Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

Publicerad: 2021-10-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Ute efter en husbil som är ämnad för barnfamiljer? Vill man samtidigt ha en ljus och modern inredning samt en prislapp som inte gör ett stort hål plånboken, ja då bör man inspektera Roller Team Kronos 274 TL.

Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring
Snygg, italiensk 20-åring, här med Fiatchassi.

Roller Team tillhör den franska koncernen Trigano och är en av de yngsta tillverkarna på marknaden då de firar 20-årsjubileum i år. Fabriken ligger i Paglieta (Abruzzo) i Italien där även systermärket CI byggs.

Sedan varumärkets begynnelse har de varit banbrytande gällande teknologiskt avancerade lösningar och
modern design utöver det vanliga. På vårt testobjekt syns detta klart och tydligt. Det är sällan eller aldrig som en husbil i den här priskategorin är så stilig och elegant som Roller Team Kronos. Här har nämligen designavdelningen mixat mörkt med ljust och skapat en inredning som är fashionabel som få.

Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring
Taksängen är den enda fasta sängen för de vuxna.

Det som är extra intressant med Kronos 274 TL är dess ovanliga planlösning, och då är det inte våningssängen vid entrén vi syftar på. Nej, det är de långa sofforna, under taksängen och bakom hyttstolarna, som gör fordonet unikt.

Sittplatserna mäter vardera 187 centimeter och får husbilen att framstå som en jätte i självaste Linersegmentet. Spännande va? Om det inte är familjeversionen man är ute efter finns det ytterligare två syskonfordon att tillgå på den svenska marknaden: 265 TL (queenbed) och 284 TL (med Flex Space – höga/låga långbäddar).

Den nämnda duon är dryga decimetern längre än vårt testobjekt. Dessa två har emellertid 170 kg lägre lastförmåga. Dessutom har de fem och inte sex bältade sittplatser samt inte lika många sovplatser som 274 TL.

Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring
Breda soffor à la face-to-face smakar mumma.
Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring
Ford Transit – en något annorlunda förarmiljö än vad många husbilsresenärer är vana vid.

Bland användarvänliga lösningar och intressanta komponenter finner vi att den nedre av de två våningsbäddarna för kidsen kan fällas upp så att ett stort packutrymme kan nyttjas under färd.

Det utdragbara förvaringsskåpet (se bild) och den stora ”svalen” under kylskåpet (sväljer bland annat skrymmande PET-flaskor) hamnar på pluskontot i köksavdelningen.

I hygienutrymmet finns duschmöjlighet, trätrall, handduksstång och dubbla ventilationsalternativ (öppningsbart fönster med frostat glas samt en takventil).

Tar vi även ett grepp om ronden ”intressanta komponenter som vi inte kan se” kommer vi tveklöst in på konstruktionsteknik där Roller Team, genom kontinuerlig forskning, har tagit fram systemet Evo Technology som tillämpas på väggar, golv och tak.

Kortfattat handlar det om bättre värme- och ljudisolering, förbättrat skydd för väder och vind, ett 54 millimeter tjockt golv samt en träfri byggkonstruktion.

Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring
Ett litet men välkomponerat vinkelkök direkt till höger om entrén. Roller Team Kronos 274 TL – om barnen själva får välja!

Det är inte Fiatchassi som gäller på bilarna som säljs på den svenska marknaden, utan Ford Transit med det något trubbnosiga frontpartiet. Det innebär i klartext 160 kusar under huven, och i detta fall även en sexstegad automatlåda (tillval).

Säkerhetskomponenter som ASR (antisladd), ESP (antispinn), farthållare och Hill Holder ingår bland mycket annat i grundutförandet. Detsamma gäller ljudanläggning, backkamera och solpanel (120W). I registreringsstatistiken placerar sig Roller Team just nu på en föga imponerande 24:e plats.

Med tanke på priset och vad man får för pengarna – både vad det gäller utseende, design och utrustningsnivå – känns det en smula märkligt att de bara spelar en *andrafiol.

Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring
Rulla till toppen