Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

Publicerad: 2021-04-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Weinsberg CaraBus 540 MQ må vara kort i rocken, men den bjuder på viktiga positiva överraskningar – framför allt för de äventyrliga.

Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr
MQ 540 är en av åtta i syskonskaran CaraBus.

Det råder knappast några tvivel om att pop-up-tak är den heta innovationen bland husbilstillverkarna till modellåret 2021. En uppsjö av fabrikanter har applicerat denna spännande säng i sortimentet bland sina plåtisar.

På plats i den ”himmelska” bädden får vi, utan att överdriva, känslan av både savann och vildmarkssafari. Givetvis kan vi inte höra lejonen ryta, och tur är väl det. Okej, för att ta sig i och ur sängen behöver du naturligtvis en stege – och med handen på hjärtat, lite bökigt är det.

Samtidigt lär nog inte denna typ av planlösning locka pigga pensionärer, utan snarare en betydligt yngre och smidigare målgrupp med ett äventyrligt sinne.

Under provligget visar det sig att utrymmet på taket är mer än bara en säng där det finns gott om plats. Här finns myggnät, mörkläggningssystem, inbyggda läslampor, inomhusbelysning, induktivt laddningsfack för trådlös strömförsörjning, USB-uttag, dryckeshållare och varmluftsventil för att få till optimal temperatur. Dessutom gör den slutna konstruktionen att madrassen ventileras underifrån.

Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr
Stegen upp till himmelriket. Kan vara lite besvärligt om balansen inte är hundraprocentig.
Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr
Köket är som vanligt i plåtisar placerat intill skjutdörren.

Nu är det inte bara lilla CaraBus 540 MQ som kan beställas med pop-up-tak. Det finns ytterligare fyra modeller (600 MQ, 600 K, 600 ME och 630 ME) där du i princip kan sova under bar himmel. Samtidigt bör det tilläggas att samma modellbeteckningar inom syskonserien CaraTour går att få med denna konstruktion.

Den interiöra möbeldekoren som lystrar till namnet Effekt Ulme löper genom hela inredningen. Kombinerat med vita inslag och tillhörande silverdetaljer skapas en behaglig kontrast. Möbelmodulerna har i övrigt rundade kanter och mjuka linjer.

Smarta detaljer finns det också gott om. Exempelvis har LED-belysningen delvis pekfunktion och soffbordet är utfällbart utan störande bordsben.

Köket är en nätt konstruktion med en golvplacerad kompressorkyl och en extra skärbräda. Att det bara finns två brännare tror vi knappast stör någon, för vid hur många tillfällen används tre stycken samtidigt?

Avdelningen allra längst bak är av typen kombinerad sovplats/lastutrymme. När du inte använder kudde och täcke i horisontellt läge viker du bara madrass och tillhörande ribbbotten åt sidan, och vips trollas mer mindre ett garage fram. Nåja, i alla fall ett så pass stort packutrymme att cyklar och andra skrymmande ting får plats. Lastöglor sitter färdigmonterade i golvet.

Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr
Den tvärställda dubbelsängen kan fällas åt sidan.

Hygienutrymmet har en sportig look och bland annat inbyggda väggfack och en vridbar skiva intill handfatet. Duschmöjligheter finns också. 

Ska vi anmärka negativt på något blir det nog garderoben. Ni kan glömma att ta med långklänning eller finkostym. Utrymmet är i knähöjd och måtten 60 x 45 x 20 centimeter (höjd/djup/bredd) är inget att skryta över.

Till 540 MQ:s försvar: Varför dessa finplagg i ett äventyrligt fordon där naturupplevelser står överst på agendan och inte trerätters-middagar på välrenommerade stjärnkrogar?

Till sist blir det en liten tur bland gator och torg. Plåtisar är allmänt lättmanövrerade och denna modell är till och med behagligare än så. En kaross som understiger 5,5 meter, jösses det är som att ratta en hög och svulstig suv. Noterar att assistanssystemen ESP, Hill Holder, farthållare, Traction +, Descent Control, elektronisk startspärr och integrerad head up-display är med oss på resan.

Efter att ha tillryggalagt några mil i krokarna kring Kristinehamn väntar nu bara slutronden – att få sova under bar himmel!

Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr
Rulla till toppen