Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell

Publicerad: 2021-07-13   Uppdaterad: 2023-04-18

90 år i campingfordonsindustrin. Grundaren Arist Dethleffs byggde sin första husvagn 1931 och detta firar det tyska varumärket med att lansera jubileumsserien Just 90.

Själva vägronden är det inte så mycket att orda om. Det handlar nämligen om en normalstor husbil med en drivlina från Fiat Ducato (130 hästkrafter och manuell växellåda). Alltså något som de allra flesta har styrt under sin karriär som husbilsägare.

Är du nybörjare finns det ingen anledning till oro. Översatt till personbilsvärlden är det ungefär som att ratta en Volkswagen Passat, mycket svårare än så är det inte.

Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell
Smart med ett skjutbart bord i samvaroavdelningen.

Istället kikar vi på vilken utrustning vi har att göra med vid ratten. Det är trots allt en instegsmodell och vi undrar om det har snålats in på något.

Hyttstolarna (Pilote) håller hög kvalitet och de är justerbara både i höjd och lutning. Multifunktionsratt är praktiskt. Backspeglarna har blind-spot-funktion. De är även eluppvärmda vilket kan vara en lämplig funktion i ett stundtals kyligt land som Sverige.

Dubbla krockkuddar, ASR (antispinn), ESP (antisladd), EBD (elektrisk bromskraftfördelning), Traction +, Hill Holder och Hill Descent Control, startspärr, farthållare samt att bränslematningen automatiskt stängs av vid kollision skriver vi in under rubriken säkerhet. Småpryttlar som mugghållare och laddningsuttag för både 12V och USB-kabel finns också. Svaret på frågan blir alltså – inget snålande här inte!

Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell
I garaget gäller 150 kg maxlast. Duschen kan även användas som torkskåp.

Vi tar ett varv runt fordonet. Noterar såväl markis (tillval) som cykelhållare. Bra! Garaget har stora dörrar, belysning, 230-uttag, 150 kg lastvikt och surrningsöglor som håller persedlarna på plats under färd.

Karossdekoren är i det närmaste obefintlig. Helt krasst är nog Just 90 en av de vitaste (knappt några dekaler alls) vi har skådat på husbilsmarknaden.

Vid entrén är ett fönster integrerat i dörren. Här finns också myggnätsfunktion och ett skåp att förvara skor i. Den interiöra designen ger en hemtrevlig känsla. Istället för bling-bling är det funktionella i fokus. Kulörspråket är behagligt och går i grått (klädsel, golv och väggar), brunt (möbelmoduler) och vitt (överskåpsluckorna).

Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell
150 centimeter bred komfortsäng med stuvutrymme man kan nå vid fotänden.

Sittgruppen känns både ljus och öppen. Till stor del beror det på ett stort takfönster ovanför hytten som släpper in rikligt med solljus. Det är utrymme för fem sittande och via ett skjutbart bord kan alla få sin beskärda del att ställa glas och tallrik på när det vankas utfodring.

Vissa kanske grymtar när det visar sig att spisen bara har två brännare. Fast med handen på hjärtat – hur många gångar används fler än två brännare samtidigt?

Skafferiet inkluderar en papperskorg och kylskåpets design är tilltalande med borstad aluminiumdörr. Vi är inte direkt överförtjusta över att det är två decimeters nivåskillnad från köket och bakåt i fordonet. Fast när tårna har fått sig en smäll eller två, brukar man lära sig att lyfta på fötterna.

Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell
Ett litet, men behändigt vinkelkök med två brännare.
Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell
Toalettavdelningen är försedd med allt som behövs.

På var sin sida om den breda dubbelsängen finns två trappsteg. Det ser vi å andra sidan som positivt då man enkelt kan komma i och ur bädden. Den 15 centimeter tjocka madrassen med sju zoner är för övrigt försedd med klimatreglerande material.

Separata avdelningar gäller för hygien. I duschkabinen finns trätrall, takventil och en handuksstång vilket gör att platsen även kan användas som torkskåp för våta ytterplagg.

På toaletten noterar vi också en takventil samt lite annat smått och gott som toalettrulleshållare, mugg för tandborstar samt handduks-krokar. 

Totalt omfattas halvintegrerade Just 90 av sex olika modeller. Är det då en kompetent första köpet-husbil? Ja, utan tvekan!

Grundutrustningsnivån är hög och Dethleffs som varumärke har ett mycket bra andrahandsvärde. Om inte sänglösningen i testobjektet T7052 DBM skulle passa finns det tre syskonmodeller som har singelbäddar och två varianter som kryper under sju meter.

Dethleffs Just 90 T7052 DBM: Jubel för jubileumsmodell
Rulla till toppen