Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

Publicerad: 2021-10-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Ametist kommer från grekiskan och betyder icke berusad. Smyckestenen ansågs nämligen ha tillnyktrande effekt. Denna ädelsten finns runt om i hela världen, även om vi i Sverige gärna vill slå oss för bröstet och propagera för att vi har de allra finaste – fast då som en husvagnsserie hos Kabe.

Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav
Ametist finns enbart i 560-size, fast i olika tappningar.

Kabes storsäljande ädelstensserie omfattas av kvartetten Ametist, Briljant, Safir och Smaragd. Medan Briljant har funnits sedan urminnes tider (1963) gjorde den förstnämnda serien entré 1997.

Ametist finns i fyra olika tappningar: 560 GLE standard/kingsize samt 560 XL standard/kingsize. Det som skiljer standard och kingsize åt är bredden på fordonet (215 vs 235 cm, vilket ger 12 kvm eller 13,2 kvm boyta). 

När man väl har valt modell är det dags att välja sängalternativ. I vårt testobjekt Ametist 560 GLE finns varianterna singelbäddar (B2), fransk säng (B5), våningssäng (B14) samt våningssäng med tre bäddar (B15).

Enkelt förklarat handlar det om att alla har samma planlösning från den stora och bekväma U-sittgruppen i fronten till och med hygienutrymmet i mittpartiet. Det är således bara sängalternativen i vagnens akterparti som skiljer dem åt.

Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav
Vad sägs om ett dussin centimeter spiralmadrass och sedan ytterligare sex centimeter bäddmadrass.

Tre olika textilklädslar kan man också välja på som kund – alla stiliga och eleganta – och det kostar inget extra. På tal om extrautrustning hade vår vagn en hel del komponenter som var hämtade från tillvalslistan. Om det är nödvändigt är upp till var en att avgöra.

En sak är emellertid säker – redan i grundutförande är Ametist-vagnarna campingfordon för alla som har höga krav på komfort och basutrustning.

En husvagn inom ädelstenssegmentet har allt det en Classic har – plus en hel del annat. Sett från 2015 till 2021 har drygt 40 uppdateringar skett och helt klart har de fyra olika ”stenarna” fått en hel del av den premiumkänsla som bara Royal hade tidigare.

Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav
Rak köksbänk i en avdelning som kommer att älskas av användarna.

Nytt för årets modell är träfolien Nordic Oak/Tweed, nya laminat på bord/arbetsbänk samt ny nyans på vägg-, golvmatta och plexiglasdetaljer. Mycket bra har med andra ord blivit ännu bättre – och än mer stilfullt.

Medan Kabe själva kallar interiören för ”Nästan som hemma”, vill Husvagn & Camping sticka fram hakan och säga – bättre än hemma.

Är man dessutom ute efter en husvagn som är lika rar och go att bo i på vintern som på sommaren, ja då vet många av erfarenhet att en sak är säker. Alla husvagnar är inte ämnade för den utmaningen. Att tillverka vagnar för åretruntbruk kräver sin man.

Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav
Ett ljust och synnerligen fräscht hygienutrymme. Som synes är det gott om olika förvaringsutrymmen i Ametist 560 GLE.

Med drygt 60 års erfarenhet av att konstruera fritidsfordon råder inga tvivel om att Kabe klarar de hårt ställda kraven, och man gör det med råge.

Vi nämner här ett axplock av godsaker: De har anpassat inredningen för att återge optimal luftkonditionering, även bakom soffor och skåp. Golvvärmen är ihopkopplad med konvektorsystemet, vilket gör att luften cirkulerar i hela vagnen när värmen väl slås på. De är ensamma på marknaden om att ha en ventilerande väggtapet. Karosskonstruktionen iWall är byggd för att klara extrema temperaturer.

Dessutom har Kabe ett antal patenterade lösningar som exempelvis AGS II Pro (golvvärmen kan vara igång separat) och VarioVent (optimerat ventilationssystem).

Kort sagt har ingenting lämnats åt slumpen. Det här är en husvagn för alla som har högt ställda krav.

Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav
Rulla till toppen