Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Publicerad

Beachy 420 är liten, lätt och billig.

Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

Skapa en enkel och samtidigt bekväm husvagn som aldrig tidigare har funnits på marknaden.

Det var förutsättningarna som Hobby arbetade efter när de tog fram trion Beachy. Med koppling till vad semester oftast står för – sol, hav, sand och vind – var det försäljningschefen Holger Schulz som sjösatte projektet och vid sin sida hade han den danska designern Anne Halskov.

Grundidén fick hon från ikonvagnen som Hobbys grundare, Harald Striewski, skapade redan 1967.

Bäddat och klart, och visst ser det inbjudande ut?

Det var hos Tumbo Husvagnar & Husbilar i Kvicksund som Beachy hade sin svenska premiär. De äldre besökarna tittade som hastigast in och gav vagnarna beröm i form av ord som wow, annorlunda, kul, och charmiga.

Efter en stund dök även ett par i 30-årsåldern upp. Nu hettade det till på allvar. Turturduvorna såg ut att vara duktigt nykära. De hade i alla fall bara ögon för varandra – och 420-modellen. Några andra fordon i utställningshallen tycktes de inte ens se.

Det var som i en skräckroman av Stephen King där en hel stad tömdes på precis allt utom – en enda husvagn. De öppnade skåp, drog ut lådor, lyfte på lock och kikade på i stort sett allt in i minsta detalj. Dryga halvtimmen senare klev de ut, iklädda två breda leenden.

Inte vad rutinerade husvagnscampare är vana vid – men det fungerar!

Den dolda kylboxen rymmer 38 liter.

Kanske var det helheten som gjorde dem saliga eller var det när prislappen förkunnande att 420-modellen endast kostar 169 000 kronor? Deras kroppsspråk talade i varje fall sitt tydliga språk – ska vi slå till?

Vad får man då om man köper en 420? Jo, en husvagn som inte liknar någonting annat på marknaden. Visst, bilderna i detta reportage avslöjar en hel del men känslan går inte riktigt att förmedla – den måste upplevas.

Trots sin till synes okomplicerade interiör finns mycket av det som behövs för ett bekymmersfritt campande, även om jag kan tänka mig att en och annan rutinerad husvagns-resenär säkerligen rynkar på näsan åt att vissa komponenter och konstruktioner inte är som "det brukar vara". 

Mer som en mysig enrummare, än en konventionell husvagn.

Finns toalett? Ja, men man får nöja sig med en Porta Potti (tillval), precis som man gjorde i husvagnshistoriens vagga. Några överskåp? Nja, inte skåp utan här är det tyglådor som utgör förvaringsutrymmena. Kylskåp då? Jodå, det finns en toppmatad kylbox som är dold under diskbänken i ett skåp.

Vidare ersätter ett draperi det "vanliga" skjutbara myggnätet medan en bäddbar soffa utgör vagnens avdelning för horisontellt nattbruk. Den öppningsbara bakgaveln (som har så kallad stalldörrsfunktion) gör att vagnen får den där fria vanlife-känslan som det talas så vitt och brett om.

Vill man ha mer av det goda kan Beachy även utrustas med utomhusgrill, solpanel, cykelhållare, markis och en läcker förvaringsbox som placeras på dragstången.

Nej, några överskåp finns inte. I stället gäller tyglådor.

Att dra respektive rangera vagnen lär bli plättlätt. Dess modesta vikt kommer att göra 420 till ett hett villebråd bland B-körkortsinnehavare som inte har någon muskelstinn dragbil. Stödbensskruvarna sitter exemplariskt till och på dragstångshjulet noterar vi en viktindikator.

Vad är det då för värmesystem? Ledsen att behöva säga det, men det finns ingen värme alls. Av den anledningen kan det tänkas att en och annan kan komma att backa när köpekontraktet väl ska undertecknas. Samtidigt är det här en utpräglad sommarvagn som bör ses som ett mellanting mellan ett lyxigt tält på hjul och en traditionsenlig husvagn.

Och skulle det bli svalt framåt kvällskvisten, dra igång en värmefläkt. Svårare än så behöver det inte vara. Med en Beachy får man helt enkelt tänka – välkommen till en ny era i husvagnsindustrin – och det gör vi så gärna!

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

 • Polar 650 BSA Selected: Made in Norrland 2.0

  Polar 650 BSA Selected: Made in Norrland 2.0

  Du bor lika bra som alltid. Nu har emellertid Polars exteriör fått en skjuts i modern riktning. Detta via en närmast pampig bakgavel som automatisk för tankarna till husbilar i Liner-segmentet.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-02 07:44

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206