Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

Publicerad: 2021-01-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

Den nya familjen CaraCito består av fem modeller: 450 FU (fransk säng och U-sittgrupp), 470 EU (långbäddar), 470 och 500 QDK (barnkammarmodell med tvärställd dubbelsäng) och sist men inte minst, jo faktiskt allra minst, vårt testobjekt 390 QD med tvärställd dubbelsäng.

Att merparten har sängen ställd på tvären istället för längs med karossidorna är inte underligt eftersom små vagnar inte har så mycket utrymme att spela på.  

CaraCito är genomgående annorlunda och känns samtidigt helt rätt i tiden. De eldrivna husvagnarna har ett ungdomligt och modernt designspråk och de är prispressade till tusen. 390 QD kostar nästan osannolikt låga 160 100:-.

Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!
Dinetten finns i husvagnens akterparti.
Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!
Rymlig garderob.

Då en ny, ung generation har visat stort intresse att träda in i husvagnsvärlden är ovan nämnda parametrar viktiga. Sällan eller aldrig har den yngre kullen samma ekonomiska förutsättningar som 60-, 70- eller 80-talister som har arbetat lika länge som de senast inkomna husvagnscamparna är gamla.

I många fall har de inte heller haft råd att införskaffa den största och modernaste dragbilen. Mer än ett B tryckt på körkortet är emellertid inte nödvändigt om man äger en CaraCito, ty dess vikt är kraftigt reducerad.

Dessutom är det vida känt att den unga kullens signum, eller rent av DNA, handlar om ett digitaliserat och minimalistiskt tänkande.

De har sällan handskats med gasol och det är inte omöjligt att de kan känna ett visst mått av oro över dess brandrisk – och ingen kan väl säga annat än att vi går mot en mer eldriven livsstil även när det gäller fordonsval. Lägger vi allt detta i en och samma korg, vad kan då passa bättre än en CaraCito? 

Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!
Tvärställd dubbelsäng med EvoPore HRC-madrass.
Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!
Under ett lock i garderoben finns säkringsdosan.

Hur är då den eldrivna serien utrustad? Exteriört har vagnen kulhamrade sidor medan front och bakgavel har slät kaross. Den svarta markeringen längst ned och runt hjulhusen ger en sportig look och strajpningen har blivit alltmer sofistikerad från år till år.

Eftersom gasolflaskorna saknas kan kofferten nu användas till stuvutrymme för en typ av utrustning man ogärna vill ta in i husvagnen. Här finns nu bara hjulklossar och stödbensveven. Ska vi anmärka på något kunde stödbensskruvarna suttit något mer lättillgängliga. 

Interiört gäller modern design med ljust faner på möbelmodulerna, ett gråbrunt golv och ett spräckligt mönster på bordskivan/köksbänken (se bild).

Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!
Användarvänligt kök med spis som har induktionshäll.

Det finns en mängd rymliga, handtagsfria överskåp som alla har breda luftspalter för att förhindra eventuell kondensbildning. Under sängen finns Dometicpannan som förser rese-närerna med värme samtidigt som den även har funktionen luftkonditionering som standard.

Något annat som inte är så vanligt förekommande i husvagnar är kompressorkyl. Den är golvplacerad och kan drivas med 12V under färd. När vi ändå är i köket kan vi avslöja att spisen är utrustad med induktionshäll.

Trots det nästan oförskämt låga priset har Weinsberg inte sparat på vare sig komfort- eller utrustningsnivån.

Den nya entrédörren har krokar samt myggnätsfunktion. Under soffdynorna är det till 75 procent fritt fram för skrymmande packning. Dubbelsängen är utrustad med en EvoPore HRC-madrass för högsta möjliga kvalitet. I hygienutrymmet finns ett par detaljer som man får köpa till i betydligt dyrare konkurrentmärken.

Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!
Både takventil och öppningsbart fönster, samt smådetaljer som toalettrulleshållare, krokar och handuksstång finns.

Komforten i sittgruppen är bra och ryggdynorna får dito betyg för sitt svankstöd. Som sagt, bara för att vagnen och hela serien i sig, är prispressad innebär det inte att en mängd nödvändig utrustning har fått stryka på foten. 

Här finns allt som krävs för att semestern ska bli både njutningsfull och avkopplande. Till sist kan vi meddela att man kan välja mellan tre textiler: blåa, bruna eller gråa toner, alla med broderier.

Och jodå, man kan faktiskt få CaraCito med gasoldrift också. Fast det är ett tillval. Ska bli intressant att se hur många som väljer det alternativet.

Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!
Rulla till toppen