Hobby Excellent 620 CL: Både excellent och komplett

Publicerad: 2021-09-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Till 2021 års modellprogram lanserade Hobby tre nya husvagnsmodeller. En av de nytillkomna var Excellent 620 CL, vars planlösning fanns sedan tidigare fast i Prestigeutförande.

Hobby Excellent 620 CL: Både excellent och komplett

En väl tilltagen C-formad sittgrupp, ett stort och rejält kök och sist men inte minst – högkvalitativa singelbäddar, som med tillvalet utdragbar bäddbreddning enkelt kan förvandlas till en lockande dubbelsäng. Låter det för bra för att vara sant? Faktum är att allt detta och mycket mer ingår i vårt testobjekt Excellent 620 CL.

Rent historiskt har Hobby tillverkat husvagnar sedan 1967 och under 2019 passerades en milstolpe då vagn nummer 600 000 lämnade produktionslinan vid fabriken i Fockbeck. 

Med totalt 59 planlösningar, fördelat på sex olika serier, har den tyska husvagnstillverkaren ett extremt brett modellprogram. Excellent står för 14 av dem – i ett spann från en trio resevänliga 460-modeller till de boggiaxlade biffarna 620 CL och 650 UMFe. 

Hobby Excellent 620 CL: Både excellent och komplett
Singelbäddar som har ett omtyckt system för bäddbreddning.

Vi har poängterat det förut, men det tål att upprepas. Hobby leder, snarare än följer, utvecklingen gällande modern design. Varje år förfinar de detaljer och komponenter på ett smakfullt sätt.

På årets Excellent-modeller har man skapat ny hörnbelysning och klädsel, nya träslag och ny färgsättning. En helt nygjord husvagn, skulle säkerligen de mest inbitna Hobbyentusiasterna säga.

Nu är det emellertid inte bara insidan som räknas. Även exteriört har det skett en detaljförändring, och det via en annorlunda formgivning av långsidornas gråa dekorfält.

Hobby Excellent 620 CL: Både excellent och komplett
En avdelning väl värd en köksmästare.

Och vill man att bra ska bli ännu bättre, ja då utrustar man sin Excellent på samma vis som Forsbergs Fritidscenter har gjort med ”vår” vagn.

Det vill säga med luftburen Trumavärme ut och Aldes vattenburna värmesystem in. I och för sig handlar det om en prishöjning på totalt 39 320:-, fördelat på 24 800:- (centralvärme Compact 3020) och 14 520:- (vattenburen golvvärme).

Fast lockar inte gnistrande skidbackar, snövandringar i fjällvärlden eller vintercampande i allmänhet, går det minst lika bra att beställa vagnen i original-utförandet. Hobbymodellerna har nämligen en diger grundutrustning som standard (tillverkaren kallar systemet för Hobby Komplett) och därmed kan man spara slantarna till sommarsemestern istället. 

Beroende på vad som önskas kan man alternativt välja några andra tillval som takmonterad aircondition, markis, cykelställ, mover, mikrovågsugn eller fjärrstyrningen Hobby Connect – för att ta några exempel.

Hobby Excellent 620 CL: Både excellent och komplett
Hygienutrymmet är inte det största på marknaden men fungerar ändå mycket bra.

Vad är det då som Husvagn & Camping fastnar lite extra för?

Vid sidan av de fördelar som vi inledde artikeln med känns planlösningen extremt luftig. Vidare tycker vi om det höga, smala och platsbesparande kylskåpet som har inte mindre än sju flyttbara dörrfack och dessutom plats för skrymmande 1,5-litersflaskor. 

I köket gör vi tummen upp för det smarta och användarvänliga skafferiet och dess hyllor som ”kommer till” användaren. Det finns en handfull laddningsuttag (något som blir alltmer viktigt i vårt stegrande digitala användande), mysig stämningsbelysning och goda förvaringsutrymmen.

Excellent 620 CL känns helt enkelt komplett.

Hobby Excellent 620 CL: Både excellent och komplett
Rulla till toppen