  Caravan International, eller CI som det benämns i var mans mun, är ett varumärke som präglas av italiensk design när den är som allra bäst. Vi har kikat närmare på den halvintegrerade modellen Magis Plus 65 XT.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-09 07:31

 • Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Hobby Prestige 720 WQC: Smaka på det ljuva här i livet

  Vad sägs om en mycket populär husvagn, modell större? Ett campingfordon som är ämnat för dem som vill ha guldkant på tillvaron. Vi kikar närmare på Hobby Prestige 720 WQC.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-07 07:12

 • Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Sun Living V65 SL: Flexibel plåtis

  Det senaste året har det hänt en hel del inom kompakthusbilsindustrin. Från att plåtisarna länge har varit tämligen konventionella finns det nu en uppsjö av versioner där tillverkarna har tänkt utanför boxen. Sun Living V65 SL är en de spännande modellerna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-16 07:15

 • Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Adria Matrix Axess 520 ST: Liten husbil – stort nöje

  Vad sägs om en husbil i kompaktformat, fast ändå ingen plåtis? Låter det spännande och intressant, kolla då in Adria Matrix Axess 520 ST.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-11-11 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206