Niesmann iSmove 6.9 E: Innovativ och intelligent

Publicerad: 2021-07-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Nästan varje säsong kommer det ett campingfordon som sticker ut lite extra. I år tror vi bestämt att detta gäller unika och smarta Niesmann iSmove 6.9 E.

Niesmann har länge byggt oerhört vackra och stilrena husbilar i segmentet premium.

När de säsongen 2016–2017 lanserade halvintegrerade Smove lade man ribban högt. De skapade en husbilsinteriör som inte liknande någonting annat på marknaden.

Nu kommer den helintegrerade versionen och den är om möjligt ännu mer spännande, innovativ och intelligent. Det är emellertid en husbil som inte kommer att älskas av alla – ty den är allt annat än vanlig. Snarare så långt ifrån konservativ man kan komma.

Niesmann iSmove 6.9 E: Innovativ och intelligent
Två olika längder på singelbäddarna: 206 respektive 197 centimeter.

Tillhör man klientelet som sällan eller aldrig önskar granska någonting utanför säkerhetszonen (typ åker alltid till Gran Canaria och tar in på samma hotell) då kommer man anse att den här husbilsmodellen är snudd på onödig.

Finner man å andra sidan nöje i att utforska grottor, vattenfall, dyka och fotografera färgsprakande fiskar samt testa nya kulinariska maträtter utan att få skrämselhicka, ja då har man här en husbil som säkerligen tilltalar.

Redan i grundutförandet är det ett synnerligen fräckt campingfordon. För att göra vårt testobjekt nästan oemotståndligt attraherande har importören Forsbergs Fritidscenter plockat på en mängd extrautrustning till ett värde av lite drygt 400 000 kronor.

Niesmann iSmove 6.9 E: Innovativ och intelligent
Interiört gäller ytterst, modern design.

Behövligt? Det är upp till var och en att avgöra. Nu blev hur som helst denna husbil ännu häftigare.

Var ska vi börja någonstans? Det finns nämligen mycket att berätta.

Först och främst bör vi poängtera att fordonet underskrider sju meter, det finns med andra ord inte så mycket utrymme att spela på, eller? Ingenjörerna har tänkt till och det gäller både här och där. En skjutbar vägg i hygienutrymmet är smart men knappast någon nyhet.

Men ett kök som kan göras större är något nytt. Här avslöjar iSmove sitt smått geniala inre och smular fullkomligt sönder den klassiska frasen ”i en kompakt husbil måste man alltid göra avkall på något”. Pyttsan heller!

Niesmann iSmove 6.9 E: Innovativ och intelligent
Så här ser det ut när kökshyllan är framme och arbetsytan förbättras.

En annan sak som designers länge har poängterat är att ett mörkt tak gör utrymmet trängre. iSmove har just detta (antracitgrått). Men i ärlighetens namn ger det oss bara känslan av en ytterst modern och ombonad miljö. Tillsammans med de filtbeklädda väggarna (bra för akustiken) skapas en harmonisk enhet, såväl dag- som kvällstid. 

Sittgruppen är både öppen och rymlig. Face-to-face gäller med ett ess i rockärmen. Som tillval kan man nämligen få deras patenterade, vridbara soffa. Den kan alltså förvandlas från en säker passagerarplats vid färd till en bekväm del av sittgruppen när man slutligen gör halt inför kvällen.

Niesmann iSmove 6.9 E: Innovativ och intelligent
Luftigt intryck när kökshyllemodulen är nedsänkt.
Niesmann iSmove 6.9 E: Innovativ och intelligent
Gott om plats och smart med en vridbar duschvägg.

En elektrisk kökshylla är en annan finess. Praktisk att ha till hands när mat ska lagas, men sedan då? När man är klar vid spisen sänker ni bara ned den via ett knapptryck så att modulen inte stör semesterfriden.

I köket finns dessutom en uppfällbar skärbräda samt en listig funktion där kökets bänkskiva förlängs.

Jodå, det är lättare att växa som kock när allt runt omkring blir enklare. Kylskåp från Thetford eller Dometic? Givetvis fel båda två. Här det en kompressorkyl som gäller. 

Vi avslutar med ett litet tips. Det här en husbil man inte enbart ska läsa om. iSmove ska man både se och uppleva för den följer inte några mallar – den är one of a kind!

Niesmann iSmove 6.9 E: Innovativ och intelligent
Tack vare en vridbar vägg finns det plats för eget duschutrymme.
Garderoben finns under fotändan på ena singelbädden.
Niesmann iSmove 6.9 E: Innovativ och intelligent
Rulla till toppen