McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

Publicerad: 2021-11-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Mellanklassfordon med premiumlook. Beskrivningen stämmer till punkt och pricka när det gäller italienska McLouis. Vi har provat modellen 873G med höga långbäddar.

McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare
Komforten i den bältade soffan var imponerade hög.

Vandra i Dolomiterna. Glida fram längs den oerhört vackra Amalfikusten. Provsmaka olivoljan Magliano Sabina. Slå sig ned med en flaska Chianti under en apelsinlund. Njuta av småplocket runt en festmåltid där matbordet doftar charkuterier i absolut världsklass. Glömde vi tallriken med en krämig pastarätt och färska örter?

Visst är det så att italienare är kända för att vara livsnjutare. Vad passar då bättre än att prova ett av deras husbilsmärken?

Sagt och gjort. En sprillans ny McLouis Mc4 873G anno 2022 fick det bli. Vårt testobjekt visar sig till och med vara så orört att det stod noll mil på mätaren. Men det är inte vägronden vi ska profilera. 

Under de senaste åren har den italienska husbilstillverkaren lyckats kombinera bibehållen, magnifik designstruktur med kraftigt utökad användarvänlighet. Kort sagt har de skapat ett husbilssegment som tycks bli lite vassare för varje modellår.

Till 2022 har de valt att fasa ut 300-serien för att lägga krutet på de något lyxigare 800-modellerna. Och i samband med det sticker de också ut hakan och säger att de har tillverkat ”den bästa McLouis någonsin”.

McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare
Höga singelbäddar uppskattas av många svenska husbilscampare.

Det finns åtta halvintegrerade 800-fordon att välja mellan, där två är helt nya (Mc4 865 och Mc4 862). Vi valde emellertid att stifta bekantskap med 873G. En tidigare storsäljare – som visar sig ge mersmak.

Interiören fullkomligen bländar oss med sin harmoni. Det är elegant och funktionellt. De vadderade väggarna i ”sovrummet” ger en behaglig och ombonad känsla. När italienarna kombinerar varma och kalla kulörer, samt matta och högblanka komponenter gör de det med fingertoppskänsla.

McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare
Det räcker med ett knapptryck för att trolla fram ytterligare sovplatser.

Vi hittar även en hel del intressanta detaljer som är värda att lyfta fram. I köket finns en dold låda för bestick samt en utfällbar serveringsbricka. Vad sägs om en aperitif före maten?

Sedan gör vi tummen upp för komforten i den bältade soffan. Den platsen konkurrerar absolut med hyttstolarna.

De stora nyheterna för McLouis modellår 2022 är bland annat 15 centimeter tjocka komfortmadrasser, sovrumsbelysning med integrerade USB-laddningsuttag, 360-graders soffbord, garagekapacitet upp till 300 kg, större färskvattentank, XL-entrédörr samt plats för en 32-tums-tv.

McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare
En trevlig detalj – utfällbar serveringsbricka.

Sedan har vi det där med utrustningsnivån. För att vara en husbil som knappt överskrider trekvarts miljon kronor är den minst sagt riklig på diverse redskap – och det kan vi tacka importören Autohallen för.

De släpper nämligen inte iväg några fordon förrän de är utrustade med deras så kallade All Inclusive, vilket innebär användbara ting som solcell inkluderat regulator, cykelställ, tv/dvd, markis, uppvärmd spillvattentank och en hel del annat smått och gott.

McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare
Under sängarna finns garderob och linneförråd.

Är då 873G en komplett husbil? Ja visst är det så – om man relaterar till vad man får för pengarna. Sedan kan man alltid vara kritisk och mena på att den saknar vissa egenskaper som ger den en komplett premiumkänsla.

Där är den redan estetiskt, men kanske inte vad gäller hållbar byggnadskvalitet. På det området släpar fortfarande många italienska campingfordonstillverkare efter i jämförelse med flera svenska och tyska. Men då brukar det uppstå en viss prisskillnad som man som kund också ska beakta.

McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare
Rulla till toppen