För skandinaviskt bruk

Publicerad: 2021-02-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

Att Knaus kan det där med att bygga fritidsfordon är knappast någon nyhet. Några av oss har till och med levt med ”svalorna” i 60 år. Jodå, de firar jämnt 2021. Husvagn & Camping kommer inom kort även att testa en av deras så kallade jubileumsvagnar. Nu är det emellertid en välutrustad Südwind som gäller.

Sug på karamellen Scandinavian Selelection! Namnet i sig förpliktar, ty serien är ämnad för bruk även när kvicksilverhalten skvallrar om temperaturer långt under nollstrecket. 

Många av er har säkerligen varit med om känslan av både bekvämlighet och kvalitet fast man inte riktigt kan sätta fingret på varför det är så. I vissa fall kan man inte ens se de komfort-höjande komponenterna med blotta ögat.

För skandinaviskt bruk
Högkvalitativ sittkomfort och en skön inramning med både skyroof och ett stort takfönster.

Vad är det då som gör den här husvagnsserien bättre än bra? Låt oss lägga själva testobjektet 650 UDF åt sidan för en stund och istället granska modellseriens högkvalitativa konstruktion.

De flesta varumärken har idag glasfiberförstärkt kaross som ska stå emot hagelskurar. Knaus likaså, men de har valt en variant med nästan tre gånger så hög glasfiberandel jämfört med en standardiserad, glasfiberarmerad plast. Baklyktorna Cateye Evolution har vi skrivit om förut.

De har förutom sitt läckra utseende tredimensionell lampgeometri som förbättrar trafiksäkerheten. Central servicebox, inkluderat ett BWT-vattenfilter, är precis som tio års täthetsgaranti en av många fördelar med Knaus vagnar.

För skandinaviskt bruk
Stort och välutrustat kök med dubbla skafferier, mikrovågsugn, stor kyl/frys och fläkt.
För skandinaviskt bruk
Barnens avdelning för nattbruk. Denna möbelmodul kan bytas ut mot en dinett med nedfällbar säng.

Kikar vi interiört är arbets- och bordsplattorna av HPL-laminat medan möbelmodulfronterna har CPL-laminat. Båda versionerna är extremt reptåliga. 

Möblerna förbinds via så kallad pluggteknik för hög stabilitet. I sängarna finns femzons EvoPore HRC-madrasser och som tillval går det att få upp till en 50 millimeter tjock WaterGel-bäddmadrass. 

Sedan har vi det där som får det kyliga vintercampandet att nästan framstå som spanska solkusten. Alldeles riktigt, Aldes vattenburna värmesystem, vilket även inkluderar golvet.

Inget ont om luftburen värme, men den jämna och behagliga uppvärmningen som ett vattenburet system bidrar med är svårslagen en kall kväll vid foten av skidbacken. En liten detalj som är ny för året är reseapoteket MediKit. Köper du en ny Knausvagn ingår en värdecheck på ett praktiskt ta med-apotek som du kan lösa in online hos en av deras samarbetspartners.

Att Knaus har som målsättning att revolutionera framtiden inom fritidsfordonsbranschen är glasklar. Att ständigt utvecklas via innovativ teknik uppenbarar sig i tillvalet och spårningssystemet GPS-tracker. 

För skandinaviskt bruk
Vänster: Duschkabinen kan även användas som ett praktiskt torkskåp. Höger: Fransk säng har blivit ett mycket populärt bäddalternativ på den svenska marknaden.

Hur är då den specifika modellen 650 UDF?

Som synes är det en barnkammarvagn, fast det är en sanning med modifikation. Du kan nämligen få exakt samma planlösning fast utan våningssäng. Denna modul går att byta ut mot en dinett med tillhörande nedfällbar säng. Vilken version man än väljer torde vagnen bli älskad av såväl stora som små.

Här finns en mängd komforthöjande och användarvänliga ting som stor U-soffa med sköna nackstöd i hörnen, bred XL-entrédörr, instegsgarderob, mikrovågsugn, det nya kylskåpet som kan öppnas från två håll och naturligtvis en separat duschkabin som är möjlig att använda som torkskåp för våta vinterplagg. Det sistnämnda välkomnas mer än gärna med öppna armar efter en dag i skidspåret.

För skandinaviskt bruk
Rulla till toppen