Carado A132: Liten med stor potential

Publicerad: 2021-02-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

Ska vi vara ärliga var Husvagn & Camping inte alltför imponerade av Carado för ett par år sedan. Men nu har det hänt en del, eller rättare sagt – det har hänt mycket.

Den något trista och kantiga interiöra designen existerar inte längre. Nu smälter deras husbilsflotta samman med en mängd andra, och för den delen även dyrare varumärken.

Carado är förhållandevis ungt. Koncernen Erwin Hymer Group lanserade det 2006 för att positionera det som ett prisvärt så kallat instegsmärke. Sedan dess har märket vunnit flera beaktansvärda priser i tyska husbilstidningar och lite drygt tio efter den första äggkläckningen tillverkades exemplar nummer 40 000.

Carado A132: Liten med stor potential
Ljus, sofistikerad inredning. Carado har verkligen tagit stora kliv inom form- och designspråk.

Som lite extra vägledning till artikeln om husbilar under 700 000 kronor kikar vi nu på en spännande nykomling inom alkov-segmentet – minstingen A132 där dess yttre mått är spektakulära. Den är nämligen bara 595 centimeter lång och ändå kvalar den utan problem in som en familjehusbil!

I sanningens namn bör det även poängteras att hela Carados husbilsflotta inom halvintegrerade och alkover underskrider vårt maxbelopp.

Barnen eller gästerna längst bak i den tvärställda dubbelsängen, eller i alkoven? Ni bestämmer själva vad som blir allra bäst. I akterpartiet finns dessutom ett utdragbart fotsteg som gör det enkelt att komma i och ur sängen. Man behöver alltså inte vara en höjdhoppare av rang för att klara det galant.

Carado A132: Liten med stor potential
Koppla av tillsammans med övriga familjemedlemmar. Jo, hyttstolarna är skönast.
Carado A132: Liten med stor potential
Enkelt och funktionellt kök med ett golvplacerat kylskåp.

Vi gör även tummen upp för läslamporna som är integrerade med USB-port för laddning av exempelvis telefon eller läsplatta. Det finns totalt fyra USB- och två 230-laddningsuttag i fordonet.

Enkelt och samtidigt genialiskt blir bedömningen av hygienutrymmet. Avdelningen för det sanitära ser kanske inte mycket ut för världen men när du via en vridbar spegel/handfatsvägg snabbt kan trolla fram ett stort duschutrymme, kan man inte göra annat än att bocka och buga åt den innovativa lösningen.

Det är platsbesparande till tusen! Eftersom det finns en handdukshängare i taket kan du även använda utrymmet som torkskåp till våta ytterplagg. För inte ska väl alla familjemedlemmar sitta inne hela dagarna och fingra på sina digitala leksaker? Nej, ut i skog och mark med er. Det finns som bekant inget dåligt väder!

Tre takfönster i bodelen ombesörjer god ventilation. Uppvärmda vattentankar, multimediasystem, cykelhållare, uppfällbar alkovsäng, ett garage med plats för en elcross, mysig stämningsbelysning och backkamera ingår också från start. Är det här verkligen en prispressad instegsmodell?

Carado A132: Liten med stor potential
När sängen inte används kan den fällas upp för att skapa mer utrymme.
Carado A132: Liten med stor potential
Som synes får det plats en elcross i garaget.

Efter att ha gått husesyn bär det av bland gator, vägar och torg. Vi noterar fyra bältade platser och att Isofixfästen numera ingår i grundutrustningen. Ratt och stol är justerbara, vilket gör det enkelt att finna en bekväm körställning.

Det som annars imponerar mest är A132:s ringa mått när det börjar bli lite halvtrångt. Inga problem att fickparkera, vilket man sällan gör med en medelstor husbil.

Det bör poängteras att väljer du husbilens lägsta möjliga pris blir det 125 hästkrafter och manuell låda under huven, och inte 140 kusar och automat som vårt testobjekt var utrustat med.

Går man inte igång på just den här alkoven finns det tre andra syskonmodeller att kika närmare på. A361 och A461 är så kallade barnkammarhusbilar med våningssäng (vi testade A461 i specialutgåvan av Husvagn & Camping), medan A464 har samma typ av planlösning som vårt testobjekt fast den är 725 centimeter lång. Denna trio kostar mellan 621 000 och 659 000 kronor.

Carado A132: Liten med stor potential
Ett lysande hygienutrymme med en vridbar spegel/handfatsvägg.
Carado A132: Liten med stor potential
Rulla till toppen