Laika Ecovip L 3019: Framtida former

Publicerad: 2021-03-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

Laika Ecovip L 3019: Framtida former

Vi inleder med några ord om logotypen som pryder karossen. Kan man lära gamla hundar sitta? Jodå, till och med att flyga. Historiskt får vi blicka bakåt till 1964. Det var nämligen då som Giovambattista Moscardini lanserade sin första husvagn. Han döpte den till Laika 500 då han inspirerades av innovation, framtidsvisioner och nya sätt att kunna resa.

Givetvis är namnet sammankopplat med hunden Laika som var den första levande varelsen att sändes upp i en omloppsbana i rymden, vilket skedde den 3 november 1957 i farkosten Sputnik 2.

Det skulle emellertid dröja till 1977 innan den första husbilen (Motorpolo) blev ett faktum. Redan då visade sig varumärket Laika vara liktydigt med tekniska höjdpunkter och smakfull design.

Laika Ecovip L 3019: Framtida former
Som synes finns även en femte sittplats.
Laika Ecovip L 3019: Framtida former
Lågt placerade garderober är det som gäller.

Tillbaka till nutid. Vägronden blir behaglig. Ett fordon under sju meter är praktiskt när det börjar bli trångt och 160 kusar under huven är tacksamt att ha tillgång till i tunga backar och vid omkörningstillfällen under landsvägskörning.

Jodå, det är automat också! 13 544 kronor (per år) kostar förresten skatten de tre första åren.

Om vi håller oss kvar exteriört finns det lastluckor på båda sidor om garaget som i sin tur är utrustat med värme, belysning, 230-voltsuttag och lastöglor. Den vetgirige har säkerligen redan noterat att en mängd olika paket har installerats med kraftig prishöjning som följd.

Här skulle nog Husvagn & Camping gå halva vägen och behålla tekniska hjälpmedel som Traction +, Hill Descent, elektriskt uppvärmda backspeglar, stopp/start-funktion, GPS, backkamera och dubbla krockkuddar – som ingår i chassi- respektive multimediapaketet. Även diverse assistanssystem som tillhör avdelningen säkerhet vore tacksamt att ha kvar.

Laika Ecovip L 3019: Framtida former
Ett litet och behändigt vinkelkök.

Gällande övriga tillval handlar det naturligtvis om utökad användarvänlighet samtidigt som den enskilda individen bör ställa sig frågan om det verkligen är behövligt. Hur mycket dolce vita – det ljuva livet – trånar vi efter?

Över lag bjuds vi interiört på mjuka former samt på ett design- och formspråk i den högre skolan. Exempelvis spelar handtagen och dess öppningsfunktion på över- och underskåp i en egen division. Använder vi oss av fotbollstermer kan de jämföras med Serie A där storlag som Juventus och Milan huserar. Ingen kan komma och säga annat än att italienarna kan det där med design.

Laika Ecovip L 3019: Framtida former
Stängd handfatsvägg = toalettutrymmet kan användas.
Laika Ecovip L 3019: Framtida former
Handfatsväggen öppnar upp för en duschkabin.

Smarta detaljer finns det också gott om. Exempelvis ett vikbart bord vid sittgruppen som förenklar passage till och från hytten. Vidare noterar vi även en utdragbar klädstång i garderoben samt ett utdragbart fotsteg som angränsar till de höga långbäddarna. Smartaste konstruktion är annars den i det sanitära utrymmet där handfatsväggen kan öppnas och bli till en rymlig dusch kabin (se bild). 

I denna avdelning finns både fönster och taklucka för optimal ventilation samt alla möjliga hygienrelaterade detaljer som tvålpump, tandborstmugg, trätrall och handdukshängare.

För dem som inte attraheras av denna planlösning finns två andra tappningar att tillgå.

Den ena heter L 3009 och den har ett rakt kök direkt till vänster om entrén (typ som vid skjutdörren på plåtisar) samt att hygienutrymmet har flyttats till motsatt sida jämfört med i vårt testobjekt. I övrigt är de lika som bär. Den andra syskonmodellen (L 3010) har utrustats med tvärställd dubbelsäng.

Laika Ecovip L 3019: Framtida former
Rulla till toppen