Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter

Kabe Royal X780 LXL: Värmande i vinter

Publicerad

Ifjol lanserade Kabe sin första husbil byggd på Mercedes. Då i form av de helintegrerade serierna Crown och Imperial. I år utökas MB-sortimentet med sju olika Royal inom segmentet Crossover.

Att Kabe bygger premiumfordon är ingen nyhet.

De är ständigt i en utvecklingsfas med fokus på att förvandla mycket bra lösningar till ännu bättre. Nya Royal som finns i storlekarna 780 och 880 är inget undantag.

Ingen skugga ska falla på Fiat. Deras chassi och drivlina har varit en trotjänare sedan husbilens begynnelse och det vore synd och skam att klanka ned på ett varumärke som nio av tio svenska husbilsägare använder sig av. Dessutom har den italienska fordonstillverkaren numera en exemplarisk automatlåda, en komponent som tidigare var sisådär. Men faktum kvarstår, Fiat är Fiat och Mercedes är Mercedes.

Trevlig inramning, gott om plats och mycket hög komfort.

I vårt testobjekt är både förar- och passagerarmiljön ombonad och genomtänkt. Inom ronden köregenskaper håller Mercedes premiumnivå och eftersom Kabe gör detsamma inom värme, isolering och övrig bodelsutrustning blir betyget det bästa från två världar.

Mercedes offensiva satsning inom husbilsindustrin har också föranlett att fordonsteknikutvecklingen sakta men säkert har närmat sig personbilarnas. Nu känns inte avståndet milslångt längre.

Exempelvis njuter både kropp och själ av att en handfull säkerhetsfunktioner som auto-broms, attention-, vägskylt-, sidvind- och helljusassistans finns med under resans gång.

Den franska sängen har madrasser som motsvarar 21 centimeter.

Vi lämnar hytten och blickar istället vidare mot användarvänlighet och boendekomfort – för där finns det massvis med godsaker att bli rent av salig över. De redan inbitna, rödvita fansen vet vad som döljer sig under golvet och innanför väggarna.

De eventuellt nytillkomna husbilsresenärerna bör få det förklarat att i en Kabe Royal är nästan all extrautrustning standard och när det gäller tekniska lösningar ligger den svenska tillverkaren i absolut framkant. 

Det är få om ens något varumärke som slår dem på fingrarna inom områdena värme och isolering. Det finns en anledning till varför det oftast kryllar av rödvita fordon vid foten av skidbacken i fjällvärlden vintertid.

En köksavdelning värdig mästerkockar.

Vattenburen värme i hytten. Konvektorer vid insteget till dörren. Allt är konstruerat med kirurgisk precision. Det spelar ingen roll i vilken del av husbilen du befinner dig. I en Kabe är det alltid varmt och skönt. Skulle någon mot förmodan frysa är personen i fråga med all sannolikhet sjuk.

Hur är det då med ting som sticker ut lite extra? Jodå, det finns en hel bunt av dem. Vad sägs om utdragbart skidfack med värme och belysning?

Eller om en sittgrupp som både är "vanlig" och face-to-face på en och samma gång. Här finns också dubbla garderober (den ena med droppskål, takventil och trådkorgar) och ett praktiskt fotsteg så att du enkelt kommer i och ur den franska sängen.

Fler än två i husbilen? Inga problem, taksängen sväljer två till.

Köket – som sedan länge är ett signum för Kabe – kommer inte att göra någon husmor besviken. 

Husvagn & Campings favorit är helheten som sådan och då menar vi inte enbart komforten. Inredningen bjuder på en stor portion träkänsla och det är som att ta plats i en jaktstuga i fjällen, fast i en ombonad modern tappning. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé på väggen. 

Till sist. Tycker du inte om planlösningen med fransk säng, men ändå attraheras av kombinationen Kabe och Mercedes? Lugn, Royal finns även med dubbelsäng samt med höga respektive låga långbäddar.

Hygienutrymme med separat duschkabin som också kan användas som torkskåp.

 • Hymer B-ML T 780: Komfort från topp till tå

  Hymer B-ML T 780: Komfort från topp till tå

  Hymers helintegrerade B-klass Masterline har redan blivit utsatt för vår lupp. Nu är det dags för halv-integrerade B-ML T 780. En modell med en sportig look och ett överflöd av lyx.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-05-07 07:21

 • Bürstner Averso Plus 510 PK: Plus med taksäng

  Bürstner Averso Plus 510 PK: Plus med taksäng

  Bürstner gör nu en intressant comeback på den svenska husvagnsmarknaden och det med ett litet ess i rockärmen. Två av deras serier har nämligen en nedfällbar taksäng ovanför sittgruppen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-23 07:16

 • Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

  Weinsberg Carabus 540 MQ: Litet fordon – stort äventyr

  Weinsberg CaraBus 540 MQ må vara kort i rocken, men den bjuder på viktiga positiva överraskningar – framför allt för de äventyrliga.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-15 07:09

 • Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Tabbert Rossini 450 E Finest Edit: Finaste upplagan

  Att Rossini är Tabberts så kallade instegsmodell är omöjligt att ens försöka sig på att förstå. Okej, måhända är den inte premium med versalt P – men i varje fall med ett gement.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-04-13 07:32

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206