Caravelair Artica 542: Made in France

Publicerad: 2022-02-07   Uppdaterad: 2023-04-18

En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

Caravelair Artica 542: Made in France
542 är en av sju modeller inom Artica.

Den svenska husvagnsmarknaden kan te sig en smula märklig både för experter och ur en lekmans synvinkel.

Det finns tre tydliga exempel på hur snedvridet det kan vara. Dethleffs är en storsäljare bland husbilar, men när det gäller husvagnsförsäljningen i Sverige spelar de inte direkt i elitdivisionen. Många frågar sig varför? De är välkända, har en bra prisbild och vagnarna är som bekant välutrustade.

Caravelair Artica 542: Made in France
Det stora förvaringsutrymmet är hör och häpna – ett kylskåp/frys.
Caravelair Artica 542: Made in France
Utdragbar kompressorkyl…

Vi kan egentligen dra samma story om såväl Hymer Eriba som Bürstner. Tydligen krävs det mer än bara ett välrenommerat varumärke för att få fotfäste bland blågula husvagnsentusiaster.

– Caravelair ska tilltala alla som inte vill lägga en förmögenhet på en ny husvagn. Framför allt gäller det kanske unga, nytillkomna husvagnscampare. Alla modeller har en fräsch inredning i egen stil, bra utrustningsnivå och ett fördelaktigt pris, förklarar Robin Appelqvist på Mobilen Stockholm.

2015 utfördes ett försök att lansera Caravelairvagnar på den svenska marknaden – som dessvärre inte gav frukt. Den här gången, och det i samband med den franska tillverkarens 60-årsjubileum, känns det som att det ligger mer muskler bakom satsningen.

Exempelvis finns det redan nu fyra återförsäljare – anrika Husvagn-Svensson i Lidköping, Fritidscenter Ängelholm samt Mobilen Borås och Mobilen Stockholm.

Caravelair må vara stora på den franska marknaden då de årligen tillverkar cirka 5 000 vagnar. I Sverige är de emellertid tämligen okända. De är dock allt annat än nykomlingar när det gäller husvagnkonstruktioner. I och för sig var det flygplan som de byggde allra först.

1962 beslutade sig Sud Aviation för att utöka verksamheten och det mynnade ut i en husvagnsindustri som nu fyller 60 år. Varumärket ingår i den gigantiska koncernen Trigano. Skapandet sker i regionen Ardèche i en av Europas största husvagnsfabriker och såväl möbler som dynor och madrasser kommer från franska specialleverantörer – så vi pratar i allra högst grad om Made in France. 

Caravelair Artica 542: Made in France
…och utvändigt gasoluttag.

Rent utseendemässigt gäller ljust träfaner. I kombination med mörka överskåpsluckor och eleganta beslag känns det harmoniskt.

Naturligtvis finns det en hel del godis att förmedla och framför allt drar vi på smilbanden för en hel radda med användarvänliga komponenter. Såväl utvändigt dusch- som gasoluttag, täckkåpa för dragstången och aluminiumfälgar (som är svarta som synden) noteras. I U-sittgruppen är nackstöden flyttbara och ett stort panoramafönster släpper in massvis med ljus.

Det är emellertid i köket som vi höjer på ögonbrynen ordentligt. Där finns nämligen något så ovanligt som en utdragbar kompressorkyl. Den kallas för XL Freeze och rymmer 150 liter inkluderat ett frysfack på 15 liter. Vive la France!

Caravelair Artica 542: Made in France
Handfatsmodulen är vridbar, vilket ger duschutrymme.

Singelbäddarna har justerbar huvudända och de svanhals-liknande läslamporna har integrerat USB-laddningsuttag (gäller även i sittgruppen). 

Hygienutrymmet har fått den platsbesparande detaljen svängbar handfatsvägg – så att toan kan förvandlas till en duschkabin i ett nafs. Vid entrén finns såväl papperskorg, skoskåp som brandvarnare. Komfortmadrasserna är 15 centimeter tjocka och de är även värmereglerade och motverkar kvalster.

Avslutningsvis har vi också några detaljer som man inte kan se med blotta ögat, men som bör lyftas fram. Byggnadskonstruktionen har exklusiv IRP-teknik, vilket kort sammanfattat innebär vattenavvisande XPS-isolering, robust hållfasthet och ett generellt starkt skydd mot exempelvis salt och hagel.

Caravelair Artica 542: Made in France
Rulla till toppen