Eriba Touring 820: Handbyggd 007

Publicerad: 2021-12-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Tänk er en handbyggd husvagn. Ett campingfordon som dessutom tagit hem en triumf i ärofyllda Red Dot Design Award (2019). Alldeles riktigt, det handlar om den unika, smakfulla och minst sagt sofistikerade Eriba Touring 820.

Eriba Touring 820: Handbyggd 007

När Eriba lanserade Touring 820 med pompa och ståt i samband med CMT-mässan i Stuttgart för snart tre år sedan lockade den av förklarliga skäl många blickar till sig. Ledningen från den tyska tillverkaren (Hymerkoncernen) kallade sitt mästerverk för både extravagant och futuristisk.

Då var vagnen en av mässans höjdpunkter och 820-modellen flirtade hejdlöst med såväl nya husvagnscampare som med nostalgikerna som var med när varumärkets legendariska Troll lanserades år 1957. 

Nu är det givetvis inte alla som känner att kärlek vid första ögonkastet uppstår – för det här är allt annat än en vanlig husvagn. Att få se en silverfärgad vagn – antingen på de svenska vägarna, eller i södra Europa – är synnerligen ovanligt. Det är som att springa på den specialtillverkade sportbilen Koenigsegg.

Eriba Touring 820: Handbyggd 007
Avdelningen för horisontellt bruk är lockande.
Eriba Touring 820: Handbyggd 007

I USA däremot är det mer regel än undantag att se silverglänsande aluminiumskrov kopplade till en dragkrok eftersom deras popnitade, flygplansinfluerade och ikoniska Airstream regerar på jänkarnas husvagnsmarknad.

Hos Husvagnshuset i Kållered står vårt testobjekt. Ett litet emblem vid entrédörren på fordonet förkunnar att vi har med ett handbyggt sådant att göra. Det står nämligen ”Handcrafted in Germany” med tillägget No.007.

Jo, ni läste rätt. En husvagn väl värd den fiktiva, brittiska underrättelsetjänstens agent som de allra flesta känner till under namnet James Bond.

Om framtida ägare av denna skönhet kommer att servera Vodka Martini (skakad, inte rörd) inne i vagnen låter vi vara osagt, kanske är champagne mer passande?

Eriba Touring 820: Handbyggd 007
Megaläcker köksinredning med runt fönster och
aluminiumborstad bänk.

Kikar vi på såväl utseende som design och utrustning har den få konkurrenter som når upp till en liknande nivå. Om vi håller oss kvar exteriört ser vi att en cykelhållare (max 60 kg) har applicerats på dragstången.

Annat som är värt att nämna är en elegant, kromad stötfångare bak, att reservhjulet också har aluminiumfälg medan cityvattenanslutning, utvändigt gasoluttag och EP:s hydrauliska system för stödbensjustering finns med på den digra listan av komforthöjande komponenter. 

Interiört är vagnen av samma kaliber. Jösses vad mycket känsla som ligger bakom detta bygge. ”Vill ha, vill ha” poppar det upp inombords – och det spelar ingen roll i vilken avdelning man befinner sig – överallt är det top of the line.

Eriba Touring 820: Handbyggd 007
Vitrinskåp och tv i hallen. Till höger: Givetvis finns det duschkabin.

Vi pratar mjuka, rena linjer och lite marin känsla i köket (mycket tack vare det stora, runda fönstret) samtidigt som köksbänken bjuder på en smula Star Trek med sin svängda, aluminiumborstade bordsskiva. Utanpåliggande brännare är också en fröjd för ögat. I samma avdelning finns även en Turbo-vent i taket och bara en meter bakom denna noterar vi ett airconditionsystem.

Komforten i sittgruppen är nästan löjligt hög och det är närapå att Pettersönerna Robert och Rickard som driver husvagnsfirman får tvinga mig därifrån vid stängningsdags. 

Finns det något som stör? Givetvis kan tyngden på fordonet vara ett gissel om man inte har en potent dragbil och rätt körkortsbehörighet, och sedan har vi det där med priset. Ganska precis en mille för en husvagn?

Samtidigt ska vi ha i åtanke att det rör sig om ett handbyggt campingfordon, och sådana växer definitivt inte på träd.

Eriba Touring 820: Handbyggd 007
Rulla till toppen