Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?

Publicerad: 2021-08-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Ligger du i startgroparna för att prova på det där som många har pratat om de senaste åren – husbilscampande – men inte vet om du ska hyra eller köpa? Hos Forsbergs Fritidscenter kan besökarna göra både och på vissa utvalda modeller.

Hobby OnTour är en husbilsserie som tillverkarna själva kallar för instegsmodell, det vill säga – den första husbilen man skaffar sig till ett rimligt pris. OnTour består av en fordonskonstellation som finns i sex olika planlösningar samt i ett par något mer påkostade syskonserier.

Vi har kollat in T65 HFL som är en halvintegrerad modell med fransk säng och en nedfällbar taksäng. Med andra ord ett fordon som är ämnat för en familj alternativt fler än två personer som ska bruka fordonet och vill ha en komfortabel sovplats.

Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?
Ljust, elegant och ytterst modernt. Få slår Hobby på fingrarna gällande design.

Om man är nybörjare inom husbilscampandet kan det vara en god idé att först prova på att hyra innan man köper. Bara för att många andra finner campandet spännande, ljuvligt och fridfullt behöver det inte betyda att alla tycker likadant.

Det vore synd och skam om man redan hunnit binda ett stort kapital via köp när man faktiskt kan hyra först och köpa sedan – i varje fall hos Forsbergs Fritidscenter och deras Try & Buy.

Hur går då det till? Jo, först får man vägledning och praktiska råd om hur saker och ting fungerar med hyrfordonet.

Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?
Fler än två i husbilen? Då är det bra att ha en taksäng också.

När man väl vrider på startnyckeln och lämnar anläggningen kan äventyret börja. Utrustning som köksattiraljer, stolar, bord, grill, tv, elkablar med mera ingår nämligen i hyreskontraktet. När man sedan lämnar tillbaka fordonet och kärlek förhoppningsvis har uppstått (mellan er och fordonet alltså) kan man köpa loss det.

Om man bestämmer sig för att slå till, inom tolv månader efter att man hyrde, drar Forsbergs Fritidscenter av uthyrningskostnaden (max upp till 30 000 kronor). I varje fall var det så med den Hobby OnTour T65 HFL som vi satte tänderna i.

Säg den som inte skulle bli överlycklig om han/hon hade fått ratta denna modell som sitt livs första husbil. Längden på knappt sju meter gör den lätthanterlig även när det är en smula småtrångt – och samtidigt är den stor nog att leva och bo i.

Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?
Fransk säng tillhör det populäraste på den svenska marknaden.
Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?
Jodå, det finns hyttbäddning också. Pst! Glöm inte att ta med nallen!

Bakom ratten har man tillgång till säkerhetskomponenterna ESP (anti-sladd), ASR (antispinn), Hill Holder, Hill Descent Control, dubbla krockkuddar, stopp/start-system, farthållare, centrallås, elmanövrerade och uppvärmda backspeglar samt däcktryckskontroll. Allt detta sammanslaget smakar mumma!

Utseendemässigt är det enkelt att bli förförd av Hobbys skönhet. Att tillverkaren leder, snarare än följer, utvecklingen av ett modernt designspråk är sedan drygt ett årtionde tillbaka ett faktum inom campingfordonsindustrin.

Lyckligtvis går användarvänligheten hand i hand med utseendet. Med andra ord är det inte bara snyggt och elegant, utan det är i allra högsta grad även praktiskt, bekvämt och lättskött – på alla håll och kanter.

Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?
Som synes finns allt som behövs i hygienutrymmet.
Praktiskt vinkelkök med goda förvaringsutrymmen.

Vi noterar exempelvis en exemplarisk arbetshöjd vid köksbänken (91 centimeter), AES-funktion på kylskåpet (känner automatisk av vilket energival som ska användas), elektriskt nedfällbar taksäng (om ni skulle råka vara fler än två inför natten), bäddbar hytt (för de allra minsta), separat duschkabin, tvättlina (att duschutrymmet även kan användas som torkrum), brandvarnare, tröskelfri övergång mellan förarhytt och bodel, frostskyddad färskvattentank, samt isolerad och uppvärmd gråvattentank. 

Hyra eller köpa? Du bestämmer!

Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?
Rulla till toppen