Caravelair Artica 542: Made in France

Ljust och mörkt kombineras i interiören. Visst ser det lite fräckt ut?

Caravelair Artica 542: Made in France

Publicerad

542 är en av sju modeller inom Artica.

En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

Den svenska husvagnsmarknaden kan te sig en smula märklig både för experter och ur en lekmans synvinkel.

Det finns tre tydliga exempel på hur snedvridet det kan vara. Dethleffs är en storsäljare bland husbilar, men när det gäller husvagnsförsäljningen i Sverige spelar de inte direkt i elitdivisionen. Många frågar sig varför? De är välkända, har en bra prisbild och vagnarna är som bekant välutrustade.

Det stora förvaringsutrymmet är hör och häpna – ett kylskåp/frys.

Utdragbar kompressorkyl...

Vi kan egentligen dra samma story om såväl Hymer Eriba som Bürstner. Tydligen krävs det mer än bara ett välrenommerat varumärke för att få fotfäste bland blågula husvagnsentusiaster.

– Caravelair ska tilltala alla som inte vill lägga en förmögenhet på en ny husvagn. Framför allt gäller det kanske unga, nytillkomna husvagnscampare. Alla modeller har en fräsch inredning i egen stil, bra utrustningsnivå och ett fördelaktigt pris, förklarar Robin Appelqvist på Mobilen Stockholm.

2015 utfördes ett försök att lansera Caravelairvagnar på den svenska marknaden – som dessvärre inte gav frukt. Den här gången, och det i samband med den franska tillverkarens 60-årsjubileum, känns det som att det ligger mer muskler bakom satsningen.

Exempelvis finns det redan nu fyra återförsäljare – anrika Husvagn-Svensson i Lidköping, Fritidscenter Ängelholm samt Mobilen Borås och Mobilen Stockholm.

Caravelair må vara stora på den franska marknaden då de årligen tillverkar cirka 5 000 vagnar. I Sverige är de emellertid tämligen okända. De är dock allt annat än nykomlingar när det gäller husvagnkonstruktioner. I och för sig var det flygplan som de byggde allra först.

1962 beslutade sig Sud Aviation för att utöka verksamheten och det mynnade ut i en husvagnsindustri som nu fyller 60 år. Varumärket ingår i den gigantiska koncernen Trigano. Skapandet sker i regionen Ardèche i en av Europas största husvagnsfabriker och såväl möbler som dynor och madrasser kommer från franska specialleverantörer – så vi pratar i allra högst grad om Made in France. 

...och utvändigt gasoluttag.

Rent utseendemässigt gäller ljust träfaner. I kombination med mörka överskåpsluckor och eleganta beslag känns det harmoniskt.

Naturligtvis finns det en hel del godis att förmedla och framför allt drar vi på smilbanden för en hel radda med användarvänliga komponenter. Såväl utvändigt dusch- som gasoluttag, täckkåpa för dragstången och aluminiumfälgar (som är svarta som synden) noteras. I U-sittgruppen är nackstöden flyttbara och ett stort panoramafönster släpper in massvis med ljus.

Det är emellertid i köket som vi höjer på ögonbrynen ordentligt. Där finns nämligen något så ovanligt som en utdragbar kompressorkyl. Den kallas för XL Freeze och rymmer 150 liter inkluderat ett frysfack på 15 liter. Vive la France!

Handfatsmodulen är vridbar, vilket ger duschutrymme.

Singelbäddarna har justerbar huvudända och de svanhals-liknande läslamporna har integrerat USB-laddningsuttag (gäller även i sittgruppen). 

Hygienutrymmet har fått den platsbesparande detaljen svängbar handfatsvägg – så att toan kan förvandlas till en duschkabin i ett nafs. Vid entrén finns såväl papperskorg, skoskåp som brandvarnare. Komfortmadrasserna är 15 centimeter tjocka och de är även värmereglerade och motverkar kvalster.

Avslutningsvis har vi också några detaljer som man inte kan se med blotta ögat, men som bör lyftas fram. Byggnadskonstruktionen har exklusiv IRP-teknik, vilket kort sammanfattat innebär vattenavvisande XPS-isolering, robust hållfasthet och ett generellt starkt skydd mot exempelvis salt och hagel.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206