Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

Ett campingfordon som även tar sig fram bra i grus, snö och som här i lera, tillhör inte vanligheterna.

Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

Publicerad

Knapparna till vänster om ratten som gör att man kan välja två- eller fyrhjulsdrift.

Den har tvåhjulsdrift tills du trycker på knappen till vänster om ratten. Vips, så har plåtisen Bürstner Campeo 4x4 förvandlat sig till ett skogsmullecampande fordon som kan brukas även offroad.

Visst, det har funnits fyrhjulsdrivna plåtisar tidigare, men det här är Bürstners första. Med tanke på att fordonskartan inom campingindustrin är på god väg att ritas om kan det mycket väl vara ett genidrag, och helt rätt i tiden, att den tyska tillverkaren nu presenterar 4x4-modellen.

Husvagn & Camping citerar här Sylvain Heideier som är trevnadsplanerare hos Bürstner.

"Med denna kompakta fyrhjulsdrivna van har vi följt den aktuella trenden att resa till extraordinära platser. Vår Campeo 4x4 tilltalar äventyrare och friluftsälskare som söker efter unika semesterupplevelser på sina favoritplatser."

Som synes är det interiöra utseendet detsamma som i Campeomodellerna som inte har fyrhjulsdrift.

Vi bör emellertid klargöra att det inte är ett fulländat, terränggående fordon vi har att göra med. Visualisera istället grus, lera och snö samt att kunna ta sig en bit utanför det vanliga vägstråket – och därmed köra till ställen där den vanliga husbilen både ryter, frustar och säger blankt nej.

Vårt testobjekt har nämligen utrustats med grovmönstrade däck, differentialspärr på bakaxeln, skärmbreddare, 20 millimeter förhöjd fjädring samt en skyddsplåt under motorn (allt detta ingår i ett offroadpaket som kostar 54 400 kronor).

Själva fyrhjulsdriftsystemet kommer från franska Dangel som har specialiserat sig på att konvertera vanliga transportbilar till att "bli lite mer" än så. Exempelvis har de försett Peugeot och Citroën med fyrhjulsdrift sedan 1980 – så de kan sin sak.

Förlängningsfunktion på soffbordet gillar vi skarpt.

I hygienutrymmet finns även duschmöjlighet.

Förutom knapparna till vänster om ratten för två- och fyrhjulsdrift har man fordonsmässigt även tillgång till dubbla krockkuddar, ESP (antisladdsystem), ASR (antislir), Hill Holder, Traction + och farthållare.

När Jörgen Fornander, Bürstners försäljningsansvarige på den svenska marknaden, avslöjar att återförsäljarna i de mest nordliga distrikten har visat stort intresse för 4x4 är jag inte speciellt överraskad.

Där finns allt som oftast större möjlighet till att bruka bilen och dess offroadegenskaper (fyra centimeter högre markfrigång) och visst känns den fyrhjulsdrivna plåtisen mer lämplig för friluftsmänniskor som exempelvis fiskefantaster, MTB-cyklister och jaktentusiaster än storstadsbor utan tillgång till vare sig smala grusvägar eller terrängvänlig skogsmark.

Tvärställd dubbelsäng i akterpartiet.

Det bör emellertid nämnas att Campeo 4x4 naturligtvis kan beställas i sitt grundutförande med "vanliga" hjul och utan allt annat som ingår i ovan nämnda offroadpaket.

Fast om ni frågar mig tappar den då sin säregna identitet och sitt vid-sidan-av-vägen-DNA, som kan ses som både kaxigt och fräckt.

Öppen spis eller lägereld interiört? Nej, så mycket äventyr är det inte, och framför allt inte när vi pratar designinredning och komponentutrustning interiört.

Som sig bör i plåtisar – köket intill skjutdörren.

Riktigt fläskiga däck ingår i offroadpaketet.

Där skiljer sig inte 4x4 från någon annan Campeo, utan de har identiska inredningsmoduler. Dock inget ont i det. Här gäller den kanske vanligaste planlösningen av dem alla för en kompakt husbil – det vill säga köket intill skjutdörren, ett soffbord med förlängningsfunktion, hygienutrymme med duschmöjlighet samt en tvärställd dubbelsäng och bra lastutrymme i fordonets akterparti.

Med andra ord är Campeo 4x4 spännande att köra och samtidigt har den en användarvänlig bodel.

Kan det bli så mycket bättre?

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

 • Polar 650 BSA Selected: Made in Norrland 2.0

  Polar 650 BSA Selected: Made in Norrland 2.0

  Du bor lika bra som alltid. Nu har emellertid Polars exteriör fått en skjuts i modern riktning. Detta via en närmast pampig bakgavel som automatisk för tankarna till husbilar i Liner-segmentet.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-02 07:44

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206