Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

Publicerad

RT-serien finns i fyra olika färger.

Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

Vi befinner oss hos plåtisspecialisten Solhem Husbil i Bålsta där vårt testobjekt står redo. Modellen Cliff finns i två olika tappningar. Har den bokstavstillägget RT, som i vårt fall, är den dessutom utrustad med pop-up-tak. En funktion som har blivit i ropet de senaste två åren.

RT-serien å sin sida finns som en kvartett i storleksordning 540, 600, 601 och 640 med fyra olika karosskulörer att välja mellan (vit/grå/gråblå/svart).

Läderklädsel i soffan och funktionen soft close på alla överskåp. Till höger: Trappan upp till himmelriket.

Med handen på hjärtat måste vi erkänna att den här kompakta husbilen känns mer som en premiummodell än en instegsmodell. Varje avdelning, och för den delen även varenda komponent, känns genomtänkt och de olika beståndsdelarna tycks ha valts ut med både visdom och omsorg.

Exempel på det är detaljer som integrerat takfönster i pop-up-taket, markis, cykelhållare, aluminiumfälgar, Isofix-säten och läderklädsel i sittgruppen. Nej, Sunlight har verkligen inte sparat på krutet. 

Bakom ratten blir jag först en smula konfunderad – sedan slår det mig. Aha, den är byggd på Fiats nya Ducato med betydligt fler digitala och personbilsliknande funktioner. Bland annat erbjuder den italienska tillverkaren ett komplett utbud av ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) både på vägen och vid parkering.

Äventyrligt och frihetskänsla på samma gång.

– Systemets tillgänglighet styrs av typen av husbil, exempelvis finns alla system tillgängliga för en "plåtis". För de som är byggda på husbilschassi försvinner 360-graders parkeringsassistans, blind spot och den digitala backspegeln. I de helintegrerade försvinner ytterligare några system, hälsar Maria Johansson, PR Manager hos Fiat Sweden.

Vad innebär då nya Ducato i klarspråk?

Jo, ett nyckellöst system (dock ej i vårt testobjekt som måhända kan ha varit av arten förproduktion), elektrisk parkeringsbroms, ny elektrisk servostyrning, mindre ratt och digital instrumentering. Det finns också fack för att trådlöst kunna ladda mobilenheter. Vi noterar dessutom dubbla USB-portar samt större och rymligare överskåp för att nämna ett axplock.

Det finns även en dubbelsäng om man inte vill använda pop-up-sängen varje gång.

Köket har två brännare och en kompressorkyl på 84 liter.

I hytten har även stolarna fått ett modernare utseende med en ny typ av stoppning. Rent estetiskt, och nu pratar vi exteriört, gäller numera LED-belysning med svepande körriktningsvisare, ett djärvare utseende på fronten (där stötfångaren är lackerad i karossens färg) samt omdesignad grill och huv.

Med tanke på att dieselkostnaderna har skjutit i höjden är det också välkomnande att den tredje generationen Ducatomotorer sägs ha effektivitetsförbättringar gällande bränsleförbrukningen samt att koldioxidutsläppen kan sänkas med upp till sju procent.

Hur är då själva boendekomforten? Inte mycket att klanka ned på där heller – i varje fall inte om man är smärt och smidig. Kylskåp och garderob på golvnivå vill man emellertid ogärna ha när man kommer upp i åren.

Samtidigt kommer knappast Cliff 600 RT att bli en storsäljare bland pensionärerna, men den kommer säkerligen att älskas av deras barnbarn. Nej, den inriktar sig på de äventyrliga 90-talisterna som har vanlife som livsstil.  

Faktum är att jag känner ett sting av avundsjuka. När jag var yngre och mer aktiv i mitt rörelseschema fanns inte denna typ av fordon på konstruktörernas ritbord.

Rymligt hygienutrymme med duschmöjlighet.

Nej, i början av 80-talet fick jag vackert kuska runt i en långsam crossbuss (Peugeot J7), alternativt hysa in mig hos en vän i dennes bångstyriga Ford Transit när det bar av till fjällvärlden eller vad som nu skulle utforskas.

Visst, det var äventyrligt (framför allt fick man hålla tummarna för att det maskinella skulle hålla hela resan), men det där med komfort var inte ens uppfunnet. Samtidigt fanns det heller inga andra eller bättre alternativ att ta till.

Jag är inte missunnsam av mig, men jösses vad jag önskar att det hade funnits en Sunlight Cliff 600 RT Adventure Edition när jag var plus 20.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206