Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

Dubbelsängen har elektrisk, justerbar huvudända.

Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

Publicerad

I väntan på att 2022-modellerna ska rulla in till återförsäljarna sätter vi klorna i en baddare från 2021 som bjuder på stjärnglans – Polar 680.

Ute på Forsbergs Fritidscenters gårdsplan i Linköping står husvagnen och väntar på att bli kopplad till en dragkrok. Vi är emellertid inte ensamma om att fatta tycke för den stora, svartvita skapelsen från Polar. Ett par i 40-årsåldern hinner sticka in nosen före oss. Kvinnan vänder sig mot mig och utbrister: 

– Finns det verkligen så här stora husvagnar, den är ju som ett slott.

Jag förklarar för paret att jag inte är någon säljare från Forsbergs utan att jag representerar tidningen Husvagn & Camping. Ännu bättre fick jag till svar – då kan du vara objektiv.

Efter några minuters frågor/svar tog paret kontakt med en anställd i huvudbyggnaden och jag fick så att säga egentid i 680-vagnen. Visst, den är stor – men faktum kvarstår att Polar har en ännu större serie som heter 730, som är lite av långliggarnas favorit.

Det vita vinkelköket är av världsklass.

Nåja, tillbaka till testobjektet som är en av sex i sin 680-familj där syskonen har följande planlösningar: FDX (fransk säng), FDC (fransk säng och våningssäng), BQDA (tvärställd queenbed och vagnsbrett hygienutrymme), BSA (singelbäddar) samt BFWA (fransk säng och vagnsbrett hygienutrymme).

Man behöver alltså inte välja just den sänglösning som vi har att göra med här och nu – utbudet av olika varianter är som synes stort även det.

Det finns en mängd detaljer som får oss att le brett. För det första är sittgruppen ljus och inte svart. Tydligen är det någon som har valt skinnvarianten Marilyn som är lite åt det benvita hållet. Trevligt då samvaroavdelningen "lyser upp", vilket knappast sker med det svarta alternativet. Om det är snyggare? Det är givetvis upp till var och en att avgöra.

Det gäller även golvet där min personliga favorit är på sin plats (Polar kallar det för Antikplanka). Detta golv är mörkt och ingen "planka" är den andra lik, vilket får golvet att kännas levande.

Det finns faktiskt sex olika textilier att välja mellan – här ser vi den ljusaste varianten.

Gillar man inte detta finns även modellen "Gråsten" att tillgå. Dessutom går stänkskyddet bakom köksbänken att få i två utföranden, antingen som grått kakel eller som i denna vagn, i så kallat fiskben. 

Med lite drygt 16 kvadratmeter boyta har man nästan kommit till himmelriket – framför allt eftersom denna modell tycks vara ämnad för enbart två personer. Med risk för att låta en smula tjatig kan man med lätthet jämföra 680 med en villavagn eller en sommarstuga.

Till skillnad från de flesta sommarstugorna är allt i vårt testobjekt modernt och det med stort M. Exempelvis har det stora, vita vinkelköket induktionshäll samt både elplattor och brännare. I samma avdelning finns även gasol- och mikrovågsugn, sopsorteringskärl, massvis med förvaringsutrymmen, stor kyl och en arbetsbänk som är lika stor som hemma. Säg den sommarstuga som har allt detta?

Jodå, vagnen har en handdukstork också, men den ville inte vara med på bild.

Tål den bistert klimat? Det korta svaret är: Polarvagnen är vad den heter och det spelar ingen roll om temperaturmätaren visar 20 plus- eller 20 minusgrader – man får en femstjärnig vistelse.

Detaljer och komponenter (vi bortser från byggnadskonstruktionen som givetvis ligger till grund för dess utmärkta prestanda) som ser till att vagnen får toppbetyg är bland annat elektrisk justerbar säng, instegsgarderob vid entrén, dusch, handduksvärmare, aircondition (mitt i vagnen), centraldammsugare, skidlåda och det digitala systemet Polar Connect som gör att man kan sköta vagnens ljus/värme med mera från annan ort med sin smartphone.

Finns det inget på minuskontot då? Jo, vikten blir ett dilemma om man har en liten dragbil
eller enbart B-körkort. Och sedan har vi priset. Lite drygt 800 000 kronor är mycket pengar. Fast är det billigare att köpa en sommarstuga som behöver renoveras i parti och minut, och där det dessutom bara finns utedass?

Knappast! Visst, kvalitet kostar – men i en Polarvagnen kan du lägga all tid i världen på att enbart njuta.

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206