Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Publicerad: 2022-01-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

Hobby Beachy 420: Strandraggaren
Beachy 420 är liten, lätt och billig.

Skapa en enkel och samtidigt bekväm husvagn som aldrig tidigare har funnits på marknaden.

Det var förutsättningarna som Hobby arbetade efter när de tog fram trion Beachy. Med koppling till vad semester oftast står för – sol, hav, sand och vind – var det försäljningschefen Holger Schulz som sjösatte projektet och vid sin sida hade han den danska designern Anne Halskov.

Grundidén fick hon från ikonvagnen som Hobbys grundare, Harald Striewski, skapade redan 1967.

Hobby Beachy 420: Strandraggaren
Bäddat och klart, och visst ser det inbjudande ut?

Det var hos Tumbo Husvagnar & Husbilar i Kvicksund som Beachy hade sin svenska premiär. De äldre besökarna tittade som hastigast in och gav vagnarna beröm i form av ord som wow, annorlunda, kul, och charmiga.

Efter en stund dök även ett par i 30-årsåldern upp. Nu hettade det till på allvar. Turturduvorna såg ut att vara duktigt nykära. De hade i alla fall bara ögon för varandra – och 420-modellen. Några andra fordon i utställningshallen tycktes de inte ens se.

Det var som i en skräckroman av Stephen King där en hel stad tömdes på precis allt utom – en enda husvagn. De öppnade skåp, drog ut lådor, lyfte på lock och kikade på i stort sett allt in i minsta detalj. Dryga halvtimmen senare klev de ut, iklädda två breda leenden.

Hobby Beachy 420: Strandraggaren
Inte vad rutinerade husvagnscampare är vana vid – men det fungerar!
Hobby Beachy 420: Strandraggaren
Den dolda kylboxen rymmer 38 liter.

Kanske var det helheten som gjorde dem saliga eller var det när prislappen förkunnande att 420-modellen endast kostar 169 000 kronor? Deras kroppsspråk talade i varje fall sitt tydliga språk – ska vi slå till?

Vad får man då om man köper en 420? Jo, en husvagn som inte liknar någonting annat på marknaden. Visst, bilderna i detta reportage avslöjar en hel del men känslan går inte riktigt att förmedla – den måste upplevas.

Trots sin till synes okomplicerade interiör finns mycket av det som behövs för ett bekymmersfritt campande, även om jag kan tänka mig att en och annan rutinerad husvagns-resenär säkerligen rynkar på näsan åt att vissa komponenter och konstruktioner inte är som ”det brukar vara”. 

Hobby Beachy 420: Strandraggaren
Mer som en mysig enrummare, än en konventionell husvagn.

Finns toalett? Ja, men man får nöja sig med en Porta Potti (tillval), precis som man gjorde i husvagnshistoriens vagga. Några överskåp? Nja, inte skåp utan här är det tyglådor som utgör förvaringsutrymmena. Kylskåp då? Jodå, det finns en toppmatad kylbox som är dold under diskbänken i ett skåp.

Vidare ersätter ett draperi det ”vanliga” skjutbara myggnätet medan en bäddbar soffa utgör vagnens avdelning för horisontellt nattbruk. Den öppningsbara bakgaveln (som har så kallad stalldörrsfunktion) gör att vagnen får den där fria vanlife-känslan som det talas så vitt och brett om.

Vill man ha mer av det goda kan Beachy även utrustas med utomhusgrill, solpanel, cykelhållare, markis och en läcker förvaringsbox som placeras på dragstången.

Hobby Beachy 420: Strandraggaren
Nej, några överskåp finns inte. I stället gäller tyglådor.

Att dra respektive rangera vagnen lär bli plättlätt. Dess modesta vikt kommer att göra 420 till ett hett villebråd bland B-körkortsinnehavare som inte har någon muskelstinn dragbil. Stödbensskruvarna sitter exemplariskt till och på dragstångshjulet noterar vi en viktindikator.

Vad är det då för värmesystem? Ledsen att behöva säga det, men det finns ingen värme alls. Av den anledningen kan det tänkas att en och annan kan komma att backa när köpekontraktet väl ska undertecknas. Samtidigt är det här en utpräglad sommarvagn som bör ses som ett mellanting mellan ett lyxigt tält på hjul och en traditionsenlig husvagn.

Och skulle det bli svalt framåt kvällskvisten, dra igång en värmefläkt. Svårare än så behöver det inte vara. Med en Beachy får man helt enkelt tänka – välkommen till en ny era i husvagnsindustrin – och det gör vi så gärna!

Hobby Beachy 420: Strandraggaren
Rulla till toppen