Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

Publicerad

Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

Den nya familjen CaraCito består av fem modeller: 450 FU (fransk säng och U-sittgrupp), 470 EU (långbäddar), 470 och 500 QDK (barnkammarmodell med tvärställd dubbelsäng) och sist men inte minst, jo faktiskt allra minst, vårt testobjekt 390 QD med tvärställd dubbelsäng.

Att merparten har sängen ställd på tvären istället för längs med karossidorna är inte underligt eftersom små vagnar inte har så mycket utrymme att spela på.  

CaraCito är genomgående annorlunda och känns samtidigt helt rätt i tiden. De eldrivna husvagnarna har ett ungdomligt och modernt designspråk och de är prispressade till tusen. 390 QD kostar nästan osannolikt låga 160 100:-.

Dinetten finns i husvagnens akterparti.

Rymlig garderob.

Då en ny, ung generation har visat stort intresse att träda in i husvagnsvärlden är ovan nämnda parametrar viktiga. Sällan eller aldrig har den yngre kullen samma ekonomiska förutsättningar som 60-, 70- eller 80-talister som har arbetat lika länge som de senast inkomna husvagnscamparna är gamla.

I många fall har de inte heller haft råd att införskaffa den största och modernaste dragbilen. Mer än ett B tryckt på körkortet är emellertid inte nödvändigt om man äger en CaraCito, ty dess vikt är kraftigt reducerad.

Dessutom är det vida känt att den unga kullens signum, eller rent av DNA, handlar om ett digitaliserat och minimalistiskt tänkande.

De har sällan handskats med gasol och det är inte omöjligt att de kan känna ett visst mått av oro över dess brandrisk – och ingen kan väl säga annat än att vi går mot en mer eldriven livsstil även när det gäller fordonsval. Lägger vi allt detta i en och samma korg, vad kan då passa bättre än en CaraCito? 

Tvärställd dubbelsäng med EvoPore HRC-madrass.

Under ett lock i garderoben finns säkringsdosan.

Hur är då den eldrivna serien utrustad? Exteriört har vagnen kulhamrade sidor medan front och bakgavel har slät kaross. Den svarta markeringen längst ned och runt hjulhusen ger en sportig look och strajpningen har blivit alltmer sofistikerad från år till år.

Eftersom gasolflaskorna saknas kan kofferten nu användas till stuvutrymme för en typ av utrustning man ogärna vill ta in i husvagnen. Här finns nu bara hjulklossar och stödbensveven. Ska vi anmärka på något kunde stödbensskruvarna suttit något mer lättillgängliga. 

Interiört gäller modern design med ljust faner på möbelmodulerna, ett gråbrunt golv och ett spräckligt mönster på bordskivan/köksbänken (se bild).

Användarvänligt kök med spis som har induktionshäll.

Det finns en mängd rymliga, handtagsfria överskåp som alla har breda luftspalter för att förhindra eventuell kondensbildning. Under sängen finns Dometicpannan som förser rese-närerna med värme samtidigt som den även har funktionen luftkonditionering som standard.

Något annat som inte är så vanligt förekommande i husvagnar är kompressorkyl. Den är golvplacerad och kan drivas med 12V under färd. När vi ändå är i köket kan vi avslöja att spisen är utrustad med induktionshäll.

Trots det nästan oförskämt låga priset har Weinsberg inte sparat på vare sig komfort- eller utrustningsnivån.

Den nya entrédörren har krokar samt myggnätsfunktion. Under soffdynorna är det till 75 procent fritt fram för skrymmande packning. Dubbelsängen är utrustad med en EvoPore HRC-madrass för högsta möjliga kvalitet. I hygienutrymmet finns ett par detaljer som man får köpa till i betydligt dyrare konkurrentmärken.

Både takventil och öppningsbart fönster, samt smådetaljer som toalettrulleshållare, krokar och handuksstång finns.

Komforten i sittgruppen är bra och ryggdynorna får dito betyg för sitt svankstöd. Som sagt, bara för att vagnen och hela serien i sig, är prispressad innebär det inte att en mängd nödvändig utrustning har fått stryka på foten. 

Här finns allt som krävs för att semestern ska bli både njutningsfull och avkopplande. Till sist kan vi meddela att man kan välja mellan tre textiler: blåa, bruna eller gråa toner, alla med broderier.

Och jodå, man kan faktiskt få CaraCito med gasoldrift också. Fast det är ett tillval. Ska bli intressant att se hur många som väljer det alternativet.

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206