Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Publicerad

Beachy 420 är liten, lätt och billig.

Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

Skapa en enkel och samtidigt bekväm husvagn som aldrig tidigare har funnits på marknaden.

Det var förutsättningarna som Hobby arbetade efter när de tog fram trion Beachy. Med koppling till vad semester oftast står för – sol, hav, sand och vind – var det försäljningschefen Holger Schulz som sjösatte projektet och vid sin sida hade han den danska designern Anne Halskov.

Grundidén fick hon från ikonvagnen som Hobbys grundare, Harald Striewski, skapade redan 1967.

Bäddat och klart, och visst ser det inbjudande ut?

Det var hos Tumbo Husvagnar & Husbilar i Kvicksund som Beachy hade sin svenska premiär. De äldre besökarna tittade som hastigast in och gav vagnarna beröm i form av ord som wow, annorlunda, kul, och charmiga.

Efter en stund dök även ett par i 30-årsåldern upp. Nu hettade det till på allvar. Turturduvorna såg ut att vara duktigt nykära. De hade i alla fall bara ögon för varandra – och 420-modellen. Några andra fordon i utställningshallen tycktes de inte ens se.

Det var som i en skräckroman av Stephen King där en hel stad tömdes på precis allt utom – en enda husvagn. De öppnade skåp, drog ut lådor, lyfte på lock och kikade på i stort sett allt in i minsta detalj. Dryga halvtimmen senare klev de ut, iklädda två breda leenden.

Inte vad rutinerade husvagnscampare är vana vid – men det fungerar!

Den dolda kylboxen rymmer 38 liter.

Kanske var det helheten som gjorde dem saliga eller var det när prislappen förkunnande att 420-modellen endast kostar 169 000 kronor? Deras kroppsspråk talade i varje fall sitt tydliga språk – ska vi slå till?

Vad får man då om man köper en 420? Jo, en husvagn som inte liknar någonting annat på marknaden. Visst, bilderna i detta reportage avslöjar en hel del men känslan går inte riktigt att förmedla – den måste upplevas.

Trots sin till synes okomplicerade interiör finns mycket av det som behövs för ett bekymmersfritt campande, även om jag kan tänka mig att en och annan rutinerad husvagns-resenär säkerligen rynkar på näsan åt att vissa komponenter och konstruktioner inte är som "det brukar vara". 

Mer som en mysig enrummare, än en konventionell husvagn.

Finns toalett? Ja, men man får nöja sig med en Porta Potti (tillval), precis som man gjorde i husvagnshistoriens vagga. Några överskåp? Nja, inte skåp utan här är det tyglådor som utgör förvaringsutrymmena. Kylskåp då? Jodå, det finns en toppmatad kylbox som är dold under diskbänken i ett skåp.

Vidare ersätter ett draperi det "vanliga" skjutbara myggnätet medan en bäddbar soffa utgör vagnens avdelning för horisontellt nattbruk. Den öppningsbara bakgaveln (som har så kallad stalldörrsfunktion) gör att vagnen får den där fria vanlife-känslan som det talas så vitt och brett om.

Vill man ha mer av det goda kan Beachy även utrustas med utomhusgrill, solpanel, cykelhållare, markis och en läcker förvaringsbox som placeras på dragstången.

Nej, några överskåp finns inte. I stället gäller tyglådor.

Att dra respektive rangera vagnen lär bli plättlätt. Dess modesta vikt kommer att göra 420 till ett hett villebråd bland B-körkortsinnehavare som inte har någon muskelstinn dragbil. Stödbensskruvarna sitter exemplariskt till och på dragstångshjulet noterar vi en viktindikator.

Vad är det då för värmesystem? Ledsen att behöva säga det, men det finns ingen värme alls. Av den anledningen kan det tänkas att en och annan kan komma att backa när köpekontraktet väl ska undertecknas. Samtidigt är det här en utpräglad sommarvagn som bör ses som ett mellanting mellan ett lyxigt tält på hjul och en traditionsenlig husvagn.

Och skulle det bli svalt framåt kvällskvisten, dra igång en värmefläkt. Svårare än så behöver det inte vara. Med en Beachy får man helt enkelt tänka – välkommen till en ny era i husvagnsindustrin – och det gör vi så gärna!

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206