Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge

Publicerad: 2021-09-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Under de senaste åren har Husvagn & Camping sällan testat alkovhusbilar. Nu, med en yngre målgrupp som pockar på, har denna husbilstyp emellertid blivit högintressant på marknaden igen. En modell som verkligen sticker ut är Eura Mobil Active One 650 HS.

Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge

Har ni nyligen hyrt er första husbil eller varit på er första husbilssemester är det ganska troligt att detta skedde i en alkovmodell. Dessa är nämligen populära som uthyrningsfordon eftersom de ofta är utrustade med flera sängalternativ, vilket bland annat inkluderar våningssäng för barnfamiljer.

Dock inte vårt testobjekt, som är en modell som Husvagn & Camping skulle vilja säga är som klippt och skuren för campare som tidigare har haft husvagn.

Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge
Handfatet vridet till höger – för toalettbesök.

Det vill säga de som vill byta från husvagn till husbil, men inte vill göra avkall på vare sig svängrum eller den stora, inbjudande sittgruppen för mysigt umgänge.

Dessvärre är det oftast så att samma typ av yta i en husbil, jämfört med i en mellanstor husvagn, innebär ett gigantiskt fordon typ Concorde och Morelo – och då skenar som bekant prislappen iväg.

Eura Mobil Active One 650 HS är dock inte som alla andra husbilar, utan den är synnerligen unik.

Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge
Rak köksbänk och som synes, gott om svängrum.

Den mäter bara 650 centimeter i strumplästen, men bjuder ändå på fria ytor som bara ovan nämnda premiumvarumärken mäktar med. Förklaringen är enkel. Den enda fasta sängen i 650 HS är alkoven, där man sover på längden och inte på tvären. Bädden har finessen att den kan användas som dubbelsäng, alternativt som två singelbäddar (via en utskjutbar mittkonsol).

Dessutom är denna alkovhusbil utrustad med en sittgrupp som i det närmaste kan beskrivas som en lounge. Jajamänsan, helt i klass med en U-soffa i en husvagn.

Det finns dock fler höjdpunkter som är värda att uppmärksamma. Exempelvis det 37 centimeter djupa, isolerade och uppvärmda dubbelgolvet (bra förvaringsutrymme). Tack vare att U-soffan är placerad längst bak i fordonet utgår av naturliga skäl stort garage. I gengäld kan lastutrymmet längst bak nås inte bara från höger och vänster karossida, utan även via bakgaveln.

Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge
Singelbäddar och enkel passage, till och från hytten.

När vi ändå är inne och berör förvaring bör det nämnas att linneskåpet är vid entrén medan garderoben är placerad vid passagen till/från hytten. I förarmiljön möts man av ASR (antispinn), ESP (antisladd), Traction +, Hill Descent Control och givetvis dubbla krockkuddar. 

I avdelningen för nattbruk finns läslampor modell svanhals (för bästa möjliga ljusbild) och trappan, som vecklar ut sig själv, har en egen vrå bredvid garderoben.

Vid köket noterar vi en praktisk Turbo-Vent i taket och på toaletten finns ett vridbart handfat som gör att duschutrymme även får plats, trots bilens ringa storlek. Inredningen har ett ljust och modernt designspråk, som varken är pråligt eller för simpelt.

Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge
Trappan har en egen vrå, och vecklar ut sig själv.
Linneskåp i anslutning till entrén.

650 HS är även utrustad med isolerade vattentankar, vinterbeständig kaross (enligt normen EN 1646), hagelbeständig kaross av glasfiberförstärkt material, träfria väggar och Seitz högkvalitativa karmfönster.

Sedan är det som så att generalagenten, Autohallen, har ett paket kallat Premium +, som inte behöver köpas till. Nej, det ingår i grundpriset och inkluderar bland annat solcell 200 watt med regulator, cykelhållare, markis, tv/dvd, DuoControl, aluminiumfälgar samt ett multimediapaket med cd/radio/backkamera/blåtand/navigator.

Med andra ord är det bara att vrida på nyckeln och påbörja äventyret.

Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge
Rulla till toppen