Adria Aviva 522 PT: En förträfflig familjevagn

Har man en hyfsat potent dragbil, är Adria Aviva 522 PT en lättdragen husvagn.

Adria Aviva 522 PT: En förträfflig familjevagn

Publicerad

Tillhör ni dem som provade på campinglivet för första gången under fjolåret eller har en familj med två eller tre småbarn som tycker om den mobila livsstilen? Här har ni en husvagn som är klippt och skuren för förstagångsköpare som inte vill skapa ett stort hål i plånboken.

Adria Aviva är den slovenska tillverkarens prispressade instegsserie vars DNA är uppenbart – kunden ska få mycket fordon för pengarna. Och ingen kan säga annat än att vårt testobjekt, barnkammarvagnen 522 PT, har just dessa värdeord.

Samtidigt besitter den även en mängd ess i rockärmen. Lågt pris. Lätt att dra. Förträfflig planlösning. En ljus och synnerligen modern inredning. Kan det bli så mycket bättre? 

Som årsmodell 2021 finns det faktiskt bara tre olika versioner av Aviva. Det gör den till Adrias minsta modellserie.

För att spara på boendeyta, har ingenjörerna ställt dubbelsängen på tvären.

Två tredjedelar av den flirtar med den nya, unga generationen barnfamiljer eftersom våningssäng finns i såväl 522 PT som 563 PT. Låg tjänstevikt gör dessutom husvagnarna än mer attraktiva då varken en svulstig dragbil eller fler bokstäver än ett B på körkortet krävs.

Dessutom, och det bör poängteras, har husvagnen som vi har kikat på utrustats med tre bäddar i våningssängen och inte två vilket tillhör vanligheterna. För en familj med fler barn än två är detta ett stort plus i kanten. Alla som någon gång har campat vet av erfarenhet att komforten i en säng är betydligt bättre än i en bäddbar sittgrupp/dinett.

Trevlig dinett i husvagnens centrala parti.

Vi håller oss kvar i ronden för nattbruk då dubbelsängen är tvärställd i vagnens frontparti. Vad vill vi ha sagt med det? Jo, det är synnerligen platsbesparande eftersom vagnen bara har 516 centimeter invändig längd att spela på.

Det negativa är att den som sover längst in mot väggen måste klättra över sin partner om hen vill gå upp först alternativt gå på toa mitt i natten. Fast troligtvis är nog detta bara ett bekymmer för den äldre generationen och då syftar vi på både klättrandet och toabesöket.

Målgruppen, troligtvis 80- och 90-talisterna, som Aviva siktar in sig på lär å sin sida greja detta utan några bekymmer. Hur som helst är sex sovplatser i en så här pass liten vagn rent ut sagt föredömligt.

Ett ljust och trivsamt designspråk – och en ytterst trevlig prisnivå.

I köket upptäcker vi en något ovanlig lösning – det finns inga lådor! Istället noterar vi tre skåp med ungefär likvärdiga utrymmen för köksutrustning och basvaror. Stor kyl/frys hamnar på det positiva kontot. Det gör även de svanhalsliknande läslamporna i sittgruppen. Sofforna är hårt stoppade. 

Hållaren till tv:n är applicerad så att favoritprogrammen kan ses både från soffan samt i horisontellt läge från dubbelsängen. Då kallas den allmänt för erotikdödaren. 

Ett varv runt utsidan av vagnen ger oss information: GFK-glasfiberförstärkt tak medan frontvägg och sidokjolar har ABS-plast. Entrén har så kallad delbar stalldörr, dock utan fönster.

T.v: Småbarnens näste.
T.h: Ett funktionellt toautrymme.

Vi vänder in igen för själva slutklämmen. En del detaljer är allmänt enkla men samtidigt funktionella och användarvänliga. Tänker närmast på hyllan vid sängen, förvaringen ovanför ryggdynorna och ett ganska spartanskt hygienutrymme där myggnätsfunktion saknas vid fönstret (det finns emellertid dusch).

Samtidigt kan man inte få all lyx och flärd när prislappen stannar på ytterst modesta 227 200 kronor. Det är som med mycket annat här i livet – ett givande och ett tagande där man måste utgå från egna önskemål och ekonomiska förutsättningar.

Plus för det stora kylskåpet (skymtar till höger i bild).

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206