Som bekant är Classic den svenska tillverkarens så kallade instegsserie. Kullen med tio olika vagnstyper från minstingen 470 XL till dubbelaxlade 780 DGDL har emellertid samma höga kvalitet som sina syskonserier. När det gäller komfort har det inte tummats på något. Det som skiljer är att utrustningslistan är något kortare och tillvalen något färre i Classicsegmentet.
Bland alla olika modeller har vi valt att kika på 600 GLE. En populär storsäljare som finns i två varianter. Antingen med två bäddar i våningssängen (B14) eller som i vårt fall med tre britsar. Lägg till den bäddbara sittgruppen och den franska sängen, och vi kan räkna samman hela sju platser för nattbruk – inte illa!
Om vi återvänder till utrustningsnivån måste det nästan förtydligas att instegsmodell kan betyda en sak hos ett varumärke och något annat hos en annan.
Visst, en Classic har inte samma utbud av lyx som en Imperial eller en Royal, utan de är mer och nosar på syskonen i ädelstensserien – men sanna våra ord, det är gott nog.
När Classic lanserades 2012 var det ett genidrag. Med en prislapp cirka 50 000 kronor under en storleksmässig motsvarighet bland ädelstenarna, och med fokus på barnfamiljer, kunde Kabe nu locka dem som tidigare avböjt en rödvit husvagn av prismässiga skäl.
Idag, åtta år senare är serien fortfarande en storsäljare och det beror på att Kabe inte har tummat en enda millimeter på dess styrkor vare sig det gäller komfort, byggnadskonstruktion, värme eller ventilation.
Det spelar egentligen ingen roll vilka komponenter, moduler eller konstruktioner som specialstuderas i närmaste detalj: den fuktsäkra iWall-karossen, den magnifika sängkomforten, de ultratäta energifönstren eller det optimerade ventilationssystemet. Kabe har gjort det här i så många år och de gör precis allt med kirurgisk precision.
Det är då som ett varumärke också kan gå i god för uttryck som ”det goda livet”, ”funktioner med finess”, ”bekymmersfritt ägande” och sist men inte minst deras välkända slogan – ”alltid steget före”.
Anser ni måhända att 600 GLE är en för liten eller för stor barnkammarvagn? Som vi inledningsvis nämnde finns Classic i tio olika modellformer och än fler planlösningar. Exempelvis har 560 GLE samma planlösning som vårt testobjekt men fyra decimeter kortare inre karosslängd. 660 DGDL har en helt annan planlösning än vårt testobjekt och lite drygt två kvadratmeter mer spelrum. Gigantiska 780 DGDL är också en barnkammarvagn, men storleksmässigt spelar den i egen liga.
Vilka kommer då att tycka om den här vagnen? Enklaste svaret är väl egentligen – vem gör det inte?
Barnen kommer nämligen att bli eld och lågor när de märker att vagnen är lika härligt varm och ombonad på vintern som den är sval vid skollovet under sommaren. Plocka ut laggen ur den uppvärmda skidluckan. Använd sedan hygienutrymmet som ett torkskåp för de våta kläderna när benen inte förmår mer i skidspåret.
Sedan vankas det bullar och varm choklad i soffan. Var det någon som föreslog Sälen eller värmländska Hovfjället?