Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt

Publicerad: 2021-05-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Modellserien Beduin har hängt på diverse dragkrokar runt om i Europa sedan 1956. Numera har den ett skandinaviskt interiörkoncept som möjliggör camping 365 dagar om året. Vi har kikat på 690 BQT.

Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt
Frontkök var årets fluga i fjol, och visst ser det härligt ut?

Under två husvagnssäsonger har frontkök varit på tapeten. Varför har just denna planlösning blivit så populär?

När vi träder in i vårt testobjekt blir det uppenbart. Att komma till himmelriket är en överdrift, men vi får i varje fall förståelse för varför det är en omtyckt kökslösning. Stort öppningsbart fönster, ett takfönster och en sky roof i en och samma avdelning.

Jösses, vilken inramning! Den öppna ytan gör det minst lika enkelt att hantera skärbräda och kastruller som hemma.

Utrustningsnivån är dessutom så hög att köket blir en fulländad sektion. Vi kan nämligen skriva dit riktig spis med ugn, utdragbart skafferi med trådkorgar, stor kyl/frys, kryddhylla och dubbla 230-uttag. 

När vi till slut lyfter bort blicken från köket slår vi oss ned i sittgruppen. Vid ena väggen finns en rak soffa. På motsatt sida en U-formad.

Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt
Tvärställd dubbelsäng tillhör inte vanligheterna men den lösningen har 690 BQT.

Komforten är hög var du än sätter dig, men allra kungligast sker det i den sistnämndas hörn där det finns nackstöd. Mellan tummen och pekfingret får ett sjumannalag plats utan att ens behöva trängas. Här
noterar vi tv-fäste, 230-uttag, takfönster, aircondition samt att LED-belysningen löper på en skena. 

Inredningsarkitekterna har valt ett designspråk som är extremt modernt och vi skulle nästan kunna kalla naturfiltlooken för sportigt ungdomlig. Färgmässigt gäller kombinationen gråa möbelmoduler med vita detaljer som exempelvis skåpluckorna.

Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt
Ljuvliga soffor i husvagnens centrala del, som tar upp kampen med köket om att vara vagnens bästa.

Sovrummet är så pass stort att det faktiskt kan kallas för rum. Dubbelsängen har en något ovanlig placering då den är tvärställd. Jodå, den har inskjutbar funktion, vilket gör att passage till och från hygienutrymmet blir enklast möjlig.

Garderober finns på vardera sida om sängen och eventuellt skrymmande persedlar kan ta plats under densamma. Grejerna når ni sedan antingen från in- eller utsidan. Även i avdelningen för nattbruk löper läslamporna på skena och det innebär att belysningspunkten kan riktas optimalt mot en bok eller annan typ av förströelse.

Sist men inte minst, i husvagnens akterparti finns ett fordonsbrett hygienutrymme med separat duschkabin som också kan användas som torkskåp. Både öppningsbart fönster och taklucka ombesörjer god ventilation. Här sätter vi ett litet extra plus i kanten för alla hygienrelaterade detaljer i grundutrustningen.

Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt
Utdragbart skafferi är både platsbesparande och effektivt.

Det finns givetvis en mängd andra pluspunkter i en Beduinvagn. 

Ett par av konstruktionerna och komponenterna bör lyftas fram. Vattenburet värmesystem från Alde är en av dem. Inget ont om luftburet, men vill man ha jämn och bestående värme för både kropp och själ, ja då är det Alde som gäller – punkt slut!

En annan toppfunktion är AirPlus – som ger vagnen luftcirkulation via bakventilerade överskåp. Även LFI-tekniken (Long Fiber Injection) som tillämpas som påbyggnadsdelar på fronten vid gasolkofferten bör nämnas. Det gör delarna starka och stabila, samtidigt som de är enkla att byta och reparera om olyckan skulle råka vara framme.

Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt
Allra längst bak ett vagnsbrett hygienutrymme där duschkabinen skymtar till vänster.

Passar inte planlösningen eller det bruna tyget i sittgruppen? Lugn, både grå och grå/grön tygnyans finns också. 

Och när det gäller syskonmodeller kan du välja bland sex andra. Från minsta 540 QMK till bamsingen 740 BFK – båda barnkammarvagnar.

Dethleffs Beduin Scand 690 BQT: Njutning året runt
Rulla till toppen