Volkswagen California stod för aktivt friluftsliv långt innan det blev ett modebegrepp. Folkabussen transporterade inte bara haschrökande hippies från kollektiven till festivaler, utan blev också det perfekta fordonet för många friluftsmänniskor.
Under 1980-talet moderniserades VW-bussen och fick kantiga former. Den typen hette T3 och ”campingversionen” California introducerades. T3 följdes under 90-talet av T4 och därefter kom logiskt nog T5 och T6. Bilen vi provkör är en 6.1, vilket innebär en ansiktslyft T6.
Säljaren på Volkswagen i Kista är bestämd i sin åsikt när vi gör husesyn.
–Det är ett fordon man kan campa med, men det är ingen husbil så den ska inte jämföras med en sådan.
Han har så rätt. Och det märks tydligt när vi kikar på bilens specifikationer. Det handlar nämligen mycket om fordonets prestanda och inte om vad interiören i form av boendekomfort kan erbjuda. Exempelvis är accelerationstiden från 0 till 100 km/h angiven, men inte hur breda sängarna är. Som sagt, jämför den inte med en husbil.
Ocean 6.1 går dock att bo i – och man gör det på ett ytterst äventyrligt vis, i varje fall om man tar plats i den elektroniskt styrda pop-up-sängen under nattetid. Man kan nästa höra lejonen ryta på savannen. Eller var det kanske ungdomsgänget som fortfarande stojar och stimmar vid vattenbrynet?
Det går även att sova nedtill och det via två enkla handgrepp. Ta bort nackstöden, dra sedan i remmen mitt emellan soffdyna och ryggstöd och fäll bakåt. Vips så trollar vi fram ytterligare två bäddplatser.
Kök finns också och har man pop-up-taket uppfällt, ja då blir det en ståhöjd som heter duga. Två brännare, en tvättho och ett dolt 42-liters kylskåp noterar vi. Plats för förvaring finns under köksbänken och soffan samt till höger om sittgruppen och allra längst bak. Ett bord med dra-ut-och-sedan-vinkla-fram-anordning hittar vi också.
Sade vi att California är charmig? För det är den! Men köpimpulsen kvävs hastigt då priset nämns. 639 900 kronor i grundpris med 150 hästkrafter, tvåhjulsdrift och manuell låda kanske inte låter så mycket.
Provbilen har dock ytterligare 48 hästkrafter, fyrhjulsdrift och DSG-låda. Och med ytterligare en radda med extrautrustning rusar priset iväg för att slutligen stanna på hisnande 922 910 kronor.
Till det tillkommer även 18 365 kronor i årlig fordonsskatt. Om det är en rimlig investering beror naturligtvis på ens livsstil. På plussidan i den ekonomiska kalkylen är att andrahandsvärdet är högt och att bilen även går att bruka till vardags.
Det mesta i förarmiljön känns modernt, sett ur personbilsperspektiv, och det tack vare 6.1-uppdateringarna som skedde hösten 2019. Instrumenteringen påminner om ansiktslyfta syskonet VW Passat och styrningen är inte längre hydraulisk utan elektromekanisk. Fast mekanisk handbroms och fysisk nyckel att vrida om känns inte så 2020.
Det bör emellertid poängteras att California går att få med en mängd olika assistans-system, som exempelvis automatisk parkeringshjälp. Naturligtvis finns det även extrautrustning som är kopplad till campinglivet – typ olika markiser, värmeskyddande rutor, uppvärmning av vattentank med mera.