Rapido C55: Smal med bred repertoar

Publicerad: 2021-01-21   Uppdaterad: 2023-04-18

En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

Rapido C55: Smal med bred repertoar
C55 är den mellanstora modellen.

C55, C56 och C86 heter trion nyheter från Rapido. Vi har kikat på modellen i mellanstorlek som besynnerligt nog är C55. Inte direkt logiskt att den är 73 centimeter längre än C56, men så är fallet.

Sovalternativen är olika i de tre varianterna. Medan vårt testobjekt är försett med höga långbäddar har C56  fransk säng och C86 en dubbelsäng. Nog om dess syskon.

Medan övriga husbilserier inom Rapido är 235 centimeter breda utvändigt är C-modellerna bara 217 centimeter. Omvandlar vi siffrorna från exteriört till interiört innebär det att syskonmodellerna faktiskt är en centimeter bredare invändigt än vad C-trojkan är utvändigt.

Rapido C55: Smal med bred repertoar
Stor bordsskiva för bespisning och det här är bara halva. Bra vid passage till/från hytten.
Rapido C55: Smal med bred repertoar
Håll med om bakgaveln har ett linerliknande utseende?

Trångt? Nej, inte nämnvärt. I varje fall infinner sig inte känslan av begränsat utrymme när vi gästar bodelen. Och vi var inte ensamma om att önska inspektera denna husbil.

Precis som när vi testade husvagnen Hobby Prestige 720 WQC någon vecka tillbaka, var det en likvärdig rusning efter C55.

Under det öppna huset hos återförsäljaren Lindströms Husvagnar & Husbilar i Enköping fick vi vid en handfull tillfällen lämna plats för ivriga och potentiella köpare. Ska med andra ord bli spännande att se hur just denna modellserie kommer att påverka försäljningssiffrorna.

Dessa är i och för sig redan på en hög nivå för den franska husbilstillverkaren. I skrivande stund är de femma i den svenska registreringsstatistiken och det säger väl en hel del om dess popularitet.

Rapido C55: Smal med bred repertoar
Hygienutrymmet som det ser ut när wc och handfat används.
Rapido C55: Smal med bred repertoar
Vrid handfatsväggen och en duschkabin uppstår.

Priset är tämligen modest – i grundutförandet. Nu steg siffrorna med nästan en hundring eftersom motorn hade uppgraderats med ett tjog hästkrafter och den manuella växellådan hade ersatts med automat.

Vi har sagt det förut, men det tål nog att upprepas. Har ni inte provkört en husbil med Fiats nya automatlåda, så gör det. Den går inte ens att jämföra med förlagan – så stor skillnad handlar det om.

På plats bakom ratten noterar vi en Apple CarPlay-skärm, multimedia med radio/cd, farthållare, höj- och sänkbara säten, uppvärmda elbackspeglar samt Traction +.

Efter ett snabbt varv runt fordonet adderar vi användarvänliga beståndsdelar som stödben, backkamera och Truma DuoControl (dock finns det bara utrymme för en gasolflaska). Garaget har lastluckor på båda karossidorna och där finns elcentralen, gasolutrymmet, batterierna, utedusch och lastöglor.

Även interiört finns en mängd praktiska lösningar som kommer att göra husbilssemestern synnerligen bekväm.

Ett exempel på det är den uppvikbara fotänden på sängarna, vilket gör det enkelt att komma åt viss packning och garderob ovanifrån.

Rapido C55: Smal med bred repertoar
Välutrustad köksdel. HÖGER: Gott om förvaringsyta.

En annan finurlig grej, där vi pratar platsbesparande med stort P, är den vridbara väggen i hygienutrymmet som förvandlar wc och handfat till ett stort dusch-utrymme – och det sker på fem röda! Bäddbreddningen är en annan bra lösning om herr och fru föredrar dubbelsängsalternativ före att ligga en meter ifrån varandra.

Vi bör även nämna den vikbara bordsskivan vid sittgruppen som är utomordentlig fiffig att ta till när man ska förflytta sig till/från hytten. Om flertalet grannar på ställ- eller campingplatsen vill kika in på en kopp kaffe finns även ett femte säte att tillgå alldeles intill entrén. 

Som ni märker har fransoserna tänkt till och det gör inte saken sämre att designarbetet i sedvanlig ordning består av en stilren och modern elegans.

Rapido C55: Smal med bred repertoar
Rulla till toppen