Knaus Südwind 420 QDI: Småfräck jubileumsvagn

Knaus Südwind 420 QDI: Småfräck jubileumsvagn

Publicerad

Knaus – en ikon som står högt i kurs än idag. Vi har denna gång valt att titta till den lilla behändiga resevagnen Südwind 420 QD. En modell som ingår i en jubileumsserie med tilläggsnamnet 60 Years.

Anledningen till jubileums-serien är enkel. Helmut Knaus grundade nämligen sitt varumärke 1960 i Marktbreit, i Tyskland.

Något senare startade serietillverkningen och företaget skördade omgående stora framgångar med serier som Schwalbennest (svalboet) och Südwind. Sex decennier senare finns de båda kvar. Dubbla svalor ingår som bekant i varumärkets logotype och Südwind är still going strong som modellserie.

Liten vagn betyder oftast en minimal sittgrupp, men i 420 QD får det faktiskt plats upp till fem personer.

Vårt testobjekt, 420 QD, är den minsta av totalt 16 modeller och det är en resevagn ut i fingerspetsarna. Att den är lättdragen och enkel att rangera, och har låg tjänstevikt gör den till ett attraktivt, mobilt boende för dem som måhända rankar resan och själva äventyret som mer betydelsefullt än att vara en jätte på campingplatsen med meterlånga förtält och eget staket.

Är vagnen så liten att den måhända tappar mark i de interiöra ronderna? Både ja och nej! Naturligtvis kan man inte jämföra yta och svängrum med en två meter längre motsvarighet på husvagnsmarknaden, däremot kan ingen komma och säga att det saknas utrustning.

Vi börjar med entrén där vi noterar myggnätsfunktion, krokar, paraplyställ och en tygväska med plats för diverse pryttlar.

Vänster: Rak köksbänk är praktisk i en smal, kort vagn.
Höger: Garderoben är placerad mellan sängen och toa.

Rakt fram, från entrédörren sett, är dinetten placerad. Där är läsbelysningen smart konstruerad då de båda spotlighterna löper på skena (gäller även vid sängen) som gör att ljusbilden kan riktas optimalt. Ryggdynorna ger ett behagligt svankstöd och vi noterar att laddningsuttag för USB finns både här och vid avdelningen för nattbruk.

Under soffdynorna får en hel del skrymmande packning plats och det går plättlätt att komma åt dessa via Knaus fiffiga lyfta-upp-dynan-lösning.

På tal om att enkelt komma åt packning! Det bör poängteras att vagnen är utrustad med lastluckor på båda karossidorna. Överskåpen har luftspalter, distansskivor, kraftiga gångjärn och soft close-funktion.

Vänster: En tvärställd säng är ett måste i vagn av dessa ringa mått.
Höger: I hygienutrymmet finns det som nöden kräver.

Det interiöra färgspråket består av ljust faner (möbel-modulerna), ett mörkgråbrunt golv samt mattvita överskåp med borstade aluminiumbeslag. Sammantaget bildas en ytterst stilren look. Tittar vi till det exteriöra bjuds vi på en sportig känsla via släta karossidor och aluminiumfälgar. Ett plus i kanten för att samtliga stödbensskruvar är lättillgängliga.

Till sist gör vi som vanligt tummen upp för det dynamiska blinkerssystemet med LED-teknik. CatEye Evolution heter det bestämt.

Vi kikar vidare på den interiöra användarvänligheten. En rak bänkskiva med bra arbetsyta och en utfällbar skärbräda att ta till finns i köket. I denna avdelning noterar vi även dubbla 230-uttag, ett rymligt skafferi, en trio över- och underskåp (besticklådan inkluderad) samt golvplacerad kyl/frys.

Den separata serviceluckan gillas av de allra flesta.

Att den enda sängen är tvärställd har vi full förståelse för då det inte finns tillräckligt med utrymme för en längsgående bädd. Noterbart är att sängen är utrustad med en högkvalitativ Evo-Pore HRC-madrass.

Toalettutrymmet är fullutrustat med alla möjliga smådetaljer man kan tänkas behöva. En taklucka ombesörjer ventilationen. 

Belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd. En avdelning som faktiskt håller samma moderna utseende som övrig bodel. Med andra ord – slutet gott, allting gott.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206