Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

Publicerad: 2022-02-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe
RT-serien finns i fyra olika färger.

Vi befinner oss hos plåtisspecialisten Solhem Husbil i Bålsta där vårt testobjekt står redo. Modellen Cliff finns i två olika tappningar. Har den bokstavstillägget RT, som i vårt fall, är den dessutom utrustad med pop-up-tak. En funktion som har blivit i ropet de senaste två åren.

RT-serien å sin sida finns som en kvartett i storleksordning 540, 600, 601 och 640 med fyra olika karosskulörer att välja mellan (vit/grå/gråblå/svart).

Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe
Läderklädsel i soffan och funktionen soft close på alla överskåp. Till höger: Trappan upp till himmelriket.

Med handen på hjärtat måste vi erkänna att den här kompakta husbilen känns mer som en premiummodell än en instegsmodell. Varje avdelning, och för den delen även varenda komponent, känns genomtänkt och de olika beståndsdelarna tycks ha valts ut med både visdom och omsorg.

Exempel på det är detaljer som integrerat takfönster i pop-up-taket, markis, cykelhållare, aluminiumfälgar, Isofix-säten och läderklädsel i sittgruppen. Nej, Sunlight har verkligen inte sparat på krutet. 

Bakom ratten blir jag först en smula konfunderad – sedan slår det mig. Aha, den är byggd på Fiats nya Ducato med betydligt fler digitala och personbilsliknande funktioner. Bland annat erbjuder den italienska tillverkaren ett komplett utbud av ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) både på vägen och vid parkering.

Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe
Äventyrligt och frihetskänsla på samma gång.

– Systemets tillgänglighet styrs av typen av husbil, exempelvis finns alla system tillgängliga för en ”plåtis”. För de som är byggda på husbilschassi försvinner 360-graders parkeringsassistans, blind spot och den digitala backspegeln. I de helintegrerade försvinner ytterligare några system, hälsar Maria Johansson, PR Manager hos Fiat Sweden.

Vad innebär då nya Ducato i klarspråk?

Jo, ett nyckellöst system (dock ej i vårt testobjekt som måhända kan ha varit av arten förproduktion), elektrisk parkeringsbroms, ny elektrisk servostyrning, mindre ratt och digital instrumentering. Det finns också fack för att trådlöst kunna ladda mobilenheter. Vi noterar dessutom dubbla USB-portar samt större och rymligare överskåp för att nämna ett axplock.

Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe
Det finns även en dubbelsäng om man inte vill använda pop-up-sängen varje gång.
Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe
Köket har två brännare och en kompressorkyl på 84 liter.

I hytten har även stolarna fått ett modernare utseende med en ny typ av stoppning. Rent estetiskt, och nu pratar vi exteriört, gäller numera LED-belysning med svepande körriktningsvisare, ett djärvare utseende på fronten (där stötfångaren är lackerad i karossens färg) samt omdesignad grill och huv.

Med tanke på att dieselkostnaderna har skjutit i höjden är det också välkomnande att den tredje generationen Ducatomotorer sägs ha effektivitetsförbättringar gällande bränsleförbrukningen samt att koldioxidutsläppen kan sänkas med upp till sju procent.

Hur är då själva boendekomforten? Inte mycket att klanka ned på där heller – i varje fall inte om man är smärt och smidig. Kylskåp och garderob på golvnivå vill man emellertid ogärna ha när man kommer upp i åren.

Samtidigt kommer knappast Cliff 600 RT att bli en storsäljare bland pensionärerna, men den kommer säkerligen att älskas av deras barnbarn. Nej, den inriktar sig på de äventyrliga 90-talisterna som har vanlife som livsstil.  

Faktum är att jag känner ett sting av avundsjuka. När jag var yngre och mer aktiv i mitt rörelseschema fanns inte denna typ av fordon på konstruktörernas ritbord.

Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe
Rymligt hygienutrymme med duschmöjlighet.

Nej, i början av 80-talet fick jag vackert kuska runt i en långsam crossbuss (Peugeot J7), alternativt hysa in mig hos en vän i dennes bångstyriga Ford Transit när det bar av till fjällvärlden eller vad som nu skulle utforskas.

Visst, det var äventyrligt (framför allt fick man hålla tummarna för att det maskinella skulle hålla hela resan), men det där med komfort var inte ens uppfunnet. Samtidigt fanns det heller inga andra eller bättre alternativ att ta till.

Jag är inte missunnsam av mig, men jösses vad jag önskar att det hade funnits en Sunlight Cliff 600 RT Adventure Edition när jag var plus 20.

Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe
Rulla till toppen