Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter

Publicerad: 2021-04-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Ifjol lanserade Kabe sin första husbil byggd på Mercedes. Då i form av de helintegrerade serierna Crown och Imperial. I år utökas MB-sortimentet med sju olika Royal inom segmentet Crossover.

Att Kabe bygger premiumfordon är ingen nyhet.

De är ständigt i en utvecklingsfas med fokus på att förvandla mycket bra lösningar till ännu bättre. Nya Royal som finns i storlekarna 780 och 880 är inget undantag.

Ingen skugga ska falla på Fiat. Deras chassi och drivlina har varit en trotjänare sedan husbilens begynnelse och det vore synd och skam att klanka ned på ett varumärke som nio av tio svenska husbilsägare använder sig av. Dessutom har den italienska fordonstillverkaren numera en exemplarisk automatlåda, en komponent som tidigare var sisådär. Men faktum kvarstår, Fiat är Fiat och Mercedes är Mercedes.

Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter
Trevlig inramning, gott om plats och mycket hög komfort.

I vårt testobjekt är både förar- och passagerarmiljön ombonad och genomtänkt. Inom ronden köregenskaper håller Mercedes premiumnivå och eftersom Kabe gör detsamma inom värme, isolering och övrig bodelsutrustning blir betyget det bästa från två världar.

Mercedes offensiva satsning inom husbilsindustrin har också föranlett att fordonsteknikutvecklingen sakta men säkert har närmat sig personbilarnas. Nu känns inte avståndet milslångt längre.

Exempelvis njuter både kropp och själ av att en handfull säkerhetsfunktioner som auto-broms, attention-, vägskylt-, sidvind- och helljusassistans finns med under resans gång.

Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter
Den franska sängen har madrasser som motsvarar 21 centimeter.

Vi lämnar hytten och blickar istället vidare mot användarvänlighet och boendekomfort – för där finns det massvis med godsaker att bli rent av salig över. De redan inbitna, rödvita fansen vet vad som döljer sig under golvet och innanför väggarna.

De eventuellt nytillkomna husbilsresenärerna bör få det förklarat att i en Kabe Royal är nästan all extrautrustning standard och när det gäller tekniska lösningar ligger den svenska tillverkaren i absolut framkant. 

Det är få om ens något varumärke som slår dem på fingrarna inom områdena värme och isolering. Det finns en anledning till varför det oftast kryllar av rödvita fordon vid foten av skidbacken i fjällvärlden vintertid.

Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter
En köksavdelning värdig mästerkockar.

Vattenburen värme i hytten. Konvektorer vid insteget till dörren. Allt är konstruerat med kirurgisk precision. Det spelar ingen roll i vilken del av husbilen du befinner dig. I en Kabe är det alltid varmt och skönt. Skulle någon mot förmodan frysa är personen i fråga med all sannolikhet sjuk.

Hur är det då med ting som sticker ut lite extra? Jodå, det finns en hel bunt av dem. Vad sägs om utdragbart skidfack med värme och belysning?

Eller om en sittgrupp som både är ”vanlig” och face-to-face på en och samma gång. Här finns också dubbla garderober (den ena med droppskål, takventil och trådkorgar) och ett praktiskt fotsteg så att du enkelt kommer i och ur den franska sängen.

Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter
Fler än två i husbilen? Inga problem, taksängen sväljer två till.

Köket – som sedan länge är ett signum för Kabe – kommer inte att göra någon husmor besviken. 

Husvagn & Campings favorit är helheten som sådan och då menar vi inte enbart komforten. Inredningen bjuder på en stor portion träkänsla och det är som att ta plats i en jaktstuga i fjällen, fast i en ombonad modern tappning. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé på väggen. 

Till sist. Tycker du inte om planlösningen med fransk säng, men ändå attraheras av kombinationen Kabe och Mercedes? Lugn, Royal finns även med dubbelsäng samt med höga respektive låga långbäddar.

Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter
Hygienutrymme med separat duschkabin som också kan användas som torkskåp.
Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter
Rulla till toppen