Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

Njut av naturen på första parkett. Om det är en stjärnklar natt är lyckan gjord.

Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

Publicerad

Weinsberg CaraBus 540 MQ må vara kort i rocken, men den bjuder på viktiga positiva överraskningar – framför allt för de äventyrliga.

MQ 540 är en av åtta i syskonskaran CaraBus.

Det råder knappast några tvivel om att pop-up-tak är den heta innovationen bland husbilstillverkarna till modellåret 2021. En uppsjö av fabrikanter har applicerat denna spännande säng i sortimentet bland sina plåtisar.

På plats i den "himmelska" bädden får vi, utan att överdriva, känslan av både savann och vildmarkssafari. Givetvis kan vi inte höra lejonen ryta, och tur är väl det. Okej, för att ta sig i och ur sängen behöver du naturligtvis en stege – och med handen på hjärtat, lite bökigt är det.

Samtidigt lär nog inte denna typ av planlösning locka pigga pensionärer, utan snarare en betydligt yngre och smidigare målgrupp med ett äventyrligt sinne.

Under provligget visar det sig att utrymmet på taket är mer än bara en säng där det finns gott om plats. Här finns myggnät, mörkläggningssystem, inbyggda läslampor, inomhusbelysning, induktivt laddningsfack för trådlös strömförsörjning, USB-uttag, dryckeshållare och varmluftsventil för att få till optimal temperatur. Dessutom gör den slutna konstruktionen att madrassen ventileras underifrån.

Stegen upp till himmelriket. Kan vara lite besvärligt om balansen inte är hundraprocentig.

Köket är som vanligt i plåtisar placerat intill skjutdörren.

Nu är det inte bara lilla CaraBus 540 MQ som kan beställas med pop-up-tak. Det finns ytterligare fyra modeller (600 MQ, 600 K, 600 ME och 630 ME) där du i princip kan sova under bar himmel. Samtidigt bör det tilläggas att samma modellbeteckningar inom syskonserien CaraTour går att få med denna konstruktion.

Den interiöra möbeldekoren som lystrar till namnet Effekt Ulme löper genom hela inredningen. Kombinerat med vita inslag och tillhörande silverdetaljer skapas en behaglig kontrast. Möbelmodulerna har i övrigt rundade kanter och mjuka linjer.

Smarta detaljer finns det också gott om. Exempelvis har LED-belysningen delvis pekfunktion och soffbordet är utfällbart utan störande bordsben.

Köket är en nätt konstruktion med en golvplacerad kompressorkyl och en extra skärbräda. Att det bara finns två brännare tror vi knappast stör någon, för vid hur många tillfällen används tre stycken samtidigt?

Avdelningen allra längst bak är av typen kombinerad sovplats/lastutrymme. När du inte använder kudde och täcke i horisontellt läge viker du bara madrass och tillhörande ribbbotten åt sidan, och vips trollas mer mindre ett garage fram. Nåja, i alla fall ett så pass stort packutrymme att cyklar och andra skrymmande ting får plats. Lastöglor sitter färdigmonterade i golvet.

Den tvärställda dubbelsängen kan fällas åt sidan.

Hygienutrymmet har en sportig look och bland annat inbyggda väggfack och en vridbar skiva intill handfatet. Duschmöjligheter finns också. 

Ska vi anmärka negativt på något blir det nog garderoben. Ni kan glömma att ta med långklänning eller finkostym. Utrymmet är i knähöjd och måtten 60 x 45 x 20 centimeter (höjd/djup/bredd) är inget att skryta över.

Till 540 MQ:s försvar: Varför dessa finplagg i ett äventyrligt fordon där naturupplevelser står överst på agendan och inte trerätters-middagar på välrenommerade stjärnkrogar?

Till sist blir det en liten tur bland gator och torg. Plåtisar är allmänt lättmanövrerade och denna modell är till och med behagligare än så. En kaross som understiger 5,5 meter, jösses det är som att ratta en hög och svulstig suv. Noterar att assistanssystemen ESP, Hill Holder, farthållare, Traction +, Descent Control, elektronisk startspärr och integrerad head up-display är med oss på resan.

Efter att ha tillryggalagt några mil i krokarna kring Kristinehamn väntar nu bara slutronden – att få sova under bar himmel!

 • Hymer B-ML T 780: Komfort från topp till tå

  Hymer B-ML T 780: Komfort från topp till tå

  Hymers helintegrerade B-klass Masterline har redan blivit utsatt för vår lupp. Nu är det dags för halv-integrerade B-ML T 780. En modell med en sportig look och ett överflöd av lyx.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-05-07 07:21

 • Bürstner Averso Plus 510 PK: Plus med taksäng

  Bürstner Averso Plus 510 PK: Plus med taksäng

  Bürstner gör nu en intressant comeback på den svenska husvagnsmarknaden och det med ett litet ess i rockärmen. Två av deras serier har nämligen en nedfällbar taksäng ovanför sittgruppen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-23 07:16

 • Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter

  Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter

  Ifjol lanserade Kabe sin första husbil byggd på Mercedes. Då i form av de helintegrerade serierna Crown och Imperial. I år utökas MB-sortimentet med sju olika Royal inom segmentet Crossover.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-19 07:24

 • Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Att Rossini är Tabberts så kallade instegsmodell är omöjligt att ens försöka sig på att förstå. Okej, måhända är den inte premium med versalt P – men i varje fall med ett gement.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-13 07:32

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206