Chausson X550: Nutid eller framtid?

Långa soffor à la face-to-face, kan det bli så mycket bättre?

Chausson X550: Nutid eller framtid?

Publicerad

X550 har en synnerligen fräck strajpning.

Innovativt och futuristiskt. Dessa ledord tar Chausson allt som oftast till när de lanserar nya spännande fordon – korta och übercharmiga X550 Exclusive Line är inget undantag.

Nej, det är ingen plåtis. Det är en halvintegrerad husbilsmodell, fast lika kort och behändig som de ombyggda skåpbilarna. Flera varumärken har tidigare försökt sig på konceptet med ultrasmå "riktiga" husbilar utan att lyckas. Så varför ska det fungera denna gång?

En anledning skulle kunna vara att den franska husbilstillverkaren Chausson sällan gör som alla andra. Nej, på deras design- och ingenjörsavdelning tycks de ha fått fritt spelrum och samtidigt vågar de ta ut svängarna och konstruera saker och ting långt utanför den konservativa boxen.

Ett knapptryck – sedan har man 190 x 140 centimeter sovplats.

Chausson är inte som alla andra, vad sägs om detta USB-laddningsuttag?

Givetvis tilltalar det inte alla, men för dem som är en smula nyfikna av sig och vågar sig på nytänkande idéer är Chausson ett synnerligen spännande varumärke.

Kanske är det så att fransoserna, till skillnad från konkurrenterna som har försökt sig på liknande modeller tidigare, har prickat tidsmässigt rätt med X550? Kan det vara så att kunderna äntligen är mogna för den här typen av fordon? Framtiden får ge oss svaret.

Visst kan man tycka att 599 centimeter i strumplästen låter i minsta laget, men låt er inte avskräckas. Då endast taksängen finns som fast bädd blir ändå boytan till belåtenhet – och till och med bättre än så.

När avdelningen för horisontellt nattbruk är i takposition känns nämligen X550 som vilken 7,5-metershusbil som helst.

Garderob och linneförråd har sin plats intill hygienutrymmet bak.
Allra längst bak finns dusch- och toalettutrymme.

Nu är det inte bara storleken som imponerar. Den har även en designstil som inte liknar någon annan på marknaden och det gäller såväl exteriört som interiört och detaljerna – allt känns både nytt och fräscht.

Okej, det gäller givetvis inte hela deras husbilsflotta, men definitivt X550. Ta bara USB-laddningsuttaget som exempel. Jösses, vad läckert. Eller vad sägs om ett fordonsbrett hygienutrymme i en husbil på under sex meter! Hela min kropp fullkomligt skriker: Vill ha!

X550 väcker helt klart uppseende. De blålila detaljerna på karossen är i det närmaste självlysande. Aluminiumfälgarna är svarta som synden. När dessutom strajpningen är både sportig och ungdomlig blir den här modellen inte bara en eye-catcher för husbilsentusiasterna – alla tycks vända sig om efter oss när vi rullar i väg på en provtur.

Att ratta X550 är dessutom en dröm. Här kan man utan problem klämma sig in i centrala storstadskärnor utan att bli svettig i pannan.

Sex meter husbil, då får man räkna med att yttre förvaringsutrymmen inte innebär garage.
Med den utfällbara skärbrädan blir köket i samma storlek som i en fullvuxen husbil.

Att vårt testobjekt är försett med en niostegad automat gör knappast saken sämre. Färden blir både mjuk och följsam. I förarmiljön noterar vi radio som inkluderar blåtand med pekskärm, farthållare samt backkamera. Denna husbil är i viss mån även anpassad för nordiskt klimat, då den är utrustad med såväl golvvärme som uppvärmd spillvattentank.

Det bästa har vi emellertid sparat till sist – sittgruppen. Herre min skapare. Face-to-face anses av många vara en trevlig planlösning och här är sofforna dessutom lika långa som i stora, präktiga husvagnar. Det är närapå att man blir salig av lycka. Denna avdelning är dessutom bäddbar och har samma frikostiga mått som den elmanövrerade, nedfällbara taksängen. 

Till sist. Kika gärna på bilderna ytterligare en gång. Här passar nämligen den klassiska formuleringen – en bild säger mer än tusen ord – utsökt bra.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206