Carado A132: Liten med stor potential

Carado A132: Liten med stor potential

Publicerad

Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

Ska vi vara ärliga var Husvagn & Camping inte alltför imponerade av Carado för ett par år sedan. Men nu har det hänt en del, eller rättare sagt – det har hänt mycket.

Den något trista och kantiga interiöra designen existerar inte längre. Nu smälter deras husbilsflotta samman med en mängd andra, och för den delen även dyrare varumärken.

Carado är förhållandevis ungt. Koncernen Erwin Hymer Group lanserade det 2006 för att positionera det som ett prisvärt så kallat instegsmärke. Sedan dess har märket vunnit flera beaktansvärda priser i tyska husbilstidningar och lite drygt tio efter den första äggkläckningen tillverkades exemplar nummer 40 000.

Ljus, sofistikerad inredning. Carado har verkligen tagit stora kliv inom form- och designspråk.

Som lite extra vägledning till artikeln om husbilar under 700 000 kronor kikar vi nu på en spännande nykomling inom alkov-segmentet – minstingen A132 där dess yttre mått är spektakulära. Den är nämligen bara 595 centimeter lång och ändå kvalar den utan problem in som en familjehusbil!

I sanningens namn bör det även poängteras att hela Carados husbilsflotta inom halvintegrerade och alkover underskrider vårt maxbelopp.

Barnen eller gästerna längst bak i den tvärställda dubbelsängen, eller i alkoven? Ni bestämmer själva vad som blir allra bäst. I akterpartiet finns dessutom ett utdragbart fotsteg som gör det enkelt att komma i och ur sängen. Man behöver alltså inte vara en höjdhoppare av rang för att klara det galant.

Koppla av tillsammans med övriga familjemedlemmar. Jo, hyttstolarna är skönast.

Enkelt och funktionellt kök med ett golvplacerat kylskåp.

Vi gör även tummen upp för läslamporna som är integrerade med USB-port för laddning av exempelvis telefon eller läsplatta. Det finns totalt fyra USB- och två 230-laddningsuttag i fordonet.

Enkelt och samtidigt genialiskt blir bedömningen av hygienutrymmet. Avdelningen för det sanitära ser kanske inte mycket ut för världen men när du via en vridbar spegel/handfatsvägg snabbt kan trolla fram ett stort duschutrymme, kan man inte göra annat än att bocka och buga åt den innovativa lösningen.

Det är platsbesparande till tusen! Eftersom det finns en handdukshängare i taket kan du även använda utrymmet som torkskåp till våta ytterplagg. För inte ska väl alla familjemedlemmar sitta inne hela dagarna och fingra på sina digitala leksaker? Nej, ut i skog och mark med er. Det finns som bekant inget dåligt väder!

Tre takfönster i bodelen ombesörjer god ventilation. Uppvärmda vattentankar, multimediasystem, cykelhållare, uppfällbar alkovsäng, ett garage med plats för en elcross, mysig stämningsbelysning och backkamera ingår också från start. Är det här verkligen en prispressad instegsmodell?

När sängen inte används kan den fällas upp för att skapa mer utrymme.

Som synes får det plats en elcross i garaget.

Efter att ha gått husesyn bär det av bland gator, vägar och torg. Vi noterar fyra bältade platser och att Isofixfästen numera ingår i grundutrustningen. Ratt och stol är justerbara, vilket gör det enkelt att finna en bekväm körställning.

Det som annars imponerar mest är A132:s ringa mått när det börjar bli lite halvtrångt. Inga problem att fickparkera, vilket man sällan gör med en medelstor husbil.

Det bör poängteras att väljer du husbilens lägsta möjliga pris blir det 125 hästkrafter och manuell låda under huven, och inte 140 kusar och automat som vårt testobjekt var utrustat med.

Går man inte igång på just den här alkoven finns det tre andra syskonmodeller att kika närmare på. A361 och A461 är så kallade barnkammarhusbilar med våningssäng (vi testade A461 i specialutgåvan av Husvagn & Camping), medan A464 har samma typ av planlösning som vårt testobjekt fast den är 725 centimeter lång. Denna trio kostar mellan 621 000 och 659 000 kronor.

Ett lysande hygienutrymme med en vridbar spegel/handfatsvägg.

 • Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Att Rossini är Tabberts så kallade instegsmodell är omöjligt att ens försöka sig på att förstå. Okej, måhända är den inte premium med versalt P – men i varje fall med ett gement.

  Första intrycket Michael Åhman, 2021-04-13 07:32

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206