Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

Publicerad: 2021-01-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

Att efterfrågan styr tillgång och utbud säger sig självt. Och när en yngre generation campare är på ingång, ja då ritas fordonskartan om. Kanske inte helt och hållet, men delvis.

Den nya målgruppen beskrivs oftast som mobilt rörligare och inte på långa vägar lika statisk som vi som har varit med sedan campingtidens begynnelse. De vill se och upptäcka, och gärna använda fordonet till att enkelt och kostnadseffektivt utöva sin hobby.

Att de har intresserat sig för plåtisar är inte så underligt. Fordonen är smidiga och de kan användas både för semester och privat bruk – och de finns nu i så många olika varianter och planlösningar att de till och med är möjliga campingalternativ för barnfamiljer.

Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på
Så här ser det ut när du har fått till över- och underslaf i sittgruppen. Praktiskt va?

Husvagn & Camping har under det senaste året både upptäckt och testat flertalet kompakta husbilar där tillverkarna har tagit ut svängarna å det grövsta och innovativt skapat fordon som är mer än bara plåtisar. Affinity by Kabe sällar sig tveklöst till den skaran, och den gör det med både stjärnglans, bravur och en stor portion nytänkande.

Planlösningsmässigt liknar den i stort sett ingenting annat inom detta segment. Här doftar det äkta husbilskänsla, om än i något komprimerat format. 

Köksavdelningen finns bakom den bältade soffan och inte vid skjutdörren som är brukligt i den här typen av fordon. Inte heller fransk säng med ett hygienutrymme bredvid är en vanlig syn i plåtisvärlden.

Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på
Inte direkt vanligt med en fransk säng i en plåtis.
Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på
Nästan sjukhusvitt! Smart med ett utfällbart handfat.

För att inte tala om den unika lösningen i sittgruppen. Den kan nämligen förvandlas till en typ av över- och underbädd med fallskydd för den övre. Måhända lite småklurigt att få till första och andra gången, men övning ger som bekant färdighet. Och möjligheten att kunna sova fyra personer i ett kompakt fordon är genialiskt.

Vi håller oss kvar i sängronden en stund. Det visar sig nämligen att den franska sängen är utrustad med en elektrisk höj- och sänkbar funktion, vilket ger utrymme för skrymmande packning typ cyklar. Jodå, huvudänden är också justerbar! Under bädden noterar vi för övrigt gasolskåpet, vattentank och elcentral – allt tämligen lättåtkomligt.

Varför känns Affinity så pass rymlig att vistas i? Jo, den är faktiskt cirka en decimeter bredare än en vanlig plåtis. Och när man hänger in plaggen på tvären i garderoben förstår man att alla utrymmesbesparande detaljer är väl genomtänkta.

Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på
Plisségardiner och värme/insynsskydd för framrutan. Här kan man mysa under kvällstid.
Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på
Då sängen har höjbar funktion kan lastsektionen bli riktigt bra.

Inte nog med det. Det är kvalitetskänsla à la Kabe ut i fingerspetsarna också. Ta bara överskåpen som ett exempel. Tvåsiffriga till antalet (givetvis inte lika rymliga som i en fullstor husbil) med kraftiga gasdämpare för behagligt öppnande och stängning med funktionen solf close. Jösses vad ljuvligt.

Via ett modernt elsystem säkerställs det att alla tillbehör får en säker drift. 230V- och USB-uttag samt en trådlös laddningsplatta för mobila enheter är standard. 

Elsystemet är för övrigt redo att stödja litiumbatterier. Är den då vinterförberedd? Alltså, har påven en lustig hatt? Det är en Kabe vi pratar om även om den inte rullar ut från en produktionslina i Tenhult. Affinity har ett uppvärmt dubbelgolv, frostskyddade vattentankar och högkvalitativ isolering.

Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på
Köksavdelningen är som synes inte vid skjutdörren.

Vill man spara cirka 100 000 kronor kan man beställa den med drivlina från Peugeot. Fast då kan man inte få automatlåda. Om Affinity by Kabe blir en succé återstår att se. Den har i varje fall alla ingredienser som krävs för att bli det.

För när andra mäktiga, konkurrerande höjdare i branschen hyllar modellen – ja, då råder det inga tvivel om att Kabe har träffat rätt ännu en gång.

Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på
Rulla till toppen