VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

Publicerad

En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

Volkswagen California stod för aktivt friluftsliv långt innan det blev ett modebegrepp. Folkabussen transporterade inte bara haschrökande hippies från kollektiven till festivaler, utan blev också det perfekta fordonet för många friluftsmänniskor.

Under 1980-talet moderniserades VW-bussen och fick kantiga former. Den typen hette T3 och "campingversionen" California introducerades. T3 följdes under 90-talet av T4 och därefter kom logiskt nog T5 och T6. Bilen vi provkör är en 6.1, vilket innebär en ansiktslyft T6.

Säljaren på Volkswagen i Kista är bestämd i sin åsikt när vi gör husesyn. 

–Det är ett fordon man kan campa med, men det är ingen husbil så den ska inte jämföras med en sådan.

Öppna bakluckan, lägg en filt ovanpå benen och fram med boken. Sedan är det bara att njuta!

Det mesta känns modernt och styrningen är numera
elektromekanisk.

Han har så rätt. Och det märks tydligt när vi kikar på bilens specifikationer. Det handlar nämligen mycket om fordonets prestanda och inte om vad interiören i form av boendekomfort kan erbjuda. Exempelvis är accelerationstiden från 0 till 100 km/h angiven, men inte hur breda sängarna är. Som sagt, jämför den inte med en husbil.

Ocean 6.1 går dock att bo i – och man gör det på ett ytterst äventyrligt vis, i varje fall om man tar plats i den elektroniskt styrda pop-up-sängen under nattetid. Man kan nästa höra lejonen ryta på savannen. Eller var det kanske ungdomsgänget som fortfarande stojar och stimmar vid vattenbrynet?

Det går även att sova nedtill och det via två enkla handgrepp. Ta bort nackstöden, dra sedan i remmen mitt emellan soffdyna och ryggstöd och fäll bakåt. Vips så trollar vi fram ytterligare två bäddplatser.

Fler än två? Ja, då kan man även bädda på markplan.

När pop-up-taket är uppfällt, ja då är det högt till tak.

Kök finns också och har man pop-up-taket uppfällt, ja då blir det en ståhöjd som heter duga. Två brännare, en tvättho och ett dolt 42-liters kylskåp noterar vi. Plats för förvaring finns under köksbänken och soffan samt till höger om sittgruppen och allra längst bak. Ett bord med dra-ut-och-sedan-vinkla-fram-anordning hittar vi också. 

Sade vi att California är charmig? För det är den! Men köpimpulsen kvävs hastigt då priset nämns. 639 900 kronor i grundpris med 150 hästkrafter, tvåhjulsdrift och manuell låda kanske inte låter så mycket.

Provbilen har dock ytterligare 48 hästkrafter, fyrhjulsdrift och DSG-låda. Och med ytterligare en radda med extrautrustning rusar priset iväg för att slutligen stanna på hisnande 922 910 kronor.

Det går utmärkt att laga mat. Kylskåpet (där de djupa tallrikarna är) öppnas från ovansidan.

Till det tillkommer även 18 365 kronor i årlig fordonsskatt. Om det är en rimlig investering beror naturligtvis på ens livsstil. På plussidan i den ekonomiska kalkylen är att andrahandsvärdet är högt och att bilen även går att bruka till vardags.

Det mesta i förarmiljön känns modernt, sett ur personbilsperspektiv, och det tack vare 6.1-uppdateringarna som skedde hösten 2019. Instrumenteringen påminner om ansiktslyfta syskonet VW Passat och styrningen är inte längre hydraulisk utan elektromekanisk. Fast mekanisk handbroms och fysisk nyckel att vrida om känns inte så 2020.

Det bör emellertid poängteras att California går att få med en mängd olika assistans-system, som exempelvis automatisk parkeringshjälp. Naturligtvis finns det även extrautrustning som är kopplad till campinglivet – typ olika markiser, värmeskyddande rutor, uppvärmning av vattentank med mera.

Under soffan finns en utdragbar förvaringslåda.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1672 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 733 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-07

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

  • Campingkatalogen 2021

  • Husvagn & Camping 2021-04

  • Husvagn & Camping 2021-03

  • Husvagn & Camping 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206