Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

Publicerad: 2022-03-01   Uppdaterad: 2023-04-18

Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie
Det finns fem olika c´joy.

Det finns nog ingen ”kontaktannons” som är utformad likt ingressen, men så skulle det mycket väl kunna formuleras om det gällde Dethleffs instegsserie c´joy.

En kvintett vagnar som i de flesta fall inte kräver mer av användarna än ett B-körkort (beroende på dragbil förstås). Dessutom är de även smala och smärta och därmed enkla att handskas med både i trafik och vid rangering.

Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie
Dinett för två personer, alternativt två vuxna och två barn.

Att Dethleffs säljer mängder av husbilar men tämligen få husvagnar på den svenska marknaden är allmänt känt – och samtidigt något som många undrar över. Nu när det vallfärdar en ny, ung målgrupp in i vår campingsfär kanske det äntligen lossnar för den tyska tillverkaren även på husvagnsfronten, och då tror i varje fall Husvagn & Camping att c´joy kan ligga bra till.

Många 90-talister vill ha nytt, nytt och åter nytt och på samma gång får det inte kosta skjortan. Den svåra nöten har Dethleffs redan knäckt med denna prispressade instegsserie.

Av de fem olika vagnarna håller sig de allra minsta modellerna strax under magiska 200 000 kronor: 410 LK (barnkammarmodell med bäddbar sittgrupp) och 420 QSH (tvärställd dubbelsäng).

Den övriga trion: 460 LE (singelbäddar), 480 QLK (barnkammarmodell med tvärställd dubbelsäng) och vårt testobjekt 480 FSH (fransk säng) är några tusenlappar över 200-strecket – i varje fall i sina grundutföranden.

Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie
På toaletten finns både taklucka och fönster.

Här bör det med bestämdhet understrykas att kvintetten c´joy bör uppgraderas en smula för att kunna attrahera och bemöta svenska husvagnscampare och våra mått på kravspecifikation.

Okej, ska man bara ha tak över huvudet och leva ytterst spartanskt en natt eller två är det en sak, men vill man vara ute på en flera veckor lång campingsemester kommer det med all säkerhet att krävas lite mer av det goda. Likt de extrasaker som vår 480 FSH har blivit försedd med för 49 000 riksdaler. 

Några barnsängar har inte 480 FSH, och inte heller den populära planlösningen med frontkök. Snarare är det precis tvärtom – i alla fall när det gäller köket – för den avdelningen är placerad allra längst bak i 
vagnen, intill entrén, medan sängen är längst fram. Interiören är i all sin enkelhet och har en ljus ton. De enda färgerna som sticker ut är de blå ryggdynorna i dinetten.

Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie
Köksavdelningen finner man alldeles intill entrén.

Precis som sina syskonserier är c´joy försedd med Dethleffs luftcirkulationssystem AirPlus med sina bakventilerande överskåp. Vidare noterar vi kvalitetschassi från AL-KO samt att såväl tak som front- och bakgavel är av plast som är både motståndskraftig och glasfiberförstärkt – så kallad GFK.

Om vi rundar av och summerar våra intryck är det klart och tydligt att det rör sig om en så kallad instegsvagn för förstagångsköparna. Den är ämnad för två personer som vill prova på campinglivet utan att bli skinnade. Samtidigt får de ändå en viss portion av komfort med sig på semesteräventyret.

En kvarts miljon kronor må vara mycket pengar, men slänger man upp 50 papp i kontantinsats och tar resterande belopp på 180 månader, ja då landar kostnaden på modesta 1 393 kronor per månad, och det tror jag att de allra flesta mäktar med.

Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie
Rulla till toppen