Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

Publicerad: 2021-11-18   Uppdaterad: 2023-04-18

I väntan på att 2022-modellerna ska rulla in till återförsäljarna sätter vi klorna i en baddare från 2021 som bjuder på stjärnglans – Polar 680.

Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

Ute på Forsbergs Fritidscenters gårdsplan i Linköping står husvagnen och väntar på att bli kopplad till en dragkrok. Vi är emellertid inte ensamma om att fatta tycke för den stora, svartvita skapelsen från Polar. Ett par i 40-årsåldern hinner sticka in nosen före oss. Kvinnan vänder sig mot mig och utbrister: 

– Finns det verkligen så här stora husvagnar, den är ju som ett slott.

Jag förklarar för paret att jag inte är någon säljare från Forsbergs utan att jag representerar tidningen Husvagn & Camping. Ännu bättre fick jag till svar – då kan du vara objektiv.

Efter några minuters frågor/svar tog paret kontakt med en anställd i huvudbyggnaden och jag fick så att säga egentid i 680-vagnen. Visst, den är stor – men faktum kvarstår att Polar har en ännu större serie som heter 730, som är lite av långliggarnas favorit.

Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse
Det vita vinkelköket är av världsklass.

Nåja, tillbaka till testobjektet som är en av sex i sin 680-familj där syskonen har följande planlösningar: FDX (fransk säng), FDC (fransk säng och våningssäng), BQDA (tvärställd queenbed och vagnsbrett hygienutrymme), BSA (singelbäddar) samt BFWA (fransk säng och vagnsbrett hygienutrymme).

Man behöver alltså inte välja just den sänglösning som vi har att göra med här och nu – utbudet av olika varianter är som synes stort även det.

Det finns en mängd detaljer som får oss att le brett. För det första är sittgruppen ljus och inte svart. Tydligen är det någon som har valt skinnvarianten Marilyn som är lite åt det benvita hållet. Trevligt då samvaroavdelningen ”lyser upp”, vilket knappast sker med det svarta alternativet. Om det är snyggare? Det är givetvis upp till var och en att avgöra.

Det gäller även golvet där min personliga favorit är på sin plats (Polar kallar det för Antikplanka). Detta golv är mörkt och ingen ”planka” är den andra lik, vilket får golvet att kännas levande.

Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse
Det finns faktiskt sex olika textilier att välja mellan – här ser vi den ljusaste varianten.

Gillar man inte detta finns även modellen ”Gråsten” att tillgå. Dessutom går stänkskyddet bakom köksbänken att få i två utföranden, antingen som grått kakel eller som i denna vagn, i så kallat fiskben. 

Med lite drygt 16 kvadratmeter boyta har man nästan kommit till himmelriket – framför allt eftersom denna modell tycks vara ämnad för enbart två personer. Med risk för att låta en smula tjatig kan man med lätthet jämföra 680 med en villavagn eller en sommarstuga.

Till skillnad från de flesta sommarstugorna är allt i vårt testobjekt modernt och det med stort M. Exempelvis har det stora, vita vinkelköket induktionshäll samt både elplattor och brännare. I samma avdelning finns även gasol- och mikrovågsugn, sopsorteringskärl, massvis med förvaringsutrymmen, stor kyl och en arbetsbänk som är lika stor som hemma. Säg den sommarstuga som har allt detta?

Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse
Jodå, vagnen har en handdukstork också, men den ville inte vara med på bild.

Tål den bistert klimat? Det korta svaret är: Polarvagnen är vad den heter och det spelar ingen roll om temperaturmätaren visar 20 plus- eller 20 minusgrader – man får en femstjärnig vistelse.

Detaljer och komponenter (vi bortser från byggnadskonstruktionen som givetvis ligger till grund för dess utmärkta prestanda) som ser till att vagnen får toppbetyg är bland annat elektrisk justerbar säng, instegsgarderob vid entrén, dusch, handduksvärmare, aircondition (mitt i vagnen), centraldammsugare, skidlåda och det digitala systemet Polar Connect som gör att man kan sköta vagnens ljus/värme med mera från annan ort med sin smartphone.

Finns det inget på minuskontot då? Jo, vikten blir ett dilemma om man har en liten dragbil
eller enbart B-körkort. Och sedan har vi priset. Lite drygt 800 000 kronor är mycket pengar. Fast är det billigare att köpa en sommarstuga som behöver renoveras i parti och minut, och där det dessutom bara finns utedass?

Knappast! Visst, kvalitet kostar – men i en Polarvagnen kan du lägga all tid i världen på att enbart njuta.

Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse
Rulla till toppen