Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

Ljus och modern interiör. När det gäller design är det få som slår Hobby på fingrarna.

Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

Publicerad

470 UL är tillsammans med 470 KMF de största OnTour-modellerna.

Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.

Stoppar in huvudet vid entrén, men drar ut knoppen lika snabbt. Har vi klivit in i fel vagn? Är det här verkligen Hobbys enklaste modell?

Studerar försäljningsskylten utanför fordonet på nytt. Jo, det är den OnTour vi skulle kika på hos Forsbergs Fritidscenters anläggning i Linköping. Stiger in i vagnen och upptäcker nu en detalj som skiljer den här modellen från de mer påkostade syskonserierna – frontväggen saknar nämligen både hyllor och fönster.

OnTour är inte bara liten till växten. Det är även Hobbys minsta uppsättning, ty den så kallade instegserien finns endast i fyra olika tappningar: 390 SF (tvärställd dubbelsäng), 460 DL (långbäddar), 470 KMF (barnkammarmodell med tvärställd dubbelsäng och våningssäng) och vårt testobjekt 470 UL (långbäddar).

Minst sagt cosy – fast det är en husvagn som klassificeras som instegsmodell.

Eftersom omfånget är kompakt är också totalvikterna, i modellernas grundutförande, ytterst modesta (1 200–1 350 kg). Med andra ord är OnTour ett bra alternativ för alla som vill ha en lätt och resevänlig vagn som även passar något mindre dragbilar. 

Alla äger inte en svulstig suv, eller har ett körkort med fler behörigheter än bokstaven B.  

Trots att det är en husvagn som med råge klarar av att hålla sig under beloppet – en tredjedels miljon – (och det inkluderar även alla tillval som har gjorts på visad vagn) finns det en hel del godsaker att glädjas över. Exempelvis en-nyckelsystem, stödhjul med kultrycksvåg, dragstångskåpa (gör det lättare att tvätta fronten av taket), stabiliseringskoppling, robusta rangeringshandtag, ventilerade skåp/sängar/sittgrupp, rymlig gasolkoffert och lättåtkomliga stödbensskruvar (såväl bak som fram). 

På toa finns många speglar, handdukskrokar, belysningsknapp på barnvänlig höjd samt ett takfönster.

Stödbensskruvarna är lättåtkomliga både bak och fram.

Även inomhus noterar vi en mängd komponenter och lösningar som förenklar vardagen och höjer njutningen på campingplatsen eller var man nu väljer att slå sig ned. Dit hör bland annat bäddbreddningen som förvandlar två singelbäddar till en vagnsbred dubbelsäng.

I avdelningen för horisontellt nattbruk noterar vi dessutom en byrå och svanhalsliknande läslampor. Här finns också garderoben (86 x 50 x 52 centimeter, höjd/bredd/djup) som har en något ovanlig placering, ovanför fotänden på en av singelbäddarna.

Sittgruppen får också ett stort plus i kanten. En stor U-soffa i en så här kompakt husvagn, wow! Fyra vuxna får plättlätt plats utan att sitta i knät på varandra. Intill soffan, ovanför värmepannan, finns en hörnmöbel där tv:n har sin plats. 

Det är här vi ser att det är en OnTour då frontväggen blir lite "fattig" utan hyllor och fönster.
I köket noterar vi tre brännare, köksfläkt och funktionen soft close.

Det är inte så att övriga sektioner inte uppnår betyget bra, eller till och med bättre än så. Vi anser bara att ovan nämnda avdelningar är lite vassare än köket och hygienutrymmet. Och sett till hur mycket tid man spenderar i säng/soffa jämfört med på toa och bland kastruller, har man lagt krutet på rätt saker.

Vi väljer att mer eller mindre utelämna det estetiska denna gång. Det börjar kännas lite uttjatat att nämna att Hobby snarare leder den moderna inredningsdesignen än att de följer den. 

Avslutar besöket med att återigen slänga ett getöga på vagnens försäljningsinfo. 20 procents kontantinsats blir 58 998 kronor. Därefter blir kostnaden 1 624 kronor per månad (beräknat på 180 månader och en ränta på 2,95 procent via Wasa Finans). Det har väl till och med den nya, unga generationen husvagnscampare råd med? 

Halleluja!

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1712 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 769 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206