Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!

Publicerad: 2021-05-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Först lanserades helintegrerade Knaus L!VE i två olika 700-modeller. Till 2021 sker en tillökning i familjen via storasyskonet I 900 LEG.

I 900 LEG är förvisso dryga metern längre än en medelstor husbil, men vi ser det inte som något bekymmer. I varje fall inte på vägen. Visst, när det blir trångt vid eventuell centrumparkering alternativt rangering på campingplats kan den kännas en smula otympligare än sina mindre syskon. 

Men det tar den här husbilen igen med råge i de interiöra ronderna. Vänta och se! Om vi går tillbaka till vägronden får vi en gemytlig färd via den niostegade automatlådan samt god assistans via hjälpmedel som ESP, Hill Holder, elektronisk startspärr och Traction + inklusive Descent control. Dessutom noterar vi att bilen har head up-display. Denna säkerhetskomponent gör att du kan se navigator/hastighet i vindrutan, alltså utan att du behöver ta bort blicken från vägbanan.

Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!
Som synes är allt i köket samlat på en och samma sida.

Den nya, stora L!VE-modellen ger inte bara ett gott exteriört intryck – vi förförs lika mycket av en väl avvägd sofistikerad interiör stil.

Designspråket visar prov på en raffinerad look med bland annat borstade beslag på mattvita överskåpsluckor. Elegant! Golvmattan som täcker hela bodelen får två plus i kanten. Den ger inredningen en mjuk ton, men den sänker ljudnivån också.

Fördjupar vi oss i olika specifika utrymmen kan vi inte göra annat än den stora tummen upp för sittgruppen som dels är konventionell och dels face-to-face. Dessutom är soffan bakom passagerarstolen hela 120 centimeter bred. Som grädde på moset är komforten inte bara hög, utan bättre än så. Det gläder en gammal camparsjäl att husbilarna nu börjar komma ikapp husvagnarna i den här ronden.

Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!
I samvaroavdelningen gäller både face-to-face och konventionell sittgrupp.

Plus i protokollet ger vi även till soffbordet som kan justeras i storlek, till takfönstret som släpper in en hel del ljus och till att den bältade soffans ryggdyna rymmer en dold tv. Jodå, Isofix-fästen för barnstolar finns också. 

Man kan sova på tre ställen (de fasta bäddarna har kvalitetsmadrass i EvoPore-HRC). Under rubriceringen första tjing lär väl de höga singelbäddarna hamna. De kan för övrigt bilda en fordonsbred dubbelsäng via en utdragbar mittdel. Fotänden är uppfällbar för att man enkelt ska komma åt garderoben och ett allmänt förrådsutrymme under sängarna.

Reservalternativen för nattbruk är den breda taksängen och när det gäller den bäddbara sittgruppen sväljer den utan problem inte bara en utan två personer. Att det är nivåskillnad mellan köket och hygienutrymmena, samt även från köket till sittgruppen kan man ju tycka så där om. Som så mycket annat här i livet lär man sig emellertid snabbt var och när man ska lyfta på fossingarna.

Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!
Singelbäddarnas fotände är uppfällbara, vilket gör att man enkelt kommer åt garderoben och pryttlarna i förvaringsskåpet.

Toa och dusch har separata utrymmen. Det är bra med plats på toaletten där det finns både öppningsbart fönster och ett takfönster. Duschkabinen har å sin sida en takventil som ventilationshjälp.

Vi ska inte glömma bort köket. För att vara en tämligen stor husbil är denna sektion ganska liten. Vi menar dock inte att vinkel-köket inte håller måttet – tvärtom. Ny kyl som kan öppnas från båda håll samt gasolugn och grill säger väl en hel del om att ribban har lagts ganska högt.

Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!
Bra med utrymme för diverse hygienartiklar på toaletten.
HÖGER: Separat duschkabin med takventil och handduksstång.

På tal om högt. Nästa steg i rangordningen hos Knaus är helintegrerade Sun där det också finns en 900 LEG. Det bör dock tilläggas att den inte har exakt samma planlösning.

Mellan dessa två modeller är skillnaden i pris markant – 600 000 kronor. Vårt testobjekt har exempelvis luftburet värmesystem medan syskonmodellen har vattenburet. Givetvis är det inte bara detta som skiljer dem åt.

Är då überexklusiva Sun dryga halvmiljonen bättre än L!VE? Nja, men allt kan som bekant vägas både för och emot.

Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!
Höga långbäddar är populärt – för då får man även ett garage.
Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!
Rulla till toppen