Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

Ljus och modern interiör. När det gäller design är det få som slår Hobby på fingrarna.

Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

Publicerad

470 UL är tillsammans med 470 KMF de största OnTour-modellerna.

Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.

Stoppar in huvudet vid entrén, men drar ut knoppen lika snabbt. Har vi klivit in i fel vagn? Är det här verkligen Hobbys enklaste modell?

Studerar försäljningsskylten utanför fordonet på nytt. Jo, det är den OnTour vi skulle kika på hos Forsbergs Fritidscenters anläggning i Linköping. Stiger in i vagnen och upptäcker nu en detalj som skiljer den här modellen från de mer påkostade syskonserierna – frontväggen saknar nämligen både hyllor och fönster.

OnTour är inte bara liten till växten. Det är även Hobbys minsta uppsättning, ty den så kallade instegserien finns endast i fyra olika tappningar: 390 SF (tvärställd dubbelsäng), 460 DL (långbäddar), 470 KMF (barnkammarmodell med tvärställd dubbelsäng och våningssäng) och vårt testobjekt 470 UL (långbäddar).

Minst sagt cosy – fast det är en husvagn som klassificeras som instegsmodell.

Eftersom omfånget är kompakt är också totalvikterna, i modellernas grundutförande, ytterst modesta (1 200–1 350 kg). Med andra ord är OnTour ett bra alternativ för alla som vill ha en lätt och resevänlig vagn som även passar något mindre dragbilar. 

Alla äger inte en svulstig suv, eller har ett körkort med fler behörigheter än bokstaven B.  

Trots att det är en husvagn som med råge klarar av att hålla sig under beloppet – en tredjedels miljon – (och det inkluderar även alla tillval som har gjorts på visad vagn) finns det en hel del godsaker att glädjas över. Exempelvis en-nyckelsystem, stödhjul med kultrycksvåg, dragstångskåpa (gör det lättare att tvätta fronten av taket), stabiliseringskoppling, robusta rangeringshandtag, ventilerade skåp/sängar/sittgrupp, rymlig gasolkoffert och lättåtkomliga stödbensskruvar (såväl bak som fram). 

På toa finns många speglar, handdukskrokar, belysningsknapp på barnvänlig höjd samt ett takfönster.

Stödbensskruvarna är lättåtkomliga både bak och fram.

Även inomhus noterar vi en mängd komponenter och lösningar som förenklar vardagen och höjer njutningen på campingplatsen eller var man nu väljer att slå sig ned. Dit hör bland annat bäddbreddningen som förvandlar två singelbäddar till en vagnsbred dubbelsäng.

I avdelningen för horisontellt nattbruk noterar vi dessutom en byrå och svanhalsliknande läslampor. Här finns också garderoben (86 x 50 x 52 centimeter, höjd/bredd/djup) som har en något ovanlig placering, ovanför fotänden på en av singelbäddarna.

Sittgruppen får också ett stort plus i kanten. En stor U-soffa i en så här kompakt husvagn, wow! Fyra vuxna får plättlätt plats utan att sitta i knät på varandra. Intill soffan, ovanför värmepannan, finns en hörnmöbel där tv:n har sin plats. 

Det är här vi ser att det är en OnTour då frontväggen blir lite "fattig" utan hyllor och fönster.
I köket noterar vi tre brännare, köksfläkt och funktionen soft close.

Det är inte så att övriga sektioner inte uppnår betyget bra, eller till och med bättre än så. Vi anser bara att ovan nämnda avdelningar är lite vassare än köket och hygienutrymmet. Och sett till hur mycket tid man spenderar i säng/soffa jämfört med på toa och bland kastruller, har man lagt krutet på rätt saker.

Vi väljer att mer eller mindre utelämna det estetiska denna gång. Det börjar kännas lite uttjatat att nämna att Hobby snarare leder den moderna inredningsdesignen än att de följer den. 

Avslutar besöket med att återigen slänga ett getöga på vagnens försäljningsinfo. 20 procents kontantinsats blir 58 998 kronor. Därefter blir kostnaden 1 624 kronor per månad (beräknat på 180 månader och en ränta på 2,95 procent via Wasa Finans). Det har väl till och med den nya, unga generationen husvagnscampare råd med? 

Halleluja!

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1670 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 618 fristående campingplatser och 731 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-12

  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206