Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

Publicerad: 2021-12-20   Uppdaterad: 2023-04-18

En helt ny husvagn har presenterat sig. Estate heter serien som är en reviderad arvinge till Kabes populära Classic. Vi har kikat på 520 XL som har fransk bädd.

Det första som slår mig när nosen passerar entrédörren är – wow, det här var något nytt. Det är lite Ikea. Och inte på något negativt sätt, som när man en gång i tiden rev sitt hår och ondgjorde sig över att det alltid saknades en skruv eller två i förpackningen.

Nej, jag menar det Ikea som sedan många år tillbaka står för något som i allra högst grad belyser stolthet, fräschör och modernism, och som samtidigt väcker nyfikenhet hos kunderna.

Kabe har haft ett tydligt fokus på ”Made in Sweden” – med allt vad det innebär – i detta nybygge. Deras utvecklingschef Tina Andersson har varit engagerad i arbetet från start till mål och eftersom husvagnsserien vänder sig till en yngre målgrupp har de uppdaterat interiören och skapat ett formspråk som tydligt visar vad produkten står för.

Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare
Visst känns det nytt och fräscht med det gröna tyget Appleton i sittgruppen?

När Estate nu tar över stafettpinnen tar dessa vagnar givetvis med sig de grundläggande värdena som tio år gamla Classic alltid har haft.

Den omarbetade efterföljaren är fortfarande en husvagnsserie som tydligt inriktar sig på en målgrupp som önskar en prisvärd kvalitetsvagn som kan användas hela året. Samtidigt är Estate något helt nytt och fräscht. Exteriören är både modern och kaxig med sina släta karossidor.

Detaljer som svarta fönsterkarmar och kontrastrika rödsvarta dekaler med 3D-känsla fyller bara på wow-feelingen. Nytt jämfört med de tidigare Classicvagnarna är att de byggs på ett chassi från Knott med självjusterande bromsar.

Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare
Annorlunda kontrast i hallen. Till vänster om kyl/frys gäller träfolie och till höger vita luckor. Den lilla bilden visar tydligare den komforthöga franska sängen.

Den interiöra designen präglas av ett enkelt och stilrent formspråk. Inspirationen har tydligen hämtats från de funktionella 50-talsköken med sina vinklade skjutluckor, och inte från Ikea som jag ville påskina.

Formgivningen löper konsekvent genom hela vagnen, med raka porslinsskåp i köksdelen som linjerar med överskåpen i sitt- och sovrumsmiljöerna. Överskåpens matta, vita folie inkluderar en träkantslist som skapar en stilsäker kontrast till underskåpens nya mörka träfolie. Effekten förstärks av frostade, belysta partier i vagnens hörndelar och stående belysta sektioner som avdelare mellan kök och sittgrupp.

Med handen på hjärtat känns allting väldigt up to date och det understryks av flera spännande inredningsdetaljer som exempelvis läslampor med USB-uttag och mattsvarta handtag/kökskran.

Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare
Även i köksavdelningen har Estate kombinationen: vitt och träfolie.

Även om den här vagnsflottan tar över rollen som Kabes så kallade instegsserie tummas det inte på kvaliteten. Nej, Estate förfogar över samma inbyggda värden som de mer påkostade syskonserierna har. Säkerhet, komfort och trygga åretruntegenskaper – allt är packat och klart.

Det finns vattenburen golvvärme, brandvarnare, läckindikator, tv-antenn, stereo, inbyggda högtalare, router, USB-uttag, mängder av LED-belysning, 80 Ah batteri, vädringslucka och skidfack för att nämna ett axplock. Totalt finns det tio olika modeller, fördelat på 14 planlösningar i storlekarna 470, 520, 560, 600, 660 och baddaren 780.

Till sist: Kolla in den spännande kulören på tyget i sittgruppen. Den heter Appleton och känns precis som övrig inredning mycket fräsch och nästan på gränsen till lite vågad. Naturligtvis finns det även ett mer konventionellt alternativ i svarta Belleville om det gröna tyget inte tilltalar. 

Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare
Snyggt och elegant även i hygienutrymmet – och nu med svart vattenkran.
Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare
Rulla till toppen