Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!

Knaus L!ve I 900 LEG: Sofistikerad!

Publicerad

Först lanserades helintegrerade Knaus L!VE i två olika 700-modeller. Till 2021 sker en tillökning i familjen via storasyskonet I 900 LEG.

I 900 LEG är förvisso dryga metern längre än en medelstor husbil, men vi ser det inte som något bekymmer. I varje fall inte på vägen. Visst, när det blir trångt vid eventuell centrumparkering alternativt rangering på campingplats kan den kännas en smula otympligare än sina mindre syskon. 

Men det tar den här husbilen igen med råge i de interiöra ronderna. Vänta och se! Om vi går tillbaka till vägronden får vi en gemytlig färd via den niostegade automatlådan samt god assistans via hjälpmedel som ESP, Hill Holder, elektronisk startspärr och Traction + inklusive Descent control. Dessutom noterar vi att bilen har head up-display. Denna säkerhetskomponent gör att du kan se navigator/hastighet i vindrutan, alltså utan att du behöver ta bort blicken från vägbanan.

Som synes är allt i köket samlat på en och samma sida.

Den nya, stora L!VE-modellen ger inte bara ett gott exteriört intryck – vi förförs lika mycket av en väl avvägd sofistikerad interiör stil.

Designspråket visar prov på en raffinerad look med bland annat borstade beslag på mattvita överskåpsluckor. Elegant! Golvmattan som täcker hela bodelen får två plus i kanten. Den ger inredningen en mjuk ton, men den sänker ljudnivån också.

Fördjupar vi oss i olika specifika utrymmen kan vi inte göra annat än den stora tummen upp för sittgruppen som dels är konventionell och dels face-to-face. Dessutom är soffan bakom passagerarstolen hela 120 centimeter bred. Som grädde på moset är komforten inte bara hög, utan bättre än så. Det gläder en gammal camparsjäl att husbilarna nu börjar komma ikapp husvagnarna i den här ronden.

I samvaroavdelningen gäller både face-to-face och konventionell sittgrupp.

Plus i protokollet ger vi även till soffbordet som kan justeras i storlek, till takfönstret som släpper in en hel del ljus och till att den bältade soffans ryggdyna rymmer en dold tv. Jodå, Isofix-fästen för barnstolar finns också. 

Man kan sova på tre ställen (de fasta bäddarna har kvalitetsmadrass i EvoPore-HRC). Under rubriceringen första tjing lär väl de höga singelbäddarna hamna. De kan för övrigt bilda en fordonsbred dubbelsäng via en utdragbar mittdel. Fotänden är uppfällbar för att man enkelt ska komma åt garderoben och ett allmänt förrådsutrymme under sängarna.

Reservalternativen för nattbruk är den breda taksängen och när det gäller den bäddbara sittgruppen sväljer den utan problem inte bara en utan två personer. Att det är nivåskillnad mellan köket och hygienutrymmena, samt även från köket till sittgruppen kan man ju tycka så där om. Som så mycket annat här i livet lär man sig emellertid snabbt var och när man ska lyfta på fossingarna.

Singelbäddarnas fotände är uppfällbara, vilket gör att man enkelt kommer åt garderoben och pryttlarna i förvaringsskåpet.

Toa och dusch har separata utrymmen. Det är bra med plats på toaletten där det finns både öppningsbart fönster och ett takfönster. Duschkabinen har å sin sida en takventil som ventilationshjälp.

Vi ska inte glömma bort köket. För att vara en tämligen stor husbil är denna sektion ganska liten. Vi menar dock inte att vinkel-köket inte håller måttet – tvärtom. Ny kyl som kan öppnas från båda håll samt gasolugn och grill säger väl en hel del om att ribban har lagts ganska högt.

Bra med utrymme för diverse hygienartiklar på toaletten.
HÖGER: Separat duschkabin med takventil och handduksstång.

På tal om högt. Nästa steg i rangordningen hos Knaus är helintegrerade Sun där det också finns en 900 LEG. Det bör dock tilläggas att den inte har exakt samma planlösning.

Mellan dessa två modeller är skillnaden i pris markant – 600 000 kronor. Vårt testobjekt har exempelvis luftburet värmesystem medan syskonmodellen har vattenburet. Givetvis är det inte bara detta som skiljer dem åt.

Är då überexklusiva Sun dryga halvmiljonen bättre än L!VE? Nja, men allt kan som bekant vägas både för och emot.

Höga långbäddar är populärt – för då får man även ett garage.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206