Kabe Imperial 780 DGLE B10: När bara det bästa är gott nog

Publicerad: 2021-07-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Nu är det dags för Kabes mest påkostade serie Imperial att hamna under Husvagn & Campings lupp. Det handlar om en husvagnsmodell med extra guldkant – 780 DGLE.

Husvagn & Camping har de senaste åren testat såväl Classic som Royal och ett par ädelstenar i Kabes digra sortiment – men ingen Imperial, förrän nu.

Och det går inte att bli annat än imponerad. På redaktionen har vi alltid tyckt att ovan nämnda syskonserier har varit fullsmockade med användarvänliga komponenter som gör campinglivet till en fest.

Imperial är mer än så. Den är som att gå på bal med celebriteter från när och fjärran.

Kabe Imperial 780 DGLE B10: När bara det bästa är gott nog
Smart bordsfunktion och hög komfort i sittgruppen. Kan det bli så mycket bättre?

Utöver alla godsaker som exempelvis lyxiga Royal har i sitt grundutförande får du så mycket mer i en Imperial.

Här kan du nämligen även ta del av Kabe Premium Sound System, en soffa med slide-out-funktion (jösses vilken komfort), skinnklädsel, keramisk spoltoalett och mikrovågsugn.

Var det slut där? Nej, lägg även till Kabe AutoDrain (ett system där vattnet töms automatiskt), zonvärme, aircondition Fresh Jet, 15-tumsfälgar (Diamond Cut), takfönstret Heki II De Luxe och en arbetsbänk som har både induktionshäll och inbyggd ugn.

Kabe Imperial 780 DGLE B10: När bara det bästa är gott nog
Det doftar kingsize i sängkammaren. Sängen är nämligen 156 centimeter bred.
Kabe Imperial 780 DGLE B10: När bara det bästa är gott nog
Naturligtvis finns det en sladdlös laddningsenhet.

När vi ändå är inne på avdelningen diverse komponenter passar vi på att studera de modellspecifika nyheterna för Imperial anno 2021.

Dessa är beige kulör på överskåpsluckorna med en antracitgrå rand (i vagnens främre parti) medan luckorna bak har den nya trädesignen Nordic Oak. Vidare har mikrovågsugnen placerats under kylen.

Denna omplacering ger mer utrymme för användarbara köksattiraljer samtidigt som det stilrena utseendet i huvudhöjd bevaras. Såväl golv- som väggmatta har en ny nyans medan bord, arbetsbänk och övriga skivor har ett nytt laminat. 

Vad gör man om Imperial attraherar med alla sina utmärkande egenskaper men inte just planlösningen i 780 DGLE B10?

Inga problem! 780 DGLE finns i ytterligare sex olika versioner med singelbäddar, fransk säng, tvärställd dubbelsäng samt i barnkammarutförande. 

Kabe Imperial 780 DGLE B10: När bara det bästa är gott nog
Bred passage från hallen till avdelningen för nattbruk.

Är den testade husvagnen måhända för liten eller kanske för stor? Inget bekymmer med storleken heller. Imperial-vagnarna byggs från 560-format till den drygt elva meter långa och villavagnsstora 1000 TDL. 

Du kan som kund dessutom välja mellan tre olika sofftextilier och lika många skinnklädslar (vad du än väljer ingår det i grundutrustningen).

Den trådlösa routern är standard medan Kabe Smart D Remote (där du fjärrstyr vagnens manöverpanel) och SmartVent är tillval. Det sistnämnda är ett ventilationssystem som styrs automatiskt efter temperaturen, och efter mängden koldioxid och kolväten i luften.

Systemet har ett filter som minskar mängden partiklar i luften samtidigt som produkten även justerar till ett luftombyte om så behövs. Dessutom förbrukar det sju procent mindre energi än ett vanligt ventilationssystem. Kostnaden för SmartVent är knappt 11 000 kronor medan fjärrstyrningen Smart D Remote kostar ganska exakt 6 000 kronor. 

Kabe Imperial 780 DGLE B10: När bara det bästa är gott nog
Induktionshäll med både gasolbrännare och kokplattor.
Imperial 780 DGLE har separat toalett- och duschutrymme.

Behövs då all denna lyx? Givetvis är det en smaksak. För tjugo år sedan reste undertecknad jorden runt och var borta i lite drygt åtta månader. Under denna period var mitt syfte att se, upptäcka och göra så mycket som möjligt för få slantar. Boendeformen var ofta ytterst spartansk och dinerandet bestod ideligen av några kycklingspett hos någon lokal handlare som hade ställt upp ett minimalt spritkök vid vägen.

Nu, lite drygt tjugo år senare, bor jag aldrig sämre än på fyrstjärniga hotell och det är numera mer regel än undantag att förstklassiga restauranger som är med i Guide Michelin besöks. 

Skulle man kunna säga att jag har blivit bekväm på ålderns höst? Javisst! Jag sticker inte under stol med att jag önskar njuta av livets goda medan jag faktiskt kan. 

Fritt översatt till campinglivet betyder det ungefär som att vistas i en Imperial!

Kabe Imperial 780 DGLE B10: När bara det bästa är gott nog
Rulla till toppen