Knaus Südwind 420 QDI: Småfräck jubileumsvagn

Knaus Südwind 420 QDI: Småfräck jubileumsvagn

Publicerad

Knaus – en ikon som står högt i kurs än idag. Vi har denna gång valt att titta till den lilla behändiga resevagnen Südwind 420 QD. En modell som ingår i en jubileumsserie med tilläggsnamnet 60 Years.

Anledningen till jubileums-serien är enkel. Helmut Knaus grundade nämligen sitt varumärke 1960 i Marktbreit, i Tyskland.

Något senare startade serietillverkningen och företaget skördade omgående stora framgångar med serier som Schwalbennest (svalboet) och Südwind. Sex decennier senare finns de båda kvar. Dubbla svalor ingår som bekant i varumärkets logotype och Südwind är still going strong som modellserie.

Liten vagn betyder oftast en minimal sittgrupp, men i 420 QD får det faktiskt plats upp till fem personer.

Vårt testobjekt, 420 QD, är den minsta av totalt 16 modeller och det är en resevagn ut i fingerspetsarna. Att den är lättdragen och enkel att rangera, och har låg tjänstevikt gör den till ett attraktivt, mobilt boende för dem som måhända rankar resan och själva äventyret som mer betydelsefullt än att vara en jätte på campingplatsen med meterlånga förtält och eget staket.

Är vagnen så liten att den måhända tappar mark i de interiöra ronderna? Både ja och nej! Naturligtvis kan man inte jämföra yta och svängrum med en två meter längre motsvarighet på husvagnsmarknaden, däremot kan ingen komma och säga att det saknas utrustning.

Vi börjar med entrén där vi noterar myggnätsfunktion, krokar, paraplyställ och en tygväska med plats för diverse pryttlar.

Vänster: Rak köksbänk är praktisk i en smal, kort vagn.
Höger: Garderoben är placerad mellan sängen och toa.

Rakt fram, från entrédörren sett, är dinetten placerad. Där är läsbelysningen smart konstruerad då de båda spotlighterna löper på skena (gäller även vid sängen) som gör att ljusbilden kan riktas optimalt. Ryggdynorna ger ett behagligt svankstöd och vi noterar att laddningsuttag för USB finns både här och vid avdelningen för nattbruk.

Under soffdynorna får en hel del skrymmande packning plats och det går plättlätt att komma åt dessa via Knaus fiffiga lyfta-upp-dynan-lösning.

På tal om att enkelt komma åt packning! Det bör poängteras att vagnen är utrustad med lastluckor på båda karossidorna. Överskåpen har luftspalter, distansskivor, kraftiga gångjärn och soft close-funktion.

Vänster: En tvärställd säng är ett måste i vagn av dessa ringa mått.
Höger: I hygienutrymmet finns det som nöden kräver.

Det interiöra färgspråket består av ljust faner (möbel-modulerna), ett mörkgråbrunt golv samt mattvita överskåp med borstade aluminiumbeslag. Sammantaget bildas en ytterst stilren look. Tittar vi till det exteriöra bjuds vi på en sportig känsla via släta karossidor och aluminiumfälgar. Ett plus i kanten för att samtliga stödbensskruvar är lättillgängliga.

Till sist gör vi som vanligt tummen upp för det dynamiska blinkerssystemet med LED-teknik. CatEye Evolution heter det bestämt.

Vi kikar vidare på den interiöra användarvänligheten. En rak bänkskiva med bra arbetsyta och en utfällbar skärbräda att ta till finns i köket. I denna avdelning noterar vi även dubbla 230-uttag, ett rymligt skafferi, en trio över- och underskåp (besticklådan inkluderad) samt golvplacerad kyl/frys.

Den separata serviceluckan gillas av de allra flesta.

Att den enda sängen är tvärställd har vi full förståelse för då det inte finns tillräckligt med utrymme för en längsgående bädd. Noterbart är att sängen är utrustad med en högkvalitativ Evo-Pore HRC-madrass.

Toalettutrymmet är fullutrustat med alla möjliga smådetaljer man kan tänkas behöva. En taklucka ombesörjer ventilationen. 

Belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd. En avdelning som faktiskt håller samma moderna utseende som övrig bodel. Med andra ord – slutet gott, allting gott.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

  • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206