Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?

Hobby Optima Ontour T65 HFL: Först hyra – sedan köpa?

Publicerad

Ligger du i startgroparna för att prova på det där som många har pratat om de senaste åren – husbilscampande – men inte vet om du ska hyra eller köpa? Hos Forsbergs Fritidscenter kan besökarna göra både och på vissa utvalda modeller.

Hobby OnTour är en husbilsserie som tillverkarna själva kallar för instegsmodell, det vill säga – den första husbilen man skaffar sig till ett rimligt pris. OnTour består av en fordonskonstellation som finns i sex olika planlösningar samt i ett par något mer påkostade syskonserier.

Vi har kollat in T65 HFL som är en halvintegrerad modell med fransk säng och en nedfällbar taksäng. Med andra ord ett fordon som är ämnat för en familj alternativt fler än två personer som ska bruka fordonet och vill ha en komfortabel sovplats.

Ljust, elegant och ytterst modernt. Få slår Hobby på fingrarna gällande design.

Om man är nybörjare inom husbilscampandet kan det vara en god idé att först prova på att hyra innan man köper. Bara för att många andra finner campandet spännande, ljuvligt och fridfullt behöver det inte betyda att alla tycker likadant.

Det vore synd och skam om man redan hunnit binda ett stort kapital via köp när man faktiskt kan hyra först och köpa sedan – i varje fall hos Forsbergs Fritidscenter och deras Try & Buy.

Hur går då det till? Jo, först får man vägledning och praktiska råd om hur saker och ting fungerar med hyrfordonet.

Fler än två i husbilen? Då är det bra att ha en taksäng också.

När man väl vrider på startnyckeln och lämnar anläggningen kan äventyret börja. Utrustning som köksattiraljer, stolar, bord, grill, tv, elkablar med mera ingår nämligen i hyreskontraktet. När man sedan lämnar tillbaka fordonet och kärlek förhoppningsvis har uppstått (mellan er och fordonet alltså) kan man köpa loss det.

Om man bestämmer sig för att slå till, inom tolv månader efter att man hyrde, drar Forsbergs Fritidscenter av uthyrningskostnaden (max upp till 30 000 kronor). I varje fall var det så med den Hobby OnTour T65 HFL som vi satte tänderna i.

Säg den som inte skulle bli överlycklig om han/hon hade fått ratta denna modell som sitt livs första husbil. Längden på knappt sju meter gör den lätthanterlig även när det är en smula småtrångt – och samtidigt är den stor nog att leva och bo i.

Fransk säng tillhör det populäraste på den svenska marknaden.

Jodå, det finns hyttbäddning också. Pst! Glöm inte att ta med nallen!

Bakom ratten har man tillgång till säkerhetskomponenterna ESP (anti-sladd), ASR (antispinn), Hill Holder, Hill Descent Control, dubbla krockkuddar, stopp/start-system, farthållare, centrallås, elmanövrerade och uppvärmda backspeglar samt däcktryckskontroll. Allt detta sammanslaget smakar mumma!

Utseendemässigt är det enkelt att bli förförd av Hobbys skönhet. Att tillverkaren leder, snarare än följer, utvecklingen av ett modernt designspråk är sedan drygt ett årtionde tillbaka ett faktum inom campingfordonsindustrin.

Lyckligtvis går användarvänligheten hand i hand med utseendet. Med andra ord är det inte bara snyggt och elegant, utan det är i allra högsta grad även praktiskt, bekvämt och lättskött – på alla håll och kanter.

Som synes finns allt som behövs i hygienutrymmet.
Praktiskt vinkelkök med goda förvaringsutrymmen.

Vi noterar exempelvis en exemplarisk arbetshöjd vid köksbänken (91 centimeter), AES-funktion på kylskåpet (känner automatisk av vilket energival som ska användas), elektriskt nedfällbar taksäng (om ni skulle råka vara fler än två inför natten), bäddbar hytt (för de allra minsta), separat duschkabin, tvättlina (att duschutrymmet även kan användas som torkrum), brandvarnare, tröskelfri övergång mellan förarhytt och bodel, frostskyddad färskvattentank, samt isolerad och uppvärmd gråvattentank. 

Hyra eller köpa? Du bestämmer!

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206